петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9463 прочитания

    Каква доходност можем да очакваме от инвестиция в жилище?

    Вижте данни на Национално сдружение недвижими имоти
    02 декември 0002, 00:00 a+ a- a

    Отдаването на жилище под наем може да ви донесе доходност от 5-6 % на годишна база. Около тази цифра се обединиха Ирена Перфанова, председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) и членовете на Управителния съвет на браншовата организация по време на пресконференция, дадена днес.

    Каква е връзката между лихвените нива и пазара на имоти? Вижте какво сподели Александър Бочев, член на Управителния съвет на НСНИ

    „Един от основните фактори, движещи пазара на имоти, е достъпът до финансов ресурс. В момента на пазара сме свидетели на рекордно ниски лихви по депозити и кредити“, коментира Александър Бочев, член на УС на НСНИ. По негови думи лихвите по едногодишните депозити към края на март месец се движат средно между 0,29% и 1%. Въпреки това домакинствата държат значителен финансов ресурс в банките. Техните депозити са в размер на близо 45 млрд. лв.

    „Инвестицията в недвижими имоти е една добра алтернатива. В момента може да получите ипотечен кредит с лихва от 3,5-4%“, информира Бочев. Той призова потребителите да се интересуват не само от лихвения процент по кредитите си, но и от годишния процент на разходите (ГПР), а също и да обръщат внимание дали лихвеният процент е фиксиран, или е обвързан с определен показател. Най-често ипотечните кредити са обвързани с шестмесечния индекс Софибор. При всяка промяна на показателя се променя и лихвата по кредита. „В момента шестмесечният Софибор е 0,268. Също така е с доста ниски нива в сравнение с изминали години. Смятам, че ако има все още спад, той ще е минимален“, коментира експертът.

    Каква доходност да очакваме от двустаен апартамент в „Младост“, „Люлин“, „Лозенец“? Вижте какво сподели Александър Бочев, член на Управителния съвет на НСНИ

    Бочев даде няколко примера с цифри, илюстриращи състоянието на пазара към момента. Ако решите да закупите двустаен апартамент в „Младост“ с цел да го дадете под наем, може да очаквате средна цена около 70 хил. евро или 1000-1050 евро на кв.м. Можете да го дадете под наем за 330-340 евро на месец. Очакваната възвръщаемост на инвестицията е в рамките на 17 години, а годишната доходност - 5,8%. В южните райони квадратният метър върви около 1150 евро. Годишната доходност от инвестицията в покупка на жилище с цел отдаване под наем там е 5,3%, а възвръщаемост на инвестицията може да се очаква в рамките на 19 години. За същия период може да се очаква възвръщаемост на инвестицията и при покупка на апартамент в „Лозенец“. Там двустаен апартамент може да бъде купен за 95-100 хил. евро, като квадратният метър върви около 1350 евро. Средният наем за района е 430 евро, а годишната доходност от подобна инвестиция – 5.25%.

    Освен годишната доходност потребителите трябва да вземат предвид и повишаването на цената на самия имот, посочи Бочев. По думите му, макар апартаментите в „Лозенец“ да се отдават под наем с малко по-ниска доходност, в перспектива от няколко години напред, тяхната продажна цена ще нарасне значително по-бързо. Причините за това са: разположението в централната част на града и ограничената възможност за ново строителство поради липса на терен.

    Кои апартаменти се отдават най-лесно под наем и какви са разликите между среден и луксозен клас жилища по отношение на доходността?

    Доходността зависи от типа строителство и локацията на имота. По-високо се оценяват имоти в близост до метро. Най-търсените имоти на пазара са двустайните и тристайните апартаменти, тъй като много по-голям брой клиенти могат да си ги позволят. Търсят се жилища в нови, добре поддържани сгради, по възможност с по-ново обзавеждане. Предпочитат се сгради с портиери и охрана. Те са по-привлекателни за чужденците, посочи Бочев.

    Колкото по-скъпа е една инвестиция, толкова по-висока доходност би следвало да се очаква от нея като компенсация за по-високия риск, обясни Ирена Перфанова, Председател на УС на НСНИ. По нейни думи това обуславя разлика между среден и луксозен клас недвижими имоти при отдаване под наем. При луксозния сегмент може да очакваме с 1-1,5% по-висока доходност. „Офисите се отдават с приблизително 6-8% годишна доходност. При търговските площи доходността е по-висока, но там рискът е още по-голям“, подчерта Перфанова.

    Цифрите са релевантни само за най-големите градове в страната. „Тази статистика важи за няколко града в страната. Подобна доходност не може да се постигне в градове, където населението намалява, а икономиката е слаба. В малките градове няма как да се очаква такава доходност“, посочи Добромир Ганев, зам.-председател на УС на НСНИ



    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 15 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 16 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 23 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 23 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава