събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2581 прочитания

    Сделките с бизнес имоти надхвърлиха 200 млн. евро за деветмесечието

    България ще привлича все повече инвеститори, активни в Централна и Източна Европа, показва анализ на Forton/ Cushman&Wakefield
    18 октомври 2016, 16:30 a+ a- a

    Сделки с бизнес имоти за 225 млн. евро са сключени през деветмесечието на 2016 показа проучване на Forton/ Cushman&Wakefield, представено по време на третата международна RICS конференция „Оценки и инвестиции в недвижими имоти“, която се проведе в София. Организатори на събитието са Forton/ Cushman&Wakefield и Камарата на професионалните оценители (КПО).

    През 2016 пазарът на инвестиционни имоти е доминиран от придобивания на доходоносни. За деветмесечието на 2016 тези сделки са формирали почти 70% от инвестиционния обем. Фокусът на инвеститорите се измества от подценените активи към добре работещи проекти със стабилни парични потоци.

    Пазарът е доминиран от придобивания на доходоносни активи за разлика от 2015, когато основният акцент бяха земята и подценените имоти. Това е добра предпоставка за навлизането на големи международни инвеститори, които в момента са активни в страни от региона като Унгария и Румъния, прогнозира Михаела Лашова, MRICS, изпълнителен директор на Forton/ Cushman&Wakefield и посланик на RICS* за Югоизточна Европа.

    Проучване на инвеститорските нагласи, проведено сред членове на RICS в края на 2015, също показва положителни очаквания към България както по отношение на потенциал за ръст на наемните нива, така и на инвестициите.

    Пазарът на бизнес имоти навлиза в нов възходящ цикъл, подкрепян от стабилния ръст на икономиката и нарастващото търсене на площи за бизнес.

    Към момента сделките с доходоносни активи – хотели, офис сгради, търговски и индустриални площи, формират близо 70% от обема на сделките за деветмесечието, като основен дял се пада на придобиванията на хотели. Важно условие това оживление да продължи и през следващите години обаче е запазване на икономическия растеж и стабилността в политически и икономически план.

    Прозрачността е ключова за всеки пазар на имоти, тъй като го прави по-разбираем за инвеститорите, обобщи Мартин Веермюлен, директор на RICS за Европа и Русия, който беше сред говорителите в конференцията.

    Според него важна роля за разбирането на местните пазари имат международните оценителски стандарти. По тази причина международните практики за измерване на площи ще стават все по-значими при оценките на имоти, тъй като помагат да се преодолеят различията и да се „сравняват ябълки с ябълки“.

    По време на дискусията представители на оценителския бизнес, банките и одиторски компании обсъдиха приключилата тази година оценка на качеството на активите в банковата система, т.нар. „стрес тестове“. По всеобщо мнение те са били предизвикателство за всички участници на пазара, като най-сериозен проблем при оценките на активи са били кратките срокове, липсата на достоверна информация за имота и на адекватни пазарни аналози, както и често пъти невъзможността да се правят огледи на място.

    Според председателя на Камарата на професионалните оценители Никола Кедов с оживлението на имотния пазар, оценките, свързани с банково финансиране, придобиват все по-голяма тежест. Темата за прозрачността и прилагането на добрите практики ще става все по-важна за оценителската професия, смята той.

    Предлагането на индустриални площи в София е 881 000 кв.м към деветмесечието на 2016. Пазарът е доминиран от проекти за собствено ползване, площите под наем са едва 15% от общото предлагане. Засиленото търсене и ръстът на наемите са стимул за започване на нови етапи от големи спекулативни проекти.

    Според Михаела Лашова въпросите за етиката и конфликта на интереси са актуални във всички европейски страни и в този план откритият диалог между всички участници в процеса на оценяване ще става все по-важен.

    *RICS - Royal Institution of Chartered Surveyors (Кралски институт на лицензираните консултанти в недвижимите имоти)

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство