четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3503 прочитания

    Въвежда се международен стандарт за измерване на офис сгради

    В момента, в зависимост от използвания стандарт, измерената площ на сграда с еднакви параметри може да варира с до 24% на различни пазари по света
    26 ноември 2014, 15:52 a+ a- a

    На 24 ноември стартира първият международен стандарт за измерване, който ще гарантира по-голяма прозрачност на глобалните пазари на недвижими имоти. Международният стандарт за измерване на офис сгради (IPMS for Office Buildings) е резултат от глобалната инициатива за създаване на единен метод за измерване на недвижима собственост. Той има за цел да замести десетките съществуващи стандарти, прилагани до момента в различни страни и региони.

    Това съобщиха от Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS), които са член-основател на Коалицията за Международните стандарти за измерване на имоти, която разработва международните стандарти за измерване (IPMS) заедно с 55 други органи и институции.

    Новият стандарт има за цел да осигури единна, съгласувана и ефективна методология, която да е приложима за всички професионалисти в сектора.

    Необходимостта от международен стандарт за измерване (IPMS) възниква, тъй като до момента недвижимите имоти в целия свят бяха измервани по различни методи, което предизвика множество противоречия и обърквания. В Индия измерването на офис сграда може да включва външните паркинг площи, а в Испания - външни съоръжения за отдих.

    В други части на света местните стандарти налагат измерването на база климатизираните, а не застроените площи на помещенията. В зависимост от използвания стандарт, измерената площ на сграда с еднакви параметри може да варира с до 24% на различни пазари по света.

    Зад новия стандарт застанаха много специалисти по света, сред които представители на Международния валутен фонд, RICS, Vodafone, Union Real Estate Investment, JLL, Фортон /стратегически партньор на Cushman и Wakefield за България и Македония/ и генералния директор на Службата за управление на земята в Дубай.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк