вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5231 прочитания

    Сделките с хотели задминаха тези с офис площи

    Това показва последният доклад на Colliers за инвестициите с имоти през второто полугодие на 2016
    23 февруари 2017, 14:00 a+ a- a

    През второто полугодие на 2016 на инвестиционния имотен пазар са сключени най-много сделки с хотели, измествайки от първата позиция тези с офис площи. Това показва последният доклад на Colliers за инвестициите с имоти през периода.   

    Общата стойност на сделките в страната надхвърля нивата от предходната година и достига 261 млн. евро. Най-големите транзакции са продажбата на Sofia Airport Center, логистичната база на СОМАТ и Стоков Базар Илиянци и делът им е 36%. 

    През второто полугодие най-много са сделките с хотели (27%), които изместват от първата позиция тези с офис площи. През първото полугодие последните са заемали 50% от общия дял, докато през второто процентът им е 18%, равен на този на сделките с търговски площи.

    Регистрира се завръщане на интереса към индустриални и логистични имоти, чиито принос се изразява в 20%. През 2016 г. транзакциите с имоти, генериращи доход, надвишават значително (65%) тези с активи, придобити със спекулативна цел (19%) или за собствено ползване (16%). 

    От участниците на пазара с водеща роля са българските купувачи - 75%, спрямо международните. Наблюдава се стабилно нарастване на делът на инвеститорите в недвижими имоти през последните години от 65 % през 2015 г. до 84% през 2016 г. за сметка на крайните ползватели. 

    Нивата на възвръщаемост понижават стойностите си от 2015 г. при офисни и търговски площи от 8,75%, а при индустриалните площи запазват нивата си - 11%. Очаква се инвестиционни сделки с мащабни генериращи доход качествени активи, договорени в края на 2016 г. и с предстоящо финализиране в началото на 2017 г., да понижат тези проценти с още 0,5% до 1.0%.

    Очаква се положителното развитие на пазара да продължи и инвестиционният обем към края на годината да надхвърли този от 2016 г. Нивата на възвръщаемост ще се свият, очакват от Colliers. Броят на сделките с недвижими имоти в страните от Централна и Източна Европа ще се увеличава и заради нарасналото финансиране от други източници. Азиатските и южноафриканските инвеститори все повече ще навлизат на пазари от ЦИЕ, които преди са били приоритет за германските, британските и американските инвеститори. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 минути
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 1 час
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 2 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 18 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 19 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 20 часа