петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3841 прочитания

    Нарастват инвестициите в имоти в София

    Лозенец е един от най-предпочитаните квартали през второто тримесечие
    16 юли 2015, 17:01 a+ a- a

    Инвестиционният интерес към София нараства и все повече хора от различни градове от страната влагат в имоти в столицата като стабилен пазар с добри перспективи за развитие. Тези купувачи към момента съставляват около 15% от купувачите на жилища в столицата 

     Така коментира изминалите месеци за пазара на имоти в столицата Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на „Бългериан пропертис“.

    За първи път от 2008 налице едновременен ръст на всички ключови показатели на имотния пазар - обеми продажби, цени на имотите на база реално сключени сделки, обеми новоотпуснати кредити и активност в строителния сектор с повече издадени разрешителни за строеж и стартирало ново строителство, допълва тя.

    По данни на компанията през второто тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м. при 771 евро/кв.м. за 1-вото тримесечие и 735 евро/кв.м. за второто тримесечие на 201. Съответно, нарастването на цените на имотите в София е в размер на 6% на годишна база и 1% спрямо предходното тримесечие.

    Средната обща покупна цена на апартамент в София е 75 000 евро и остава съпоставима с тази през 2014, т.е. няма съществено изменение в бюджетите на купувачите от миналата година насам. Единствено важна разлика е, че през първото тримесечие преобладаваха бюджетните покупки на цени до 50 000 евро, а през второто тримесечие купувачите вече са много по-уверени и се активизираха покупките в средния и високия ценови клас.

    Лозенец е един от най-предпочитаните квартали през второто тримесечие, като също така той държи и най-високи цени – сделки се сключват на около 1100 евро/кв.м. Сходни са нивата и в центъра, който постепенно възвръща интереса на купувачите. Други популярни квартали са Студентски град и Витоша, където има предлагане на качествено ново строителство на добри цени. Това са открояващите се квартали, но като цяло сделки се сключват относително равномерно във всички останали квартали на столицата.

    Новосключените сделки за продажба на жилищни имоти в София сочат ръст с 50% на годишна база. През първото тримесечие отчетеното годишно нарастване на обемите продажби беше 30%, т.е. процесът на активизация на пазара се ускорява, а изминалото тримесечие се превръща в най-успешното за имотния пазар в столицата от няколко години насам.

    Тристайни апартаменти съставляват почти 50% от продадените жилищни имоти. Двустайните апартаменти са едва 25% от реализираните продажби, 15% са многостайните апартаменти, а 10% са къщи. Делът на закупените тристайни апартаменти нараства за сметка на двустайните. Това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие, когато двустайните и тристайните бяха с почти равен дял.

    Съответно, средната площ на закупените жилища нараства на 100 кв.м. при 74 кв.м. в началото на годината. Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените жилища за тримесечието. 50% от жилищата са с ТЕЦ.

     

      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава