петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2969 прочитания

    Наблюдава се недостиг на 3-стайни жилища в София

    Клиентите се основно от съотношението цена-качество, разпределение на помещенията и възможност за паркиране, показва анализ на BLD
    21 април 2015, 09:54 a+ a- a

    В София има засилено търсене на 3- и 4-стайни апартаменти. Тъй като те не достигат, се засилва строителната активност в града. Това показва проучване на строително-инвестиционната компания BLD Homes, част от AG Capital. Строителната активност се стимулира и от разширяването на метрото.

    Преди около година пазарът започва да изпитва недостиг на тристайни апартаменти, както и на атрактивни предложения в районите с добра комуникация, особено в близост до метро станциите. В отговор през 2014 са издадени разрешения за строеж на почти два пъти повече жилищни единици / 1118 жилища/ в сравнение с 2013. Дори всички те да бъдат изградени и продадени в рамките на настоящата година, ще представляват по-малко от 10% от общия брой сделки, сключени в столицата.

    Според данните от изследването 63% от купувачите в София избират първото си жилище. Те имат определен бюджет за брой помещения – най-често 100 000 евро за тристайно жилище и при правилно проектиране на сградата с оптимално разположение на помещенията цената на кв.м няма голямо значение. Все пак 42% от купувачите плащат повече от първоначално обявеното.

    Когато избират район, купувачите посочват комуникативността и наличието на метро връзка като основен приоритет, след това се нарежда наличието на добра обслужваща инфраструктура, наличието на зелени площи /за 37% от запитаните/ и сигурността /за 31%/.

    Когато избират жилище, клиентите се водят основно от съотношението цена-качество, вътрешното разпределение и възможностите за паркиране. Не на последно място значение имат броя съседи и поддръжката на общите части. Прави впечатление нежеланието на хората да живеят в големи сгради с много съсобственици.

    „Търсенето на тристайни апартаменти постоянно расте според данните на Адрес недвижими имоти от реално сключени сделки, като това се случва за сметка на двустайните и едностайните жилища. Тенденцията е устойчива и се превръща в основен фактор за дългосрочно планиране на разпределението в сградите“, обяснява Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD Homes.

    Според данните на BLD като анализират особеностите на пазара в момента, строителните предприемачи избират да инвестират в сгради с до 30 апартамента, разположени в атрактивни за купувачите райони и след внимателна преценка на конкурентните предимства. Такива квартали в момента са Младост и Люлин, където има линии на метрото, Гео Милев и Редута, които традиционно предлагат добро съотношение на зелени площи и качество на живот, Манастирски ливади, които привличат желаещите да живеят в Южни райони на разумни нива и традиционно центъра на града, където винаги е престижно да притежаваш имот.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 16 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 21 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 22 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам