петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3621 прочитания

    Какво се случва с пазара на бизнес имоти в Европа?

    Офисните и търговските площи продължават да бъдат най-популярни сред инвеститорите
    16 март 2017, 09:58 a+ a- a

    Пазарът на недвижими имоти в Европа остава стабилен, въпреки политическите, икономическите, демографските, технологичните и редица други промени, предизвикващи промяна. Това се посочва в последния доклад на Colliers International. 

    Промените от демографски, технологичен и потребителски характер продължават да определят динамиката на търсене на недвижими имоти в различните градове. Въпреки че офисните и търговските площи продължават да бъдат най-популярни сред инвеститорите, с респективно 60% и 30% от общия обем на инвестиционните сделки в 25 от главните европейски пазари към края на 2016 г., налице са достатъчно доказателства за нарастващ интерес и към други активи. Растежът на инвестициите в жилищни имоти в големите градове надхвърля този в другите сегменти и достига нива от над 10% от инвестиционния обем в градовете. 

    Логистичните имоти са статични през разглеждания период, но от Colliers очакват това да се промени в бъдеще. Структуроопределящите двигатели на търсенето привличат вниманието към сектора, но за да се състезава успешно с другите сегменти и да генерира приходи, е необходима креативност и взимане на определени решения. Инкорпорирането на този тип имоти в мултифункционални проекти в градовете изглежда добро решение, също и нови многоетажни складове започват да се появяват в големите европейски градове, се посочва в доклада на компанията. 

    Активността в сектора на хотелите като цяло изглежда ограничена в региона, но също отбелязва по-голяма динамика. От 2007 г. насам е нараснала с 230 базови точки, а обемите през 2016 г. са били с една трета повече от средното за периода. Въпреки конкуренцията от AirBnB, градовете в Европа продължават да отбелязват високи заетост и средна цена на стая, които постепенно се покчават от 2012.

    Възвръщаемостта от сделките с търговски и офисни имоти запазва стабилни нива, но все още не е достигнала резултатите от 2007 г. Жилищните площи са с най-ниска възвръщаемост, равна на тази от 2007 г. Хотелите надминават и най-високия си резултат до момента. 

    При половината от пазарите е регистрирано нарастване на активността през 2016 г. Сред тях са Холандия, Испания, Ирландия, Финландия, Чехия и Унгария, както и Швеция, Полша и Румъния, но при последните три е с по-бавен темп. Няколко големи транзакции са се случили и в периферните пазари – Балтийските държави, Гърция, Украйна и Хърватска. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 12 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 13 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 15 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк