петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4677 прочитания

    България е топ дестинация за инвеститорите в бизнес имоти, търсещи възвръщаемост

    Доклад на Colliers International идентифицира най-подходящите държави за инвестиция в бизнес имоти, като разделя инвеститорите на 3 основни групи
    10 октомври 2016, 16:34 a+ a- a

    България е топ дестинация за инвеститорите в бизнес имоти, търсещи възвръщаемост. Това показва последния доклад на Colliers International, който анализира инвестиционния пазар на бизнес имотите в Европа.

    Colliers International идентифицира най-атрактивните пазари като оценява тенденциите на европейските пазари на бизнес имоти и категоризира различните държави според позиционирането им в зависимост от стратегията на инвеститорите, отношението им към риска и стремежа им към стабилност, растеж или възвръщаемост.

    В доклада на Colliers са групирани три основни вида инвеститори, според техните приоритети за: „избягване риск“ (група 1), „търсене на стабилност и потенциал за растеж“ (група 2), и „търсене на възвръщаемост“(група3), като държавите са класирани, според изискванията им.

    Световните фондове продължават да увеличават средствата, предвидени за инвестиции в имоти, които достигат до $4,9 трилиона към настоящия момент.

    Наличието на продукт намалява, поради това, че инвеститорите предпочитат да задържат ключовите си активи, а принудените да продават са все по-малко. В резултат активните купувачи търсят алтернативи, през придобивания на компании. Това прави още по-благоприятни скандинавските държави, Холандия и първостепенните пазари, тъй като те предлагат повече възможности.

    Инвеститорът, който избягва риск (група 1)
    За тази група инвеститори, при които прозрачността и ликвидността са от ключово значение, скандинавските пазари са на върха на класацията. Швейцария, Холандия и Австрия също са в топ 7 – преди Германия, Обединеното Кралство и Франция, на които предстоят месеци или дори години на политически промени.

    Ниският риск, обаче, си има цена. Има обратнопропорционална връзка между цените на имотите и възвръщаемостта. В това отношение Финландия, Холандия и Белгия се характеризират с най-добрия баланс между риск и възвръщаемост в сравнение с останалите европейски държави. Испания и Италия изглеждат някак надценени, особено Италия, с оглед на предстоящия референдум и значителното количество лоши кредити в банковата ѝ система.

    Инвеститорът, който търси сигурност и потенциал за растеж (група 2)
    Политическият и оперативният риск не са единственото съображение на инвеститорите. За тези с по-дългосрочен поглед върху движещите сили на търсенето, като лихвените проценти, БВП, увеличаване на заетостта и демографски промени, има огромна промяна във виждането им за атрактивност на пазарите. Първостепенните такива са на челни позиции, водени от Германия, следвани от Обединеното Кралство и Франция. Холандия отново се класира добре и от гледна точка на възвръщаемост е интересна, в сравнение с другите големи държави.

    Инвеститорът, за когото е водеща възвръщаемостта (група 3)
    За инвеститорите с малко по-голям апетит към риск, за които ликвидността може да бъде по-ниска, но за сметка на това, възвръщаемостта трябва да е висока, е разбираем интересът към второстепенните пазари – държавите от ЦИЕ. България заема първо място по отношение на възвръщаемост, следвана от Словакия, Хърватска и балтийските държави. По-назад в предпочитанията са Белгия, Холандия, Чехия, Финландия и Дания, които предлагат отлична комбинация от възвръщаемост и дълбочина на пазара.

    Хърватска, Латвия, Литва, Финландия и Холандия влизат в топ приоритетите според различните инвестиционни стилове и се доказват като едни от най-силно растящите пазари на база годишен растеж за 2016. Това показва анализът на Colliers на база затворени сделки през първото полугодие на 2016.

    Според експертите на компанията следващите три месеца ще са от ключово значение за Европа. Някои държави трябва да се справят със значително количество лоши кредити, банки, изложени на риск, включително Deutsche Bank и Monte dei Paschi si Siena. Ефектът от евентуален банкрут или състояние, изискващо правителствена подкрепа, би могло значително да промени перспективите пред пазарите, което важи най-вече за този на Италия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 18 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство