четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5316 прочитания

    Милениум поколението излиза на пазара на луксозни имоти

    Новите 30+ потребители в луксозния сегмент предпочитат да живеят в динамичната градска среда, в апартаменти с много светлина, широки помещения и големи тераси
    19 май 2017, 11:34 a+ a- a

    Пазарът на луксозни имоти в България и по света се изправя пред интересни предизвикателства. Основното сред тях е т.нар. милениум поколение – младите хора над 30 години, които вече са натрупали парични средства от работа в бързо развиващи се сфери като информационни технологии, банков и финансов сектор, инвестиции и стартъпи. Това каза Весела Илиева, изпълнителен директор на консултантската компания за недвижими имоти от най-висок клас Unique Estates по време на годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“. 

    Новите 30+ потребители в луксозния сегмент предпочитат да живеят в динамичната градска среда, където търсят апартаменти с много светлина, широки помещения и големи тераси, които да използват и за забавление с приятели. Средните размери на предпочитаните жилища са между 250 и 400 кв. м, като специално внимание се отделя на пентхаузите, но пазарът както в България, така и в световен мащаб изпитва сериозен недостиг на такива имоти. 

    Основният сблъсък на пазара на луксозни имоти произтича от недостига на модерни жилища с големи, отворени, функционално разпределени пространства и съвременно обзавеждане, за сметка на класически имоти с масивна мебелировка и много стаи. Младите модерни хора търсят технологии и смарт системи за управление на жилището, каквито липсват в луксозните имоти, предпочитани от богатите хора на 60+ години, които са основни собственици във високия сегмент. Съвременните клиенти искат да имат мобилен достъп до системите за отопление, осветление, вентилация и сигурност в своя дом и да ги управляват дистанционно. 

    Модерният клиент изисква от консултантите на луксозни имоти и нов подход при представяне на жилищата. Той има нужда от бърз достъп до цялата му необходима информация, от възможност да разглежда, избира и уговаря своя оглед за минимално време. 

    Луксозният сектор отбелязва и рекордно търсене на имоти заради резкия ръст в сегмента от 15% спрямо 2015 г. (според данни на НСИ), оскъдното предлагане на пазара и най-ниските лихви по ипотечни кредити за последните 28 години (според данни на БНБ). Завръщат се купувачите на жилища над 600 000 евро, както и тези, които придобиват имот с цел инвестиция. Клиентите проявяват и интерес към втори дом на морето на българското Черноморие и в Гърция, отчитат от Unique Estates. 

    Традиционно висок е интересът към жилища в района на Докторска градина, центъра на София, южните части на столицата и кварталите „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Изток“ и „Изгрев“. Завръща се търсенето в района на бул. „България“. А интересът към къщи е най-голям в района на Витошка яка, където веднъж излязъл на пазара, един имот се реализира много бързо.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк