четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4556 прочитания

    Все повече българи купуват ваканционни имоти

    Те вече съставят 30% от този пазар и устойчиво го променят, показва анализ на Green Life
    25 октомври 2016, 15:31 a+ a- a

    Рускоговорящите и българите продължават да формират основния дял клиенти на пазара на ваканционни имоти у нас през това лято, сочи анализът на Green Life Development & Resorts. Спадът на първата група е чувствителен – над 3 пъти в сравнение с края на 2014, когато вече се усещаха последиците от кризисните събития в Украйна. През същия период на преден план излизат българските купувачи, чийто дял нараства чувствително.

    Кои са всъщност чуждите купувачи?
    По данни на регистъра БУЛСТАТ нараства влиянието на купувачи от Западна Европа и те заемат дял, равен на около четвърт от този на рускоговорящите. Според Green Life Development&Resorts обаче зад цифрите се крие друга тенденция. „В по-голямата си част сделките със западноевропйески граждани всъщност са с българи с чуждо гражданство. Това са хора, които са емигрирали преди много години или представители на смесени бракове. Покупката на ваканционен имот в страната е стъпка, зад която стоят комбинация от носталгия и разумно вложение на спестяванията”, казва Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development.

    По думите му, пазарът в България не е атрактивен за гражданите на западните държави. Те предпочитат Испания, но пиренейските курорти са значително по-скъпи, макар да предлагат сходно качество на ваканционните имоти. „Успоредно с по-високият стандарт на живот върви и по-добрият имидж на страната, което често се оказва сериозна пречка за България”, казва Теофил Петров.

    Българският пазар днес
    Предлагането днес значително надхвърля търсенето. Данните на Green Life Development показват, че на пазара през това лято са се предлагали 30 000 ваканционни имота. Към момента масово се довършват започнатите преди кризата проекти, но не може да се говори за старт на нови такива. В тази бройка са включени и жилищата в Бургас, Варна, Приморско, Поморие, където инвеститорите търсят продажби тип „втори дом“.

    „Насочените към българи оферти растат, но инвеститорите трябва да имат предвид, че сделките с наши сънародници са за покупка на ваканция, една нова форма на „вила на морето”, а не са класическа инвестиция с цел доходност. Българите днес заемат 30% от пазара”, казва Петров.

    Цените на ваканционния пазар бележат спад с около 1/3 от украинската криза насам. През изминалите три месеца цените се запазват стабилни, без допълнителен спад, но и без ръст. „Апартамент с една спалня преди се продаваше за около 60 000 евро, докато днес за същия имот стойността е около 50 000 евро, като това е по-скоро горната граница”, обяснява Петров.

    По-голямата част от настоящите собственици купуват единствено за лично ползване, посочват от холдинга. По-малко от 20% от тях са склонни и да отдадат имотите си под наем, когато не ги ползват. Затова и в голяма част от активния сезон апартаментите остават празни, вместо да се отдават под наем. „Отчасти това е пречка тези имоти да се реализират на туристическия пазар”, коментират от Green Life Development&Resorts.

    Очакванията на Green Life Development&Resorts са тенденциите на този пазар да се запазят и през следващия сезон. „Вече знаем, че купувачите идват като туристи преди да сключат сделка, но сме далеч от очакването всички групи туристи да се превърнат в купувачи. Румънците са най-добрият пример за хора, които не можем да превърнем в собственици. За да вложиш средства в имот за ваканция, трябва да имаш този тип мислене. У нас това най-ярко си проличава с устойчивото присъствие на рускоговорящите”, казва Петров.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава