петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3973 прочитания

    Пазарът на ваканционни имоти през 2016 се раздвижва

    Българите вече са 50% от купувачите, отчитат от Bulgarian Properties
    13 декември 2016, 16:30 a+ a- a

    Ефектът от възстановяването на жилищните пазари в големите градове и цялостното възвръщане на доверието към имотите вече прелива и в другите пазарни сегменти и съвсем естествено се усеща и при ваканционните имоти. Това сочи анализ на Bulgarian Properties.

    На този етап съживяването се изразява в повишени продажби, увеличаване дела на българските купувачи, които вече са 50% от купувачите в ски курортите, както и привличане на купувачи от различни страни по света, обясняват от агенцията.

    Тенденцията, която се наблюдава от лятото е за български купувачи, които търсят жилище основно в големите градове. Когато обаче виждат цените на ваканционните имоти се изкушават и купуват втори дом в курорт – лятото на морето и в спа курорти като Велинград, а сега тенденцията се измества към ски курортите.

    Другата важна тенденция е, че ваканционните имоти започват да привличат все по-широк кръг от купувачи от целия свят. Все по-трудно може се дефинира каква е националността на преобладаващите чуждестранни купувачи, тъй като картината е много пъстра и се изменя всеки месец. Постоянното обаче е, че интересът към ваканционни имоти в България е налице и е траен, отчитат от Bulgarian Properties.

    Данните показват, че британците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи в ски курортите, а по морето не може да се дефинира преобладаваща група.

    Прави впечатление, че през тази година има засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Румъния, Сърбия, Чехия, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, наред с купувачи от страни от ЕС, а също и САЩ и Канада. Вероятно тези тенденции са в пряка връзка с картината на чуждестранните туристи в курортите като цяло, тъй като интересът към покупка на ваканционен имот е предхождан от туристическо посещение в дадения курорт.

    Ски курортите
    Тази година беше изключително активна за имотния пазар в ски курортите с ръст от около 40% на продажбите на годишна база. Интересът и покупките на имоти в зимните курорти тепърва ще се засилва със старта на активния сезон и като цяло очакванията са за един върхов сезон за последните 10 години по отношение на обем продажби и атрактивност на имотите в ски курортите.

    Банско
    Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие по данни на Bulgarian Properties е 320 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 20 000 евро.

    От пролетта до есента е регистриран лек спад в покупните цени и бюджетите, които купувачите отделят за покупка - от около 25 000 евро миналата година на около 22 000 евро през тази година, който се дължи на налично предлагане на имоти на много атрактивни цени.

    Постепенно това предлагане се изчерпа и за периода от октомври месец до момента средната цена на закупените апартаменти в Банско нараства до 32 000 евро при средна цена от 443 евро на кв.м., което е скок от над 120 евро на кв.м. спрямо третото тримесечие. От Bulgarian Properties отбелязват, че средна цена над 400 евро на кв.м. не е имало от 2012 насам.

    Предпочитанията на купувачите се изместват от едностайни към двустайни и тристайни апартаменти.

    Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт – средната цена за 3-тото тримесечие на база реални сделки е 570 евро/кв.м., а средната покупна цена е 36 800 евро. 100% от покупките на имотите там в момента са от българи. Преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт, а предлагането е ограничено в сравнение с другите курорти.

    В Пампорово, за разлика от другите два курорта, през 2016 се наблюдава спад в интереса и реализираните продажби. Там имаше оживление през 2015, което отслабна през 2016. Едно от обясненията е ограниченото предлагане на имоти в най-харесваните от българите комплекси, които са само няколко - „Манастира“, „Гранд Манастира“, „Стената“, „Замъка“, „Гранд Камелия“. И тук, както и в Боровец, пазарът е доминиран от българи и покупките от чужденци са по-скоро изключения.

    В Пампорово все още има изгодни оферти на цени между 10 000 и 20 000 евро, като на кв. м. цената е без конкуренция - от 200 евро/кв.м. за обзаведени апартаменти и сега е много подходящ момент за покупка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове