четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2920 прочитания

    Българите вече съставляват 50% от купувачите на ваканционни имоти

    Вижте какви тенденции на пазара през 2017 отчитат от Bulgarian Properties
    06 юли 2017, 10:22 a+ a- a

    Подемът при жилищните имоти в големите градове се усети и при ваканционните имоти. Ефектът в този сегмент се изразява в преодоляване на кризата от отлива на руските и британските купувачи, стабилизация на цените и поддържане на стабилен интерес и обеми продажби, отчитат от Bulgarian Properties.

    "За разлика от значителното нарастване на в цените на жилищните имоти в големите градове, при ваканционните имоти говорим по-скоро за пазар със стабилни цени и положителни перспективи, който е в процес на намиране на нови пазари", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

    "Един от новите пазари съвсем естествено е местният. Българите вече съставляват 50% от купувачите в най-големите морски и ски курорти, а в някои от курортите те са основни купувачи. Това са морските курорти на юг от Бургас, планинските Боровец и Пампорово и балнео курортите начело с Велинград", допълва тя.

    Налице е и стабилно чуждестранно търсене на ваканционни имоти, което се запази въпреки всички кризи, а кръгът от националности непрекъснато се разширява. От миналата година се забелязва засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Украйна, Чехия, Молдова, както и от различни европейски страни.

    Новото в началото на този летен сезон е раздвижването, което се забелязва при руските купувачи на морето и очакванията те да са доста по-активни, отколкото през изминалите години.

    Вече все по-ясно се отличават различните класове ваканционни имоти. Едните са имоти, които притежават характеристиките на жилищни имоти, а другите са в комплекси с редица екстри, рецепция и поддръжка, които са проектирани да работят като хотели и които вече имат натрупан опит в тази дейност и могат да покажат резултати. Разликата между двата класа имоти е в цените, в таксите за поддръжка и може би най-важното - в потенциала им да бъдат отдавани под наем и да генерират доходност.

    При покупката на ваканционен имот е добре всеки купувач да дефинира каква е целта му, съветват от Bulgarian Properties. Ако тя е жилищна за собствено ползване и лайфстайл, тогава жилищните ваканционни имоти са добра възможност и то при добри цени, ниски такси поддръжка и налични обзаведени и готови за ползване имоти.

    Ако се търси инвестиция с цел отдаване под наем и реализиране на доходност, тогава е добре да се инвестира в по-висок клас имот, който има по-високи разходи по поддръжка, но и потенциал да генерира доходност.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 секунди
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 41 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 59 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните