събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5649 прочитания

    Инвестициите в бизнес имоти достигнаха €92 млн.

    През първото тримесечие на 2016 активното търсене доведе до лек ръст на наемите на индустриални площи, отчетоха от Forton
    28 април 2016, 10:42 a+ a- a

    Инвестициите в бизнес имоти отбелязаха най-силното си първо тримесечие за последните 7 години със сделки за доходоносни активи и парцели за строителство на обща стойност €92 млн. Това показват данните за първото тримесечие на 2016 на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

    По данни на компанията подобна активност за последно е регистрирана в началото на 2008, когато обемът на инвестициите в бизнес имоти бе €285 млн. Сега пазарът е далеч от тези стойности и по-скоро се връща към нормалния си ритъм след годините на слаб интерес и ограничен брой сделки, отчитат от компанията.

    През първото тримесечие има повишена активност във всички сегменти – интересът към парцелите остава силен като едновременно с това растат и сделките с доходоносни активи. Добър знак е, че чужди инвеститори, които вече са на българския пазар разширяват дейността си снови сделки и търсят още възможности, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton/Cushman & Wakefield.

    По думите му българският пазар е интересен за инвеститори, които вече са в региона или на местния пазар и се стремят да диверсифицират портфейлите си. Като цяло купувачите имат реалистична оценка за пазара и се насочват към имоти с потенциал за развитие. Строителството на жилищни, индустриални и офисни проекти също тече с високи обороти и поддържа активността на пазара на парцели.

    Сред по-значимите сделки през тримесечието са придобиването на Mall Plovdiv от досегашния съдружник в проекта Avestus Capital Partners, покупката на Sofia Airport Center от фонда Revetas Capital, както и сделката за Retail Park Plovdiv с „Баумакс България“.

    Индустриални площи
    Очакваното скорошно завършване на няколко логистични проекта с общо 31 000 кв. м площи под наем води до лек ръст на незаетостта в София. През първото тримесечие делът на свободните площи се увеличава до 3% от общото предлагане, което възлиза на 871 386 кв. м, показват данните на Forton/Cushman & Wakefield.

    Въпреки този ръст нивата на незаетост остават в здравословни граници. Липсата на свободни качествени площи в съществуващите обекти е предпоставка новите проекти сравнително бързо да бъдат усвоени от наемния пазар. Слабо звено в преговорите остава продължителността на договорите, доколкото собствениците търсят дългосрочни ангажименти, а наемателите не са склонни на такива.

    При индустриалните имоти търсенето на площи за складиране и обработка на товари остава стабилно. В София предлагането на модерни логистични площи е ограничено и това е причина за лек ръст на наемните цени през последните тримесечия. В резултат от този дисбаланс през първото тримесечие на 2016 наемите за първокласни индустриални площи в София леко нарастват, достигайки средно €4,20/кв. м. В сравнение с предходното тримесечие ръстът е 3%, а на годишна база достига 12%. Прогнозата е в краткосрочен план плавното покачване на наемите да продължи.

    Благодарение на продължаващите инвестиции от страна на производители на автомобилни компоненти и на дружества от леката промишленост, интересът към производствените площи също остава висок. През първото тримесечие на годината най-активно развитие се усети в „Тракия – икономическа зона“ около Пловдив, където бяха открити нови производствени и логистични площи на Sensata Technologies, Liebherr и др. В района на София индустриалната зона в Божурище също привлече значими инвестиции.

    Търговски площи
    Липсата на мащабни нови проекти продължава да концентрира активността на наемателите във вече работещите на пазара на търговски площи. През първото тримесечие единственото по-значимо завършване бе това на комплекса San Stefano Plaza в центъра на София, който включва 7 000 кв. м търговска част.

    Очакванията са в големите градове делът на обособени търговски зони, част от големи мултифункционални комплекси, да расте. В същото време завършените през последните години мащабни търговски центрове наситиха пазара и започване на нови проекти в този сегмент не се очаква. Строителство тече единствено в Пловдив, където в процес на завършване е Markovo Tepe Mall, а Galeria Plovdiv бе затворен за цялостно преустройство.

    „След годините на бързо насищане на пазара с модерни търговски площи, балансът постепенно се възстановява – потреблението плавно нараства, търговците търсят възможности за нови обекти, предлагането се стабилизира. Тъй като нови значими проекти не се започват, стремежът сега е работещите търговски центрове да се позиционират добре и да заздравят позициите си“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

    Стабилизирането на пазара се отрази и на наемите. Нивата за първокласни площи в моловете в София отбелязаха лек ръст и през първото тримесечие достигнаха средно €28/кв. м. На главните търговски улици в столицата наемите остават стабилни на €46 /кв. м.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 12 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 13 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 13 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 15 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години