вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6151 прочитания

    Отчитаме най-силното търсенето на офис площи от рецесията насам

    Какви изисквания имат компаниите и отговаря ли предлагането на тяхното търсене, вижте коментара на Станимира Пашова, мениджър „Офис площи” във Forton
    12 септември 2014, 10:22 a+ a- a

    Станимира Пашова, мениджър „Офис площи” във Forton

    Плановете за разрастване на компании в ИТ и аутсорсинг сектора, както и навлизането на нови, оказаха въздействие и на пазара на бизнес площи у нас.

    Решихме да попитаме представили на агенции за недвижими имоти какви са тенденциите в сегмента на бизнес имотите, какви изисквания имат компаниите и отговаря ли предлагането на тяхното търсене. И ако в момента търсите да наемете около 1000 кв. м. в София, какви са вариантите. Вижте коментара на Станимира Пашова, мениджър „Офис площи” във Forton.


    Г-жо Пашова, наблюдавате ли увеличено търсене в София за офис площи в сравнение с преди година? Кои компании са най-активни  в търсенето на офис площи?
    През първите шест месеца отчетохме ръст от 27% в сравнение със същия период на 2013 г. до 67 хил. м2 общо усвоени площи. Това полугодие беше и най-силното за сектора от рецесият през 2009 година насам. Растежът в ИТ и аутсорсинг сектора изигра ключова роля за ръста в усвояването на офиси. В момента навлизат и нови компании от Източна Европа – Softserve и Luxoft, които се възползват от наличието на квалифицирани служители и конкурентните разходи. Но се разрастват и съществуващи компании като VMWare.

    Какво се търси в момента? Какви изисквания имат типично компаниите и отговаря ли предлагането на тяхното търсене?
    Търсят се сгради с безупречни експлоатационни характеристики, тоест такива, които осигуряват непрекъсваемост на работния процес, качествена работна среда и бизнес ефективност. По презумпция на тези изисквания отговарят нови клас А сгради с двойно плюс аварийно електрозахранване, добър микроклимат в помещенията, високо качество на наемната услуга, наличие на допълнителни услуги и не на последно място – комуникативно местоположение с добър обществен транспорт и възможности за паркиране. Използваемостта на пространството е ключово съображение, поради което изискване при по-големи сделки е сградата да предлага поне 1000 м2 на етаж.

    В момента, ако дадена компания търси да наеме около 1000 кв. м, кои бизнес сгради са вариант, как варират цените и при какви условия?
    В по-старите сгради е трудно, но понякога възможно да се осигурят компактни площи с подобен размер. Това става още по-трудна задача, ако наемателите трябва да предвидят и бъдещия си растеж. Така възможностите се ограничават до ключовите райони с ново строителство в последните години: булевард „Цариградско шосе“ от Орлов мост до Интер експо център, както и другите основни пътни артерии в това направление, като „Драган Цанков“ и „Ситняково“, както и бул. „България“. Проблемът, с който все по-често ще се сблъскват, е, че дори в този район все по-малко сгради ще могат да отговорят на търсенето в следващите месеци. Компаниите вече разглеждат и други райони, като зоната около летището привлича интереса на все повече наематели с наличието на качествени нови проекти и с изграждането на метрото.
    За клас А проектите, които подобни наематели търсят, офертите започват от нива на наемите от €10/м2/месец и се покачват за по-атрактивните етажи или по-малки площи. Въпреки това за момента те са по-скоро стабилни.
    Компаниите, които вече са пазара, активно разглеждат Пловдив, Варна и Бургас. През първите шест месеца видяхме и първите съществени сделки – Concentrix във Варна и Sutherland Global Services в Бургас. Разбира се, основната причина е наличието на квалифицирани служители, но и качествените офиси също са част от уравнението.

    Какви са вашите очаквания за този сегмент от пазара следваща година?
    Остават няколко месеца до края на тази година, през които очакваме тези тенденции да се запазят. Наемната активност в София ще продължи да се разпределя в повече райони в отговор на намаляването на свободните площи най-вече по бул. „Цариградско шосе“ и бул. „България“. Реализацията на съществуващото търсене може да бъде забавена единствено, ако наемателите не намерят или не успеят да се споразумеят по условията в наличните сгради. Собствениците вече са по-уверени при ценообразуването, особено в топ сградите. От това ще спечелят и малкото проекти, които се очакват на пазара, като „Капитал форт“ срещу Интер експо център.
    През 2015 г. очакваме на пазара да излязат няколко проекта, стартирани след рецесията през 2009 г., така че ще има известно подобрение по отношение на предлагането. Но все пак ще останем далеч от нивата от 2009-2012 г. и ако темпото на икономически растеж се запази, ще видим продължаващо намаляване на незаетите площи и плавен ръст на наемите на имотите с високо качество.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 3 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 7 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 7 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд