четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10269 прочитания

    Цените на имотите във Великобритания тръгнаха надолу

    Сделките с имоти намаляха след решението на Острова да напусне ЕС
    27 юни 2016, 11:13 a+ a- a

    Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз доведе до охлаждане на пазара на недвижими имоти в страната, коментират световните медии. Купувачите са в изчакване, търсенето и продажбите намаляха, а цените на имотите започнаха да падат. 

    Резултатите от референдума доведоха до рязък спад на акциите на компаниите за недвижими имоти в петък, съобщава агенция Reuters. Това е знак, че очакваното охлаждане на пазара на жилищни и търговски площи - основна движеща сила на икономиката в продължение на години, ще се задълбочи. 

    Още преди референдума поддръжници на оставането на Великобритания в ЕС предупредиха, че цените на жилищата могат да паднат, ако страната гласува да напусне Общността. Пазарните анализатори отчетоха по-малко сделки на пазара още при подготовката на референдума и според тях това ще се задълбочава. 

    От UBS посочват, че негативното въздействие на Brexit върху пазара на търговски имоти ще забави темпа на ръст на БВП, а оттам ще повлияе и върху дългосрочното нарастване на заетостта и бъдещото търсене на офис площи.  От KPMG също прогнозират, че апетитът на компаниите да подписват нови договори за наем и разширяване на офиси ще намалее, особено ако Великобритания напусне ЕС и Лондон отслаби позициите си на световен финансов център.  

    Според някои брокери обаче настоящата ситуация може да не е толкова лоша за пазара на наеми. Те очакват активността на местните купувачи да остане ниска, както и наемния пазар, но смятат, че може да има по-голям интерес и обем сделки от чуждестранни купувачи заради поевтиняването на паунда. Това прави британските имоти по-евтини за чуждестранни инвеститори, които плащат в долари или евро. Ситуацията повишава интереса и на опортюнистичните фондове, които очакват по-големи отстъпки от цените и вече проучват първокласните райони на Лондон. Брокери съобщават за по-голям интерес от страна на азиатски и близкоизточни инвеститори. 

    Жилищният пазар в Обединеното кралство в момента също отчита спад в продажбите, а купувачите се в позиция „изчакваме, за да видим какво ще се случи“, съобщава Independent, като се позовава на наблюденията на местни експерти по недвижими имоти. 

    Предполага се, че ипотеки ще поскъпнат и ще се отпускат по-трудно, тъй като кредиторите планират да затегнат контрола върху кредитирането през периода на несигурност. Решението на британците да напуснат ЕС най-сериозно се отразява на пазара на жилища в Лондон. „Историята показва, че външни сътресения могат да доведат до спад на пазара с 20%. Пазарът на имоти в Лондон вече е виждал 7% спад в продажбите през изминалата година“, коментират от  анализаторската компания за недвижими имоти Hometrack. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 6 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 14 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава