вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5851 прочитания

    Какво се случва с имотите във Варна през 2016?

    Нова тенденция тази година е нарастването на продажбите на имоти ново строителство „на зелено”
    28 юни 2016, 10:34 a+ a- a

    Повишено предлагане на жилищни кредити с изгодни лихвени проценти, ограничено предлагане на жилища ново строителство, повишена активност на купувачите и ръст на цените. Такава е картината на пазара на имоти във Варна през 2016 според наблюденията на компанията „Бългериан пропертис“.  

    Данните на агенцията сочат, че около 80% от купувачите искат да купят жилище за собствени нужди, 12% за децата си и около 4% с инвестиционна цел и отдаване под наем. Над една трета от търсещите жилища в момента живеят под наем, 30% вече имат собствено жилище, но желаят да го сменят с друго по размер или локация. Около 40% от купувачите търсят двустайно жилище, 30% - тристайни апартаменти и по 15% са купувачите търсещи къщи или по-големи апартаменти.

    Променят се и бюджетите за покупка. Докато по време на кризата и годините след нея се търсеха имоти до 50 хил. евро и по-рядко до 70 хил., то в момента се наблюдава траен интерес при сделките до 100 и над 150 хил. евро. За разлика от предходни години, когато предимно се търсеха маломерни жилища с по една спалня сега вече се наблюдава тенденция за покупка на по големи жилища с две и повече спални.

    Руските купувачи винаги са били сериозен, но не основен фактор в пазара на недвижими имоти във Варна и региона. Отливът им се компенсира с купувачи от други страни предимно от Европейския съюз, но също така и от Китай, и от страни от Близкия изток, като от компанията очакват тяхното присъствие да се увеличава.

    За проектите обаче, които са се ориентирали само и единствено към руските купувачи, настъпват тежки времена, защото те трудно биха се адаптирали към изискванията на останалите участници на пазара. Освен това самите руснаци, които все пак търсят имоти в България заради частичното възстановяване на рублата, вече се ориентират към градски жилища, в които да останат за постоянно, а не към имоти в затворени комплекси, отдалечени от социална и културна инфраструктура.

    Ръст на продажбите „на зелено”

    Новата тенденция, която се очерта през тази година е нарастването на продажбите на имоти ново строителство „на зелено”. Купувачите стават по-смели и купуват имоти в ранен етап на строителство, но от доказали се инвеститори. Има активен интерес от страна на предприемачите за строителство на нови сгради и от агенцията очакван той да продължи да расте. Ще се засилва и търсенето на бизнес имоти и по-големи индустриални площи, като и тук цените плавно ще се покачват. Интересът към ваканционните имоти обаче все още ще е слаб, отчитат от „Бългериан пропертис“.

    Възвръща се доверието към имотите като инвестиционна възможност. Водещи в това отношение са апартаментите, защото те са лесно отдаваеми под наем. Над 70-80% от инвестиционните сделки стават именно с апартаменти, защото те са най-бързо ликвидните в сравнение с къщи, етажи от къщи, магазини, парцели, земеделска земя.     

    Ще поскъпват ли имотите? 

    През 2016 продължава тенденцията на плавно повишаване на цените на имотите, продиктувано от недостига на предлагане на качествени жилища. От „Бългериан пропертис“ очакват  ръстът на цените във Варна да е в порядъка на около 10%. Ще се търсят по-просторни жилища с повече стаи. Поради ниските лихви по депозитите продажбите на имоти с инвестиционна цел също ще отбележат ръст, както и цените на наемите, прогнозират още от агенцията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 1 час
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 2 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 2 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 19 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 20 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти