четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15667 прочитания

    Залагам на състезателния дух и желанието да постигна целите си

    Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк
    29 юли 2010, 14:53 a+ a- a

    „Ако създадем тъмни или затъмнени зони в една организация, естествено е хората да се чувстват некомфортно, независимо че може би не е страшно”, смята Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

    Той е убеден, че един мениджър трябва да работи прозрачно, за да може да мотивира служителите си и да създаде такава атмосфера, която да извади на преден план предимствата на всеки един човек и същевременно да компенсира недостатъците му.

    Въпреки че е дипломиран инженер-химик, Левон Хампарцумян се чувства в свои води в сферата на финансите. И признава, че няма ясна рецепта как се става мениджър на банка.



    Вие сте дипломиран инженер-химик. Защо избрахте това образование?

    Това е семейна традиция, защото дядо ми, баща ми и майка ми са били химици. Дядо ми е бил парфюмерист, а родителите ми – индустриални химици. Имаше някакъв фамилен интерес към тази част от знанието.

    Каква беше първата ви работа?
    Първата ми работа беше в „Кремиковци”, защото тогава това даваше възможност човек да си съкрати военната служба. Аз бях от първия набор, който имаше такава възможност, така че хем изкарах 15 месеца в казарма, хем след това пет години в „Кремиковци”. Но не съжалявам, защото това ми даде възможност да получавам прилична за онези времена заплата  и да натрупам опит.

    Каква е била първата работа на Левон Хампарцумян?


    В „Кремиковци” имах възможност да се срещна и да работя рамо до рамо с доста и различни хора, включително със затворниците, които работеха там. Аз завърших висшето си образование задочно, но с доста пари в джоба благодарение на работата ми там. Ако поработиш на такова място, никаква ситуация в никаква служебна среда не може да те уплаши.

    Как стигнахте до банковата сфера?

    Това е много дълъг път. Аз не съм се целил в това със сигурност. В началото на 90-те години с моя приятел Мартин Заимов направихме една консултантска фирма, която се асоциира с Coopers & Lybrand - тогава тя беше сред шестте най-големи одиторски компании. Развихме този бизнес, но покрай това всъщност  и ние получихме възможности за развитие. Coopers & Lybrand положи усилие да ни направи финансово обучение, което беше много интензивно и тежко. Така хора от нашето поколение, които нямаха необходимата подготовка, получиха сериозна основа от знания, а аз постепенно започнах да разбирам и от този вид бизнес. Честно да си кажа, математическият апарат на финансите е много по-елементарен, отколкото в едно инженерно образование, така че за мен не беше чак толкова трудно. До 2000 -2001 година банковият сектор още не беше много развит, нямаше толкова разнообразни продукти. Аз имах известен стаж в държавната администрация като зам.-министър на икономиката и шеф на Агенцията за приватизация. След това хедхънтърите ме намериха и ми предложиха да стана главен изпълнителен директор на Булбанк. Аз се съгласих, харесахме се и оттогава съм на тази позиция.

    Това ли е начинът човек да стане мениджър на банка?
    Аз искам да ви кажа, че от едно ниво нагоре има позиции, за които не кандидатстваш, а те канят. Ако питате как да направим така, че да ни поканят, нямам много ясна рецепта. Но отговорът е свързан с последователно изграждане на репутация, с практически резултати, които човек постига в работата си. Като си помисля, от 2000 година, когато ме поканиха в държавната администрация, до днес за всички позиции, на които съм бил, са ме поканили, а не съм кандидатствал.

    На коя от всички длъжности, на които сте бил, сте се чувствали най-добре?
    Аз по принцип съм балансиран човек и зле не съм се чувствал никъде. Разбира се, има дни, които са по-лоши и други, които са по-добри.

    Какви качества трябва да притежава един мениджър според Вас?
    Трябва да има първо необходимото ниво на професионална подготовка за сферата, в която работи, трябва да разбира нещата, които прави или ако не ги разбира, да положи съществени усилия, за да започне да ги разбира. Другите неща обхващат т.нар. soft skills или меки умения – това са възможностите ви да мотивирате хората, да работите в колектив. Един мениджър трябва да бъде прозрачен, за да мотивира служителите си и обратното, и да създаде една атмосфера, която да извади на преден план предимствата на всеки един човек и същевременно да компенсира недостатъците. Но като цяло тези умения трудно могат да бъдат формулирани като 5 или 25 правила, които човек трябва да спазва.
    Какви качества трябва да притежава един мениджър според  Левон Хампарцумян ?

    Най-общо принципът е да не правим на другите това, което не искаме на нас да ни се случи. Много важно е да има яснота в мотивацията, предсказуемост – това са неща, които създават комфорт, защото човек се плаши от тъмната стая не заради цвета, а заради това, че не е известно точно какво има там. Тоест, ако създадем тъмни или затъмнени зони в една организация, естествено е хората да се чувстват некомфортно, независимо че може би не е страшно.

    Какво ви мотивира?
    Ние имаме ясни корпоративни цели в една доста агресивна конкурентна среда. Заложили сме малки дози от чисто спортния състезателен дух, желанието да си изпълниш целите и  това да имаме възможно по-добри чисто човешки отношения, когато правим нещо заедно. Все пак нашата работа е екипна. Всъщност според мен такава професия банкер няма. В една банка има набор от най-различни хора с най-различна квалификация – юристи, финансисти, счетоводители, хора с ясно изразени бизнес умения да продават и т.н. Колкото по-малко обаче обикновените хора виждат сложността на тази машина, толкова по-добра е тя.

    Хората буквално смятат, че мениджърите спят в офиса. Как протича един Ваш работен ден?

    Не съм спал в офиса никога, така че всичко е въпрос на организация на времето. Основната част от моя ден минава в срещи с хора – една част от тях са клиенти, другите са хора от банката, отделям време да си оправя мейловете, кореспонденцията. Понякога извън офиса се срещам с клиенти, институционални регулатори и т.н. Това обикновено е доста напрегнато, но човек свиква. Ще дам пример с едно твърдение на младия Маркс: „Работа е всяко нещо, което друг е съгласен да свърши вместо теб”. Искам да кажа, че до момента, в който това, което правиш, ти харесва, натоварването вече не е толкова голям проблем. А Конфуций е казал, че ако човек обича това, което прави, и прави това, което обича, няма да има нито един работен ден през живота си. Така че мотивацията идва, когато човек харесва и е анганжиран с това, което прави.

    Как мотивирате екипа, с който работите?

    Откритите, прозрачни и ясни отношения с хората са най-силната мотивация.

    По какви критерии подбирате служителите в Булбанк?

    Държим на много неща, като нашият HR екип се занимава с това всеки ден. Аз не бих посочил 2, 3 или 5 критерия, на които трябва да отговарят хората. Със сигурност обаче търсим почтени хора, които биха приели корпоративните ценности на УниКредит. Ние имаме Харта на почтеността, която звучи декларативно, но ние я вземаме насериозно. Иначе несъмнено става въпрос за висока професионална подготовка, а като водеща институция на пазара ние сме добро място за работа. А по отношение на чисто човешките качества ние много държим на умението да се работи в екип. Банковият бизнес е специфичен от тази гледна точка, че ние искаме да имаме удовлетворени и доволни клиенти, за да могат те да се върнат за още услуги. За нас е важно да създаваме дългосрочни отношения, но това предполага клиентите да бъдат обслужвани от удовлетворени и доволни служители.

    Какво означава за вас наградата „Банка на годината”?
    Тя е едно признание за постиженията на цялата банка. Аз имам представителна функция и вземам подобни награди, но истината е, че това е отличие за труда, усилията и мотивацията на всички, които работят в банката. Приятно е да получиш награда, но за разлика от футболното първенство, където получаването на наградата е цел, при нас е само едно приятно допълнение към това да имаме доволни служители и клиенти.

    Тази награда натоварва ли ви с по-голяма отговорност?
    Не бих казал, но със сигурност ни натоварва с по-големи очаквания от страна на клиентите.

    Остава ли Ви време за почивка?
    Да, като си почивам много разнообразно – виждам се с приятели, малко спорт – тенис, през лятото. Имам няколко хобита – фотография, градинарство.

    Как се запалихте по фотографията?

    В късния пубертет, когато човек се пали по какви ли не неща. Тогава беше, разбира се, ерата на филма, като цяло технологията беше съвсем различна.
    Как обича да прекарва свободното си време Левон Хампарцумян?

    След това малко загубих интерес, но когато излязоха цифровите фотоапарати, ми стана пак интересно. Това е едно много приятно хоби, което има елемент на артистичност, има и много технология вътре. Доста добър съм и с Photoshop. Мисля, че мога да си изкарвам хляба и по този начин.

    Какво обичате да снимате?

    Много неща. Например едно от нещата, които можете да ми видите да снимам, което не е толкова традиционно, е авиошоу. Това ми е много интересно, защото технически е много трудно за снимане. Машинките летят много бързо – затова трябва да имаш хубава техника, усещане и т.н.

    А градинарството?

    Аз съм роден и отрасъл в къща. „Горнобански път” преди време почти беше като село в покрайнините на София и аз се чувствам много комфортно сред природата. Нямам проблем да си насадя зеленчуци или някакви билки, цветя и т.н. Това е изключително разтоварващо хоби, освен това по някакъв начин виждаш цикъла на възпроизводство в природата.

    Имате ли любими места в България?

    Не бих казал, че имам някакво особено любимо място. България е една много красива страна, но с не много добра инфраструктура, която се надявам, че ще се оправи скоро. Все пак големите туристически дестинации са комбинация от добра и ненатрапчива инфраструктура и хубава природа.

    Избрахте ли вече къде ще почивате това лято?

    Ще почивам във Варна, защото там имам малък апартамент. А и е много удобно в пика на сезона човек да не ходи на някакви много далечни дестинации и да се бута с тълпи от хора.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място