четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10143 прочитания

    Започна изграждането на комплекс Central park в Бургас

    Проектът предвижда 690 апартамента и офис площи с до 5 000 работни места
    20 септември 2017, 15:40 a+ a- a

    С официална първа копка бе дадено началото на строителството на новия многофункционален комплекс Central park в Бургас, който съчетава в себе си жилищни и офис сгради. Инвестицията е на обща стойност 60 000 000 евро и плановете на инвеститорите от „Сентрал парк“ ЕООД са проектът да бъде завършен в рамките на 3 години.

    Освен три жилищни и три офис сгради, новият „квартал“ на Бургас ще задоволява напълно нуждите на живеещите, работещите и посетителите в него и чрез модерна инфраструктура, която включва: конгресен център, ботаническа градина, дзен градина, фитнес и SPA център, търговски обекти, няколко ресторанта, привнесена от Изтока растителност, както и площад с фонтан-водно огледало, аналогично на това на Sony Center в Берлин. 

    Мащабният проект се намира в кв. Славейков, ул. Даме Груев 2, и се простира на 35 дка - 200 000 кв. м. застроена площ- 150 000 кв. м. бизнес и жилищни сгради, две подземни нива с паркоместа по 25 000 кв. м. Районът, в който е ситуиран комплексът, е до парк Изгрев, новостроящата се спортна зала и търговски център. 

    В рамките на Central park ще бъдат построени три жилищни сгради с общо 690 апартамента, три офис сгради с капацитет до 5 000 работни места, подземен паркинг на две нива с общ капацитет 1 555 места (500 паркоместа, прилежащи към бизнес сградите, 690 паркоместа към жилищните сгради, както и 360 паркоместа за обществено ползване).

    Central park е проектиран като изключително „зелен“. Не само растителността в него заема над 7 000 кв. м., но и е оборудван с 7 000 кв. м. соларни панели, слънчева енергията, равняваща се на 1 MWp,  която ще се използва за захранване на общите части на комплекса (жилищна, бизнес и обществена), енергоспестяващи соларни лампи по алеите, както и отопление, осветление и напояване на ботаническата градина. Специална система за събиране и пречистване на дъждовната вода позволява използването й за битови нужди, което повишава енергийната ефективност на проекта.

    „Идеята и концепцията  при  проектирането е „обличането“ на сградите в зелена и природосъобразнa среда. Нашите намерения са да осигурим предпоставки за развитието на корпоративна култура за по-оптимизиран, по-здравословен и по-интелигентен начин на работа, което по същество променя концептуално начина на живот на работещите в комплекса. В тази посока са разработени всички зелени площи, покривни градини и отворени пространства към офисните части, с разнообразни функции за почивка, релаксация и социални изяви.“, заяви арх. Димитър Шаренков, чийто екип е разработвал проекта. При проектирането са използвани най-съвременни технологии  за  живи  зелени стени “LIVE  PANEL“ и „LivePicture“, на водещи английски  фирми в този сектор.

    Трите бизнес сгради ще предлагат 51 000 кв. м. офис площи, които могат да осигурят вдъхновение при работа на до 5 000 специалисти. Амбицията на инвеститорите е Central park да бъде иновативна екосистема, която е предпочитана месторабота и дом за IT и аутсорсинг компании. „При проектирането и енергийните решения се постарахме проектът да отговаря на нуждите на пазара на недвижимите имоти в идните 10 години.“, каза адв. Мартин Богдев, представител на инвеститора и допълни, че чрез реализацията на проекта се създават условия Бургас да бъде нова възможност на картата на България, осигуряваща териториална мобилност, а именно хора с подходяща квалификация, намиращи се в други градове, да имат възможност да се преместят в Бургас, с цел да продължат трудовата си кариера.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 17 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 20 часа