неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    20043 прочитания

    Строителната цена на къщата „охлюв” е по-ниска от тази на обикновена сграда

    Създателят на къщата „охлюв” инж. Симеон Симеонов разказа пред Human Capital как се родила идеята за подобна сграда
    23 февруари 2012, 16:51 a+ a- a

    Къща във формата на охлюв, която се намира на столичния булевард "Симеоновско шосе", не отдавна оглави „Класацията за най-странни сгради в света” на уебсайта strangebuildings.com. Сградата с необичайна форма  е дело на инженер Симеон Симеонов. Тя изпревари в класацията Националния музей в Пекин, паркингът на обществената библиотека в Канзас сити, САЩ,  който е във формата на подредени книги, както и музеят Гугенхайм в Билбао, Испания. Българската къща "охлюв" води в класацията с 2 652 гласа и рейтинг 4.25 от 5 възможни точки.  Поканихме инж. Симеонов да разкаже повече за идеята да построяването на подобна сграда, както и за това колко струва човек да притежава къща с оригинална форма.

    Инж. Симеонов, разкаже ни как се роди идеята да създадете къща във формата на охлюв?
    Най-характерното за българина е, че цял живот мъкне къщата на гърба си. Това е една от философиите на създаването на тази къща. Моят опит показва, че за българина къщата е едно от най-ценните неща в живота след семейството. Ние сме на едно от първите места по собствени къщи в света. Втората философия на къщата е идеята за връщането към природата и тревата. Охлювът е много екологично животно.
     
    Колко време Ви отне да проектирате и да построите къщата?
    В момента тече седмата година. Къщата е правена с мой личен труд. В построяването й
    Как изглежда къщата "охлюв" отвътре?
    участва и моето семейство, и много приятели.  В началото, когато започнахме да строим къщата, аз ставах в 5 сутринта, пътувах до къщата, организирах работата и  се връщах късно вечер.
     
    Но Вие не сте собственикът, нали?
    Не, аз не съм собственикът, но и не коментирам собствеността на къщата. Аз съм човекът, който участва в защитата на проекта и в изпълнението му. Аз съм технически ръководител на строежа. 
     
    Каква е технологията на построяване на къщата охлюв?
    Тази къща е характерна и със специфичната си технология, която е мое изобретение. Тя е направена от изключително лек бетон – пенополистирен бетон. Той е 4 пъти по-лек от водата, но е изключително топло- и шумоизолационен и поема максимум 3% вода. Обикновеният бетон поема 26% вода.  Пенополистирен бетонът има 8 пъти по-голяма топлоизолация, отколкото тухла четворка заедно с изолация от стиропор. 
     
    Къща с такава необичайна форма устойчива ли е на земетресение?
    Много устойчива е! Мога да ви дам пример. Ако се опитате да счупите едно яйце с ръка, ще ви бъде много трудно. Макар че черупката е невероятно тънка, тя има засводена форма, което я прави много устойчива. Сводът и триъгълникът са най-здравите форми.
     
    От какви други материали е направена къщата?
    Плочите са от бетон и не се чуват стъпки. Ако вие сте вътре, не чувате нищо заради конструкцията от лекия бетон. Няма единични или тухли четворки.
     
    На колко етажа е къщата?
    Три етажа. Тя разполага и с покрит двор. 
     
    Къщата използва ли се в момента?
    В момента тя получава разрешение за използване, защото е приета с Акт 15, тъй като за нейната категория (пета) не се изисква Акт 16. Къщата е проектирана като жилищна сграда. Тя разполага със самостоятелни нива и затова може да се използва и за екологично училище. Не казвам за детска градина, тъй като детските градини са с много по-сериозен статут  от гледна точка на  пожарната безопасност.
     
    Предполагам, че често Ви задават въпроси за предназначението на къщата, защото тя определено не изглежда като обикновено жилище.
    Да, мога да ви разкажа много куриози. Още докато строяхме, дойде при мен една жена, която искаше да запише английска група за посещение. Тя беше чула отнякъде, че къщата е природен музей. Преди няколко дни пред къщата дойде група от чужденци, които се бяха организирали да посетят България специално, за да видят къщата. Сред тях имаше поляци, англичани, шведи.
     
    Очевидно има голям интерес към къщата. Сред хората, които се интересуват, има ли потенциални купувачи?
    Големият интерес към сградата
    Не, собственикът няма намерение да продава къщата. Тя е фамилна общност. Мога обаче да ви разкажа един куриозен случай.  Докато строяхме къщата, при нас дойде българка, омъжена за германец. Нейното голяма желание беше да привлече по някакъв начин съпруга си да дойде в България. За тази цел искаше да построим подобна къща, но по-малка. И ме попита „колко милиона” би струвала подобна сграда. Това е нейната оценка за такава къща. Като чу отговора, веднага отиде да убеждава съпруга си.

    Какъв беше отговорът?
    Казах й, че за една пета от тази цена може да получи пететажна къща.
     
    Колко струва технологията по построяване на подобна къща?
    По мои изчисления, постояването на къщата „охлюв” е два пъти по-евтино от построяването на обикновена къща със същите параметри. Пенополистирен бетонът е евтин материал.  Когато вие сами си правите обикновена къща, строителната цена би била между 150 и 170
    Колко струва да построиш къща с необичайна форма?
    евро на кв. м., докато строителната цена на такава къща излиза около 95-100 евро на кв. м. 
    Къщата и вътре е решена много интересно.  На един етаж се помещават  тоалетна, кухня, спалня и останалото е едно огромно пространство, което се обитават в 90% от времето. Тя няма прав ъгъл. Всички мебели са направени според параметрите на къщата, защото тя е издута като яйце. Човек трябва сам да си купи плоскостите и да си сглоби мебелите. Например, в къщата има радиатори, които приличат на риба, на слънце, на таралеж или паяжина. Те също са по-евтини от обикновените. Не парите правят тази къща, а въображението и ръцете, които могат да я направят. 
     
    Имате ли други клиенти, които искат подобни къщи?
    Бъдещи къщи с необичайни форми 
    В Обзор имам разрешение за построяване на къща „динозавър”. Тя ще бъде за живеене, но ще бъде засводена, с доста необичайна форма и мебелите ще трябва да бъдат специално пригодени за формата й. В Банкя сме създали сграда,  която е във формата на автобус. Тя е предназначена за гараж. По-малките сгради от този тип се правят на части,  които се монтират, а собственикът може сам да довърши къщата с въображението си.   
     
    Какъв е настоящият Ви проект?
    В момента работим по проект за постояването на 15 къщи с форми на различни животни, които да монтираме в зоологическата градина. Те ще са с височина над 3 м.
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години