четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6198 прочитания

    Какви са цените на жилищата във Варна?

    Варна е вторият най-скъп град след София по данни на компанията за недвижими имоти „Имотека”
    04 април 2017, 15:28 a+ a- a

    Варна е вторият най-скъп град след София що се касае до цени на жилищните имоти.  Това показва данните на компанията за недвижими имоти „Имотека”. 

    „Средната цена на квадратен метър в нашия град днес е 761 евро/кв.м, като това са последните обобщени данни за първите три месеца на 2017 година”, коментира Делян Димитров, регионален мениджър на компанията за Варна. „Това представлява леко покачване спрямо последните три месеца на 2016 г., когато стойността на кв.м е 752 евро и по-сериозен ръст на годишна база – квадратният метър в Морската столица в първото тримесечие на 2016 г. е 710 евро на кв.м”, казва Делян Димитров.

    По думите му, втората позиция в класацията на ценовите нива е устойчива за Морската столица. „Градът запазва втората си позиция от началото на кризата до днес. Преди настъпването й, голяма част от варненските имоти бяха по-скъпи от софийските. Към момента е рано да говорим за завръщане на подобна тенденция. Все пак налице са индикации, че стъпването на различни аутсорсинг компании в града ще се отрази благотворно и върху пазара на жилища. Към момента обаче събитията следват естествения си ход – привлечените в този сектор специалисти са преди всичко наематели на жилища. Въпрос на няколко години е те да натрупат определен обем средства, които да решат да вложат в недвижим имот, както това се случи в столицата”.

    Търсенето значително изпреварва предлагането в морския град. „Към момента продавачите все още не могат да отвърнат на засиления интерес от страна на купувачите. Свидетели сме и на известно разминаване между конкретните имоти, които се предлагат, и тези, които се търсят най-активно”, коментира Димитров.

    Според  него именно активното търсене ще бъде един от факторите за допълнителен ръст на цените във Варна през 2017 г. Най-търсени от купувачите са двустайните и тристайните апартаменти в града. Близо половината от сключените в последните месеци сделки са на стойност между 30 000 и 50 000 евро. Други 20% от реализираните имоти струват между 50 000 и 70 000 евро. Малко под 10% са покупките на апартаменти на стойност над 100 000 евро. По данни на компанията двустайните жилища в града се реализират за около 45 000 – 50 000 евро, а тристайните – в рамките на 70 000 евро.    

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа