сряда, 23 май 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2793 прочитания

  Пазарът на ваканционни имоти през 2016 се раздвижва

  Българите вече са 50% от купувачите, отчитат от Bulgarian Properties
  13 декември 2016, 16:30 a+ a- a

  Ефектът от възстановяването на жилищните пазари в големите градове и цялостното възвръщане на доверието към имотите вече прелива и в другите пазарни сегменти и съвсем естествено се усеща и при ваканционните имоти. Това сочи анализ на Bulgarian Properties.

  На този етап съживяването се изразява в повишени продажби, увеличаване дела на българските купувачи, които вече са 50% от купувачите в ски курортите, както и привличане на купувачи от различни страни по света, обясняват от агенцията.

  Тенденцията, която се наблюдава от лятото е за български купувачи, които търсят жилище основно в големите градове. Когато обаче виждат цените на ваканционните имоти се изкушават и купуват втори дом в курорт – лятото на морето и в спа курорти като Велинград, а сега тенденцията се измества към ски курортите.

  Другата важна тенденция е, че ваканционните имоти започват да привличат все по-широк кръг от купувачи от целия свят. Все по-трудно може се дефинира каква е националността на преобладаващите чуждестранни купувачи, тъй като картината е много пъстра и се изменя всеки месец. Постоянното обаче е, че интересът към ваканционни имоти в България е налице и е траен, отчитат от Bulgarian Properties.

  Данните показват, че британците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи в ски курортите, а по морето не може да се дефинира преобладаваща група.

  Прави впечатление, че през тази година има засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Румъния, Сърбия, Чехия, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, наред с купувачи от страни от ЕС, а също и САЩ и Канада. Вероятно тези тенденции са в пряка връзка с картината на чуждестранните туристи в курортите като цяло, тъй като интересът към покупка на ваканционен имот е предхождан от туристическо посещение в дадения курорт.

  Ски курортите
  Тази година беше изключително активна за имотния пазар в ски курортите с ръст от около 40% на продажбите на годишна база. Интересът и покупките на имоти в зимните курорти тепърва ще се засилва със старта на активния сезон и като цяло очакванията са за един върхов сезон за последните 10 години по отношение на обем продажби и атрактивност на имотите в ски курортите.

  Банско
  Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие по данни на Bulgarian Properties е 320 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 20 000 евро.

  От пролетта до есента е регистриран лек спад в покупните цени и бюджетите, които купувачите отделят за покупка - от около 25 000 евро миналата година на около 22 000 евро през тази година, който се дължи на налично предлагане на имоти на много атрактивни цени.

  Постепенно това предлагане се изчерпа и за периода от октомври месец до момента средната цена на закупените апартаменти в Банско нараства до 32 000 евро при средна цена от 443 евро на кв.м., което е скок от над 120 евро на кв.м. спрямо третото тримесечие. От Bulgarian Properties отбелязват, че средна цена над 400 евро на кв.м. не е имало от 2012 насам.

  Предпочитанията на купувачите се изместват от едностайни към двустайни и тристайни апартаменти.

  Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт – средната цена за 3-тото тримесечие на база реални сделки е 570 евро/кв.м., а средната покупна цена е 36 800 евро. 100% от покупките на имотите там в момента са от българи. Преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт, а предлагането е ограничено в сравнение с другите курорти.

  В Пампорово, за разлика от другите два курорта, през 2016 се наблюдава спад в интереса и реализираните продажби. Там имаше оживление през 2015, което отслабна през 2016. Едно от обясненията е ограниченото предлагане на имоти в най-харесваните от българите комплекси, които са само няколко - „Манастира“, „Гранд Манастира“, „Стената“, „Замъка“, „Гранд Камелия“. И тук, както и в Боровец, пазарът е доминиран от българи и покупките от чужденци са по-скоро изключения.

  В Пампорово все още има изгодни оферти на цени между 10 000 и 20 000 евро, като на кв. м. цената е без конкуренция - от 200 евро/кв.м. за обзаведени апартаменти и сега е много подходящ момент за покупка.

  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 1 час
  ЕК: България не е готова за еврозоната
  Страната ни понастоящем отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за приемането на еврото
  преди 2 часа
  Над 3 000 са вече домейните на кирилица
  Домейнът на кирилица .ею навършва две години
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  Вход свободен в общинските музеи и Столичния зоопарк на 24 май
  Вижте кои обекти ще могат да се посетят безплатно в празничния ден