вторник, 24 октомври 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2223 прочитания

  Пазарът на ваканционни имоти през 2016 се раздвижва

  Българите вече са 50% от купувачите, отчитат от Bulgarian Properties
  13 декември 2016, 16:30 a+ a- a

  Ефектът от възстановяването на жилищните пазари в големите градове и цялостното възвръщане на доверието към имотите вече прелива и в другите пазарни сегменти и съвсем естествено се усеща и при ваканционните имоти. Това сочи анализ на Bulgarian Properties.

  На този етап съживяването се изразява в повишени продажби, увеличаване дела на българските купувачи, които вече са 50% от купувачите в ски курортите, както и привличане на купувачи от различни страни по света, обясняват от агенцията.

  Тенденцията, която се наблюдава от лятото е за български купувачи, които търсят жилище основно в големите градове. Когато обаче виждат цените на ваканционните имоти се изкушават и купуват втори дом в курорт – лятото на морето и в спа курорти като Велинград, а сега тенденцията се измества към ски курортите.

  Другата важна тенденция е, че ваканционните имоти започват да привличат все по-широк кръг от купувачи от целия свят. Все по-трудно може се дефинира каква е националността на преобладаващите чуждестранни купувачи, тъй като картината е много пъстра и се изменя всеки месец. Постоянното обаче е, че интересът към ваканционни имоти в България е налице и е траен, отчитат от Bulgarian Properties.

  Данните показват, че британците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи в ски курортите, а по морето не може да се дефинира преобладаваща група.

  Прави впечатление, че през тази година има засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Румъния, Сърбия, Чехия, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, наред с купувачи от страни от ЕС, а също и САЩ и Канада. Вероятно тези тенденции са в пряка връзка с картината на чуждестранните туристи в курортите като цяло, тъй като интересът към покупка на ваканционен имот е предхождан от туристическо посещение в дадения курорт.

  Ски курортите
  Тази година беше изключително активна за имотния пазар в ски курортите с ръст от около 40% на продажбите на годишна база. Интересът и покупките на имоти в зимните курорти тепърва ще се засилва със старта на активния сезон и като цяло очакванията са за един върхов сезон за последните 10 години по отношение на обем продажби и атрактивност на имотите в ски курортите.

  Банско
  Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие по данни на Bulgarian Properties е 320 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 20000 евро.

  От пролетта до есента е регистриран лек спад в покупните цени и бюджетите, които купувачите отделят за покупка - от около 25000 евро миналата година на около 22000 евро през тази година, който се дължи на налично предлагане на имоти на много атрактивни цени.

  Постепенно това предлагане се изчерпа и за периода от октомври месец до момента средната цена на закупените апартаменти в Банско нараства до 32000 евро при средна цена от 443 евро на кв.м., което е скок от над 120 евро на кв.м. спрямо третото тримесечие. От Bulgarian Properties отбелязват, че средна цена над 400 евро на кв.м. не е имало от 2012 насам.

  Предпочитанията на купувачите се изместват от едностайни към двустайни и тристайни апартаменти.

  Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт – средната цена за 3-тото тримесечие на база реални сделки е 570 евро/кв.м., а средната покупна цена е 36800 евро. 100% от покупките на имотите там в момента са от българи. Преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт, а предлагането е ограничено в сравнение с другите курорти.

  В Пампорово, за разлика от другите два курорта, през 2016 се наблюдава спад в интереса и реализираните продажби. Там имаше оживление през 2015, което отслабна през 2016. Едно от обясненията е ограниченото предлагане на имоти в най-харесваните от българите комплекси, които са само няколко - „Манастира“, „Гранд Манастира“, „Стената“, „Замъка“, „Гранд Камелия“. И тук, както и в Боровец, пазарът е доминиран от българи и покупките от чужденци са по-скоро изключения.

  В Пампорово все още има изгодни оферти на цени между 10000 и 20000 евро, като на кв.м. цената е без конкуренция - от 200 евро/кв.м. за обзаведени апартаменти и сега е много подходящ момент за покупка.

  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 15 часа
  Аутсорсинг индустрията у нас с двуцифрен ръст
  Освен в София индустрията на изнесените услуги се развива и в по-големите градове като Пловдив, Бургас и Варна
  преди 15 часа
  Google ще плаща на хакери
  Те ще имат задачата да търсят проблеми в приложения за Android
  преди 18 часа
  Ръст на гръцките фирми, които се местят към България
  С 30% са се увеличили гpъцĸитe компании, peгиcтpиpaни у нас пpeз пъpвaтa пoлoвинa нa 2017
  преди 19 часа
  Нова мега сделка в ИТ сектора у нас
  Американски фонд придоби мажоритарен дял в Dynamo Software