четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7210 прочитания

    През 2017 е планирано завършването на 160 000 кв. м бизнес площи в София

    Сред по-значимите проекти са City Tower, Millenium Center и втората фаза на Polygraphia Office Center
    01 февруари 2017, 13:29 a+ a- a

    Силна и динамична за пазара на офис площи 2016 отчита анализът на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония с над 10-годишен опит на пазара на бизнес имоти.     

    Със 7% са нараснали наемните сделки в София спрямо година назад. Общият обем на отдадените площи достигна 135 407 кв. м, което е над средното число за последните пет години.

    Основна слабост на пазара – недостатъчното предлагане на първокласни офиси, бе частично преодоляно чрез подписването на наемни сделки за площи в строеж. През миналата година тези договори формираха над 40% от общия обем. Такъв тип беше и най-голямата сделка – отдаването на 20 000 кв. м в проекта City Tower на компанията Telus.

    „Търсенето на офиси под наем запазва динамиката си от предходната година, основно благодарение на IT и BPO индустрията. Това, което отличава пазара сега, е очакваният ръст на предлагането – през 2017 е планирано завършването на 160 000 кв. м офиси в София“, обобщи Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

    Сред по-значимите проекти са City Tower, Millenium Center и втората фаза на Polygraphia Office Center в централната част на София, както и Expo 2000 – Фаза 4, Ellipse Office Center, Grafix Office Building и BSR Offices – Фаза 2 по протежение на големите булеварди.

    Според Станимира Пашова очакваният обем нови площи частично ще възстанови баланса между търсене и предлагане и ще компенсира липсата на големи проекти през миналата година. Статистиката на Forton показва, че към днешна дата близо 1/2 от площите, планирани за завършване тази година, вече са отдадени или за тях са в ход преговори с наематели.

    Тъй като по-голямата част от новите сгради се очаква да получат разрешение за ползване през втората половина на 2017, сделките с площи в строеж ще запазят сериозен дял от наемния пазар.

    Офертните наемни нива остават стабилни, като и през 2017 се очаква да се задържат около 13-13.5 евро/кв. м за първокласни офис площи в София. В Пловдив нивата са около 8-10 евро/кв. м. 

    През 2017 година отново ще наблюдаваме засилен интерес към локации извън София, като освен в Пловдив, очакваме и първите по-сериозни сделки в Бургас и Варна. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 5 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 21 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 22 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място