петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3460 прочитания

    Оживление и на пазара на ваканционни имоти у нас

    В началото на 2016 ски курортите ни се радват на купувачи от 12 националности, от чуждестранните дестинации най-предпочитана за българите е Гърция, показва нов анализ
    03 май 2016, 13:52 a+ a- a

    Ефектът от възстановяването на жилищния пазар в големите градове и цялостното възвръщане на доверието към имотите прелива и в другите пазарни сегменти и съвсем естествено започва да се усеща и при ваканционните имоти. Все повече българи се ориентират към покупката на имоти в ски и морските курорти, което донесе ръст на продажбите в Боровец, а тенденцията се пренася и към морските курорти. Нараства интересът на българите и към покупка на ваканционен имот в чужбина, най-вече в съседна Гърция. Това е записано в анализа на пазара на ваканционни имоти за първото тримесечие на 2016 на Bulgarian Properties.

    Българските ваканционни имоти започват да привличат все по-широк кръг от купувачи от целия свят. За първите три месеца от годината са обслужени купувачи от над 15 националности. Все по-трудно може се дефинира групата на най-многобройните купувачи, тъй като картината е много динамична и се мени всеки месец. Постоянното обаче е едно – интересът към имоти в България, обяснява Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

    Ски курортите
    Силен старт на годината за имотите в Банско. В разгара на зимния сезон са привлечени купувачи от 12 националности, включващи както съседни страни, така и купувачи от далечни дестинации като Канада и Нова Зеландия. Купувачите от Великобритания са относително по-многобройни от останалите, но Банско привлича купувачи от толкова много страни, че определено може да се каже, че това е най-интернационалният ни курорт към момента.

    Напоследък се наблюдава засилване на интереса и на българите към Банско, но ако трябва да се посочи топ дестинация за българите за покупка на ски имот, то това определено е Боровец. Там българите са 90% от купувачите, а сделките през тази година нарастват значително, показват данните на Bulgarian Properties.

    Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първото тримесечие е €385/кв.м., а средната обща покупна цена е €25 000. Цените в най-големия ни зимен курорт бележат ръст спрямо средната цена за 2015 с около 5%.

    Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт – средната цена за 1-вото тримесечие на база реални сделки е €585/кв.м. За първи път от доста време спада под €600/кв.м. и това отчасти обяснява засилването на интереса. Към момента предлагането е добро, а интерес освен към топ комплексите в Боровец има и към имоти в съседните села.

    В Пампорово средната цена за първото тримесечие е €400/кв.м., но при доста слаб интерес.

    Морските курорти
    На фона на почти нулевия интерес към Слънчев бряг в началото на 2015, през тази година през зимата се отчита активност. Там купуват българи и чужденци от разнообразни националности - испанци, италианци, сърби, украинци, британци. Руснаците все още липсват като активни купувачи. Има заявен интерес на изминалото изложение в Москва, но предимно към по-евтини имоти, а решенията за покупка са отложени във времето.

    Средната цена, на която се сключваха сделки в Слънчев бряг през първите месеци на годината е €520/кв.м. – спад от нивата около €600/кв.м., на които се бяха задържали цените през 2015. Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през изминалите месеци е около €27 700 – и тук се забелязва свиване на бюджетите от нивата около €35 000.

    Прави впечатление, че се засилва интересът към курортите на юг от Бургас и най-вече към Лозенец и Созопол, които се оформиха като дестинации за хората, търсещи ваканционни имоти от по-висок клас.

    Ваканционни имоти в чужбина
    Дестинацията, която привлича 90% от интереса на българите за покупка на ваканционен имот в чужбина, е Гърция. С всяка изминала година българите все по-масово се насочват за летен туризъм към Халкидики и други райони на Северна Гърция и именно там е концентрирано търсенето на ваканционни имоти за покупка.

    Кризата миналата година беше охладила интереса, тъй като купувачите изчакваха да видят с колко ще спаднат цените. Данните на Bank of Greece сочат, че цените на имотите са спаднали с 8% през 2015 и през тази година ние вече наблюдаваме засилване на интереса към покупка. От няколко седмици виждаме отчетлив ръст на запитванията, започват пътуванията до Гърция за почивка и огледи на имоти и сезонът постепенно набира скорост.

    От Bulgarian Properties прогнозират, че през тази година интересът към покупка на имот в Гърция ще бъде голям и ще има много добри предложения. Къщите за продажба започват от около €100 000.

    Други популярни, но по-скъпи дестинации за българите са Испания, както и Италия и Франция, но най-масовият интерес определено е към Гърция.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам