сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5545 прочитания

    Всеки втори отдаден офис е в етап „в строеж“

    Почти тройно са се увеличили транзакциите от този вид през втората половина на 2016, по данни на Colliers
    20 февруари 2017, 15:52 a+ a- a

    Отдаването на офис площи на етап „в строеж“ е нараснало значително през торото полугодие на 2016 г., показва последното проучване на Colliers International.

    Реализираните сделки през периода, регистрирани от компанията, са разпределени по следния начин: разширяване на офис пространството в текуща или ко-локация (11%), релокация (19%), площи, наети от нови компании, навлизащи в страната (2%), подновяване на изтичащ договор (19%), отдаване на площи на етап „в строеж“ (49%). Почти тройно са се увеличили транзакциите от последния вид, чиито дял през предходните шест месеца е бил едва 17%.

    Сред причините за това явление е нарастващит дял на площи „в строеж“ като част от общото предлагане, както и повишаващия се интерес към тях, обусловен от очакванията на наемателите за още по-високо качество на строителство и планиране в съответствие със световни стандарти и тенденции. Едно от свидетелствата за това е успешната реализация на първата офис сграда тип „небостъргач“, последвана от анонсиране за старт и на други проекти от този тип.

    През втората половина на 2016 г. офисите клас А заемат 70% от общия дял на предлаганите нови площи в този сегмент, показва още проучването на Colliers. Интересът към тях е генериран в най-голяма степен от компании от аутсорсинг и ИТ сектора, които имат все по-голям дял в транзакциите на пазара на офиси – от 60% през първото полугодие на 2016 г. до 74% през второто. Изискванията продължават да включват модерни и функционални пространства, предоставящи по-голям комфорт на работното място, комуникативна локация, лесно достъпна с градски транспорт, наличие на заведения за хранене, спортни центрове и други допълнителни услуги в непосредствена близост. В резултат на активното търсене на такъв тип офиси, нетните усвоени площи в модерни клас А и Б проекти в София отбелязва 26% ръст на годишна база. 

    Районите, към които има най-голям интерес и съответно повишена концентрация на нови проекти са Център и Широк център. Оформя се и нова зона с планирани офисни сгради - между бул. „Никола Й. Вапцаров“ (Офис Парк Expo 2000) и бул. „Черни връх“ (Paradise Center). Тя се характеризира с висок потенциал, който предстои да се разгърне, поради наличието на свободни парцели, добре изградена инфраструктура, отличен достъп с градски транспорт, включително метро. Други райони с подобни предимства са тези около Capital Fort и Бизнес Парк София. 

    През втората половина на 2016 г. офертните цени на сградите, вече въведени в експлоатация, остават сравнително стабилни. При клас А проектите са 13,5 евро на кв. м. за Център и около 12 евро на кв. м. за Широк център и за Периферия. При офисните сгради „в строеж“ се регистрират по-високи офертни нива от около 14 евро на кв. м. Причини за това са комуникативните им локации и планираното високо качество на офис площите.

    Прогнозите на Colliers са за запазване на определящата роля на аутсорсинг и ИТ сектора за развитието на офис сегмента. В отговор на динамичното търсене до края на 2017 г. се очакват нови 6 проекта с общо 115,000 кв. м  да се появят на пазара. До момента, в който завършените нови сгради приближат обемите на търсене, тенденцията да се наемат офиси на етап „в строеж“ ще продължи. Изискванията на компаниите, свързани със социална среда и високо качество на строителство и изпълнение, съобразено с международни стандарти, все повече ще рефлектират върху концепциите на проектите, които се предлагат на пазара.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 10 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 10 часа
    преди 11 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 13 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 14 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд