събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17850 прочитания

    Пазарът на имоти през 2016?

    Вижте какви са очакванията на мениджъри на водещи компании за недвижими имоти в България
    06 януари 2016, 13:54 a+ a- a

    Имотният пазар ще остане активен и през 2016 и цените на имотите ще продължават да се покачват плавно (с между 5 и 10%), сочат прогнозите на водещите агенции за имоти в България. Освен в София, очакванията са раздвижването да е все по-силно и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Въпреки че през 2016 се очаква част от започналото ново строителство да „излезе” на пазара, то едва ли ще бъде достатъчно, за да задоволи търсенето на качествени жилищни имоти. 

    Вижте какви тенденции очертаха още представители на водещи имотни агенции в страната пред Economy.bg:

    Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

    Започва цялостно нов етап в развитието на имотния пазар

    Очакванията ни са активността да се пренесе и в тази година. Важно е да се отбележи, че това не е активност, продиктувана от единични фактори, като ниските лихви по депозитите, или отражението на фалита на КТБ, ефектът от които би бил по-скоро временен.

    Това е цялостно нов етап в развитието на имотния пазар, който е продиктуван от редица макроикономически фактори, като нарастване на БВП (първото по-значимо нарастване от 2008 насам) и средната работна заплата, спад в безработицата, по-ниски лихви по кредитите (на исторически най-ниските им нива) и в резултат увеличаване на обема на отпуснатите кредити, цени на имотите като от преди 10 г., добро съотношение на цена към доход, което прави имотите значително по-достъпни от периода на бума, наличие на чуждестранен интерес към имотния пазар, изчерпване на наличното предлагане на качествени имоти и нужда от нова строителна активност, продължаваща миграцията към големите градове, както и цялостно връщане на доверието към имотния пазар и възвръщане на атрактивността на инвестицията в имот, която подтиква насочването на капитали към имотните пазари в големите градове с цел вложение. Към това може да се добавят и силните наемни пазари, притокът на чуждестранни наематели на жилищни и търговски имоти.

    За първи път от 7 години насам имаме съвкупно положително влияние на толкова много фактори. Очакванията ни са този подем да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София и големите градове между 4 и 7%.    

     

    Добромир Ганев, „Форос - Национална компания недвижими имоти”:

    „Ефектът КТБ“ отшумява и няма да играе съществената роля, която имаше през 2015

    Очакваният ми за 2016 г. и тези на екипа от „Анализи и прогнози“ на „Форос са годината за пазара да е подобна на 2015 като динамика в отделните сектори. Считаме, че „ефектът КТБ“ отшумява и няма да играе съществената роля, която имаше през 2015.

    Значително засилената активност при стартирането на нови строителни проекти в жилищния сектор, основно в големите областни градове, ще окаже натиск при реализирането на имоти в по-старите, не толкова качествени и функционални сгради. Много добрите оферти за ипотечни кредити на банките ще продължат да мотивират най-вече клиентите във възрастовата група на 30-40-годишните за придобиват собственост в градовете, където имат добре платена, стабилна и постоянна работа.

    Вътрешните миграционни процеси ще продължат да катализират основно пазарите в София и Варна. Част от средствата, постъпващи от работещите в чужбина български граждани, които като обеми са около 700-900 млн. годишно също ще бъдат вложени на пазара на имоти в България.

    2016 ще бъде година, в която потребителите на посредническите услуги в бизнеса с имоти (продавачи, купувачи, наематели, наемодатели, инвеститори и др.) ще продължат да бъдат информирани от колегията и НСНИ както за добрите бизнес практики, така и за лошите такива. Очакванията ни са, че все повече от клиентите ще стартират ползването на услугите на компаниите не чрез избор просто на обяви, а чрез информиран такъв на конкретна фирма и консултант. Това ще бъде повратна точка, промяна в качеството на взаимоотношенията между клиент и консултант при операциите с имоти. Значително ще се увеличават и сключените договори с изключителни права. Предимствата на този тип договори и за двете страни са безусловни и без алтернатива. Отговорностите на консултанта/брокера/агенцията, включени в този тип договори, са значително повече. 

     

    Нина Арнаудова, регионален директор на RE/MAX България:

    Очакваме около 10% ръст в цените на имотите 

    През 2016 г. очакваме да продължи тенденцията на плавно повишаване на цените на имотите, продиктувано от недостига на предлагане на качествени жилища в големите градове на страната. Очакваме ръстът на цените да е в порядъка около 10%. Ще се търсят по-просторни жилища с повече стаи. Поради ниските лихви по депозитите продажбите на имоти с инвестиционна цел също ще отбележат ръст, както и цените на наемите.

    Новата тенденция, отново продиктувана от недостига на жилища, се наблюдава в продажбите на имоти ново строителство „на зелено”. Отново наблюдаваме продажба на имоти от доказали се инвеститори още преди старта на строителството. Има активен интерес за строителство на нови сгради и интересът на инвеститорите ще продължи да расте, както и броят издадени разрешителни за строеж. Ще се засилва и търсенето на бизнес имоти и по-големи индустриални площи, като и тук цените плавно ще се покачват. Интересът към ваканционните имоти обаче все още ще е слаб. 

    Като цяло през 2016 г. очакваме ръст на сделките с недвижими имоти в големите градове, докато в по-малките градове на страната тези тенденции все още не се наблюдават и очакванията там са за леко изоставане както в ръста на цените, така и в броя сделки с недвижими имоти.

     

    Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС: 

    Част от започналото ново строителство ще „излезе” на пазара

    Започналият вече ръст в активността ще става все по-отчетлив. През цялата 2016 година ще наблюдаваме ръст в броя на сделките. Ценовите нива също ще продължат стартиралото вече повишаване. С около 5-10% ще е покачването в нивата в София в следващите 12 месеца. Приблизително толкова ще бъде той и в останалите големи градове на страната. Вероятно е и да има раздвижване в по-малките населени места, но по-видими индикации за това може би ще има на по-късен етап.

    Отстъпките ще продължат да  бъдат малки и все повече сделките ще се сключват с ипотечен  кредит. За това ще спомогнат и промените в закона за ипотечния кредит, които би следвало да улеснят крайния потребител. Възможно е да се скъси допълнително и периодът за сключване на сделка, тъй като и в момента той рядко надскача 3 месеца. Част от започналото ново строителство ще „излезе” на пазара, като се надяваме в по-голямата си част то да покрива изискванията на купувачите, за да се развива успешно жилищният пазар и да не ставаме свидетели на нови сътресения, поне в рамките на 2016 година. 

     

    Светослав Липански, управител на „Райфайзен Имоти”:

    Едва ли ще бъде задоволено търсенето на качествени жилищни имоти и офис площи клас А

    На база на случващото се през тази година очакванията на „Райфайзен Имоти” са положителната тенденция на пазара да продължи и през 2016 г., а цените на жилищните имоти плавно да се повишават. На пазара на офис площи също е вероятен ръст на цените, тъй като през 2016 г. не се очаква да бъдат завършени големи офис площи. Предвид цикъла на развитие, едва ли ще бъде задоволено търсенето на качествени жилищни имоти и офис площи клас А, въпреки очакванията да стартират още нови жилищни и офис проекти в големите градове. Нашата прогноза е редица проекти да бъдат завършени през 2017 г., като в резултат на това крайният клиент ще има по-голям избор и по този начин би могло да се постигне баланс между търсенето и предлагането.  

    По отношение на инвестициите в недвижими имоти е възможно интересът към покупка на земя и изграждането на нови проекти да се запази, като все повече чуждестранни инвеститори обръщат поглед и към България, както в някои други страни от Централна и Източна Европа. 

     

    Деница Георгиева, PR&HR мениджър, „Явлена”:

    През 2016 година очакваме същия добър пазар

    През 2016 година очакваме същия добър пазар, с развитие в големите градове, а не само в София, и особено силно в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 14 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 16 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години