четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16015 прочитания

    Колко струват и поскъпнаха ли жилищата в София в началото на 2017?

    Цените в София достигнаха равновесната си точка отчитат от АДРЕС
    02 май 2017, 10:58 a+ a- a

    Цените на жилищните имоти в София достигнаха равновесната си точка, показват наблюденията на компанията за имоти АДРЕС. Без почти никакви промени са ценовите нива както в столицата, така и в страната. Колебанията са в рамките на 0.5%-1%, което не може да се определи като показателна тенденция. 

    „Макар и стабилни, цените в града продължават да бъдат в изключително широки граници. Валидна е тенденцията, при която в един и същи квартал, дори на една и съща улица, цената на квадратен метър може да се различава с около 40% с тази на друг, сходен като характеристики имот. Това е знак, че пазарът, макар и стабилен, все още не е достигнал своята зрялост и има допълнителен потенциал за ръст в аткивността”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

    Собствениците на жилищни имоти в София все по-активно излизат на пазара на продажби в началото на 2017 г. По данни на АДРЕС, с около 12% е нараснал обемът на излезлите на пазара продавачи през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2016 г. Според консултантите, ценовите нива в момента са достигнали максималните си стойности, което в голяма степен мотивира инвестиционно настроените продавачи.

    „В продължение на няколко години бяхме свидетели на постоянен ръст на цените, макар и с различен интензитет. Днес те достигат стабилни нива и ново покачване в скоро време не се очаква”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „Това е момент, в който много продавачи основателно решават да пристъпят към сделка, особено ако имат свободен имот или такъв, купен именно за инвестиция в даден етап в миналото”, казва Павлов.

    Покупките директно от инвеститор са основен фактор на жилищния пазар, посочват експертите. С около 3-4% расте броят на сделките за нови апартаменти през тримесечието в сравнение с последното на 2016 г., сочат данните на АДРЕС. Според консултантите, продължава засиленият интерес към нови сгради, особено към

    разположените в райони с изградена инфраструтура и добра транспортна комуникация. Сред най-желаните квартали остават източните и южните, централните райони на София, както и някои по-бюджетни локации като Дружба и Люлин. Класацията за най-желани райони се води от Изгрев, Лозенец, Манастирски ливади, Гео Милев.

    Тристайните апартаменти все по-устойчиво се утвърждават като основният избор на купувачите.  Ако преди година те са заемали втората позиция след двустайните, то днес близо 40% от клиентите избират повече на брой помещения. Нараства и делът на сделките за многостайни жилища на годишна база – от 7% на 10% от всички. Увеличават се и покупките на гаражи, посочват от АДРЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 13 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 14 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 14 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 16 часа
    преди 19 часа