петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2742 прочитания

    Продължава поскъпването на луксозни имоти

    Инвестиционните сделки в този клас се увеличават с 12% през второто тримесечие на годината, отчитат от Unique Estates
    28 юли 2016, 13:25 a+ a- a

    Имотният пазар у нас изживява своя възход от началото на годината с ръст на цените 7% и тенденция до края на 2016 поскъпването да надхвърли 12%. Според статистиката на Unique Estates, брокерска компания за имоти висок клас, с цел живеене са 81% от сделките, сключени от компанията, а тези с цел инвестиция и последващо отдаване под наем са се увеличили с над 12% през първото полугодие.

    Анализът показва, че ниските лихвени проценти провокират част от продавачите да инвестират в ремонт на закупени само преди две години жилища, за да ги позиционират във възможно най-високия ценови сегмент и да реализират сделки от 2000 евро/кв.м. Друга любопитна тенденция е едновременното обявяване на имоти за наем и за продажба. Освен това сгради в проект, които са на добри локации и предлагат качествено нов стандарт на живот и модерни площи и разпределения, започват да се продават още при вземане на разрешение за строеж. Тенденция е вече до получаването на разрешение за ползване на обекта той да е почти напълно продаден.

    Регистрираното през първото тримесечие раздвижване и на пазара на луксозни имоти продължава. „Най-много се търсят жилища с площ от 200 кв.м с две и три спални. Изискванията са за самостоятелна баня и дрешник към основната спалня, още просторен хол, отделна кухня. Изключително внимание се отделя и на паркоместата“, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

    В София остават предпочитанията към централните райони като Докторската градина, където през второто тримесечие е сключена най-скъпата сделка за апартамент на ул. „Оборище“, както и „Лозенец“. Засилен интерес има и към жилищата в кварталите „Изгрев“ и „Дианабад“, които са в близост до Ловния парк и Борисовата градина, както и до метрото.

    Отчетените за полугодието средни цени на имотите в София са 772 евро/кв.м, във Варна – 726 евро/кв.м, в Пловдив – 538 евро/кв.м, а в Бургас – 542 евро/кв.м, сочат данните на агенцията.

    Значително по-голям е интересът към покупката на апартаменти за сметка на други имоти – 83% от сделките са за продажба са на апартаменти, 10% – на къщи, и 7% – на бизнес имоти. 48% от имотите се продават обзаведени, 38% – необзаведени, а 14% – полуобзаведени. Средната квадратура на продадените апартаменти е 160 кв.м, а на къщите – 234 кв.м. При продажбите най-много сделки има в районите Център и Докторска градина, следвани от „Бояна“, „Изгрев“ и „Лозенец“.

    При наемите 79% са на апартаменти, 8% – на къщи, и 13% – на бизнес имоти. За разлика от продажбите, при наемите 82% от клиентите предпочитат имотът да е обзаведен, 5% наемат необзаведени жилища, а 13% – полуобзаведени. Средната квадратура на наетите апартаменти е 125 кв.м, а на къщите – 343 кв.м, т.е. предпочитанията са да се наемат по-малки апартаменти и по-големи къщи. Най-много наеми има в „Лозенец“ и Център, следвани от района на Докторска градина, „Бояна“, „Дианабад“ и „Манастирски ливади“.

    Запазва се и отбелязаната през първото тримесечие тенденция все повече сделки да се сключват без отстъпка в цената. Максималната възможна корекция в стойността е до 5%, и то в редки случаи. Продължава да се скъсява периодът на взимане на решение – повече от половината сделки (55%) се сключват в рамките на месец, като принос за това имат цените, отговарящи на търсенето и предлагането, уточняват от брокерската къща.

    От Unique Estates очакват летните месеци допълнително да допринесат за ръста на имотния пазар, тъй като в периода юли – август интересът към покупката на жилища нараства с 5 – 10%. „Очакваме да се увеличат покупките на имоти от българи в чужбина поради риска за обезценяване на спестяванията им“, коментира Весела Илиева. Тези прогнози са подплатени от нарасналите с 20% от началото на годината запитвания извън страната към брокерите на агенцията за луксозни недвижими имоти.

    „Мениджъри на средни и високи позиции, както и добре платени специалисти по информационни технологии, от сферата на медицината и търговията, на основен трудов договор, със семейства и деца остават основният двигател за растежа на имотния пазар“, посочва Весела Илиева. – „Те купуват жилища в районите, където досега са били под наем, или се местят в по-престижни квартали.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 55 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 4 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research