четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16470 прочитания

    Кои са най-престижните квартали в София?

    През последните месеци рязко се увеличава броят на купувачите, които търсят ново жилище, водени изцяло от мотива за престижа на мястото, твърдят от Unique Estates
    03 февруари 2016, 16:52 a+ a- a

    През последните месеци рязко се увеличава броят на купувачите, които търсят ново жилище, водени изцяло от мотива за престижа на мястото, в което живеят. Това коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. „Това са основно собственици на бизнес и мениджъри в големи компании, за които обкръжаващата среда е въпрос на комфорт, но и на имидж”, обяснява още тя. По думите ѝ, тези купувачи търсят жилища в центъра, „Изгрев“, „Изток“, „Гоце Делчев“, т. нар. стара част на „Лозенец“.

    „Имотите в тези райони винаги са били атрактивни за семействата със средни към високи доходи“, споделя Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС.

    От началото на годината около 12% от регистрираните в АДРЕС купувачи попадат в тази категория. Тенденцията е своеобразно продължение на стартирала още през 2015 практика купувачите със стабилни доходи да търсят по-висок стандарт на живот.

    На фона за засиленото търсене, новото предлагане в тези райони е ограничено поради липсата на свободни парцели. Изграждани през годините на социализма, тези зони на града продължават да имат добър имидж основно заради добрата си инфраструктура и запазените зелени междублокови пространства. Строителството в тези части на столицата е сравнително рядко, а през последните години напълно липсваше.

    „Сред предложенията ни вече има интересни нови проекти, като най-атрактивни за купувачите са тези, които обещават да предложат не просто апартаменти, а изцяло обновена среда в района“, разказва Весела Илиева от Unique Estates. „Това не на всяка цена означава затворен комплекс с допълнителни екстри, защото поддръжката на тези обширни общи части е допълнителен разход, с който не всички купувачи са готови да се обвържат дългосрочно“, допълва Илиева.

    Близостта до парк, възможностите за спорт, добрата инфраструктура, съседите - всички тези фактори имат тежест ведно с общия имидж на района. Престижът на квартала сам по себе си привлича вниманието на купувачите днес. Но се търсят и основни, дефицитни за старите сгради предимства като наличието на гаражи. Старите сгради в „Изгрев“, „Изток“, центъра и „Лозенец“ са точно такива, обясняват още брокерите.

    Стартиралите нови проекти в районите „Изгрев“, „Изток“ и „Лозенец“ вече са на пазара на продажби. Първите от тях ще бъдат завършени още в средата на 2017.

    Цените, на които новите жилища в качествени проекти излизат на пазара, варират от €85 000 до €95 000 за двустаен апартамент. Гаражите могат да се купят за €10-13 000. Тъй като тази категория купувачи са работещи хора, те много често използват банково финансиране.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС