петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4427 прочитания

    Расте търсенето на луксозни имоти с цел инвестиция

    Вижте какви са тенденциите на пазара на луксозни имоти през първите три месеца на годината
    24 април 2017, 14:34 a+ a- a

    Търсенето на луксозни имоти в София остава предимно за жилищни нужди, но покупките с инвестиционна цел набират скорост. Това отчитат от консултантската компания Unique Estates през първото тримесечие на 2017.

    Данните показват, че инвестиционни са около 30% от сделките с луксозни имоти. При липсата на добри инвестиционни алтернативи жилищните имоти и в частност луксозният клас се разглеждат от много купувачи като добра възможност за защита на спестяванията им. Продължаващият плавен ръст на цените също дава сигурност, че моментът е подходящ за покупка, а ограниченото предлагане, особено в сегмента на новото строителство, е стимул за бързи решения при наличие на подходяща оферта.   

    Тези ефекти се подсилват и от все по-добрата разпознаваемост на София като дестинация за уикенд и градски туризъм благодарение на ръста на нискотарифните полети. В тази връзка Unique Estates вече идентифицира нова група купувачи, търсещи инвестиция в цели жилищни сгради или група апартаменти, които да управляват и да отдават под наем на хотелски начала. Обикновено това са чужденци, които познават този модел и виждат възможност за прилагането му на българския пазар. Очакваната доходност от подобни инвестиции е 5 – 6%. Търсенето е в централните райони, които са добре транспортно обезпечени и с уредена инфраструктура. 

    „Този тип настаняване е много популярен в Европа, докато на нашия пазар все още е слабо развит. По тази причина и предлагането на подобни имоти е ограничено, но ние виждаме потенциал и възможност за добра доходност“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

    Въпреки засиления предприемачески интерес към луксозното строителство, предлагането остава слабо. Повечето проекти още са в строеж, а някои – дори на етап покупка на парцел. По-засилено предлагане на луксозно ново строителство се очаква към края на годината, което ще даде отражение на пазара през 2018 г. 

    Какви са цените?

    През първото тримесечие на 2017 г. цените в луксозния сегмент остават стабилни с очаквания за годишен ръст в рамките на 5%, отчитат от компанията Повечето сделки се сключват на офертна стойност или при максимум 5% отстъпка. Единични са продажбите на по-висока от исканата от продавача цена, като това се наблюдава само при много търсени имоти, каквито рядко излизат на пазара.  

    От страна на продавачите има известно отдръпване от пазара, свързано с очакването, че след 6 месеца ще могат да реализират имотите си на по-висока цена. „Някои собственици временно спират жилищата си от продажба, но това не е работещ подход, тъй като в условията на засилена конкуренция тогава имотът им може дори да струва по-малко, отколкото в момента“, коментира Весела Илиева.

    Кои са най-търсените райони?

    Традиционно силно търсене на стари апартаменти с високи тавани има в района на Докторски паметник в София, където не се наблюдават ценови промени през тримесечието. Имотите в централните части на столицата продължават да се търсят с цел инвестиция. През последните месеци се връща интересът към бул. „Витоша“ като място за живеене. Очакванията са след планирания ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ купувачите да преоткрият и тази част от центъра. В кварталите покрай бул. „България“ и Южния парк се търси предимно ново строителство за живеене и инвестиция, като голяма част от сделките се сключват „на зелено“. 

    На пазара все още има сериозен недостиг на ново луксозно строителство и цените на тези имоти се покачват плавно. В престижните квартали с по-централно местоположение като „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Яворов“ има интерес към нови жилища или стари тухлени апартаменти в добре поддържани сгради.

    Най-силен традиционно в района на Витоша е пазарът на къщи. Търсят се съвременни къщи – с модерни архитектура и вътрешен дизайн, светли цветове, баня към всяка спалня, но предлагане почти няма. Средният клас търсене е в диапазона 400-600 000 евро, а високият – между 800 000 и 1,5 млн. евро. От миналата година пазарът на висок клас къщи расте и през второто тримесечие се очакват сделки в сегмента над 1 млн. евро. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство