събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    23221 прочитания

    Какви са прогнозите за пазара на имоти?

    Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България
    02 януари 2018, 11:44 a+ a- a

    Очаква се 2018 да затвърди тенденциите за възходящ пазар от миналата година, макар и с по-умерени темпове. Предлагането на имоти е на път да посрещне търсенето, което ще балансира пазара. Предстои и силен пазар на наемите в София поради европредседателството. Това прогнозират представители на водещи компании за недвижими имоти в България. 

    Вижте какви тенденции на пазара на имоти през 2018 очертаха още те пред Economy.bg:  

    Ясна Божинова, маркетинг мениджър на Arco Real Estate

    Предлагането на имоти е на път да посрещне търсенето

    Предвид множеството новоизграждащи се жилищни сгради в София, все така изгодните условия по ипотечните кредити и засиленият интерес от страна на инвеститори и купувачи, се очаква 2018 да е година на затвърждаване на тенденциите за възходящ пазар от 2017, макар и с доста по-бавен и умерен темп (от около 5-6% на годишна база).

    Предлагането на имоти е на път да посрещне търсенето, което ще създаде предпоставки за по-балансиран пазар, минимализирайки рисковете от криза, каквато преживяхме в края на 2008 г. 

     

    Невена Стоянова, управляващ директор на „Луксиммо”

    Очакваме силен пазар на наемите в София поради европредседателството

    През 2018 година очакваме силен пазар на наемите в София поради председателството на Съвета на ЕС. Кв. “Малинова долина” е новият район на София, който ще привлече интереса на купувачите с цел инвестиция, тъй като се намира на стратегическо място между Бизнес парк София и Студентски град и все още се предлага на атрактивни цени, които не се измерват в никой друг околен квартал.  

    Ниското данъчно облагане на бизнеса, както и ниските банкови лихви при депозитите и ипотечните кредити, ще повишат доверието при инвестициите в недвижими имоти, като това ще започне да се усеща по-благоприятно и в градове извън София.

    Очакваме силен пазар на ваканционни имоти, както и добър градски пазар във Варна, Бургас, Пловдив и други градове. Стабилната икономика на страната ни, доказано добрата доходност при транзакциите с имоти, както и съвременните архитектурни проекти, ще доведат до все по-голям интерес от страна на българи, живеещи извън страната. Определено очакваме екологичната тема да се превърне във водещ тренд при избора на недвижим имот за постоянно живеене, което ще доведе до наличие на повече проекти, съобразени цялостно с концепцията за опазването на околната среда.  

    Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“

    Търговията с недвижими имоти е във възход

    Търговията с недвижими имоти е във възход от три години и три месеца в София, а от година и половина – също така и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, Шумен, Ямбол, Сливен и други градове. 

    Икономиката на страната е с добър ръст на БВП, доближаващ 4%, същевременно сме свидетели на историческо дъно на безработицата – под 7%, заедно със сериозен ръст през последните години на работната заплата. Ако се запазят тези макроикономически показатели, потребителското търсене на жилища ще има последователен възходящ тренд, който ще доведе и до продължаващо увеличаване на цените. Това се отнася най-вече за София, след това за Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и курортните населени места. 

    Аз съм оптимист за пазара на имоти през 2018 година, като единствените рискове пред него са геополитическите и икономическите в региона.

    Ралица Ценова, директор продажби в „Home2U Недвижими имоти“

    Очаква ни година на устойчив растеж на пазара на недвижимите имоти

    2018 вещае да запази тенденцията на плавно покачване на цените, като очакваното поскъпване ще бъде в рамките на 8-10% за годината. Няколко фактора ще повлияят пазара на недвижимите имоти през 2018 г.:

    - Банкерите предвиждат краткосрочно увеличение на лихвените проценти към края на 2018 г., което неминуемо ще рефлектира на пазара на недвижимите имоти - първоначално с ръст на сделките, а впоследствие с лек спад, в зависимост от срока и размера на повишението.

    - Въпреки големия брой сделки, финансирани с лични средства, размерът на депозитите на домакинствата продължава да наброява 47 млрд. лева по данни на БНБ, което ще балансира и стабилизира цените и броя на сделките.

    - Икономическият растеж в страната - намаляването на безработицата и броя чуждестранни инвестиции в България.

     - Предполагаемото приемане на страната ни в Шенген и еврозоната - тези две събития неминуемо ще доведат до покачване на цените на имотите в големите градове, начело със столицата, обусловено от множество фактори, в това число и повишаването на доходите на населението, както се случи и с другите европейски страни, след присъединяването им към Шенген (Чехия, Полша, Словакия). Приемането ни ще е процес, който по прогнози на анализаторите ще продължи около две години.

    Разпределението на най-предпочитаните жилища няма да претърпи чувствителна промяна, както и съотношението на сделките за инвестиция и лично ползване, разбира се докато нивата на лихвите по кредитите стоят непроменени. Тенденцията на повишение на сделките с къщи ще се запази. Пазарът на офис площите ще се повлияе от голямото количество новопостъпващи на пазара офис площи (около 400 000 кв.м.) които неминуемо ще повлияят средната цена на отдаване.

    В обобщение, можем да заключим, че ни очаква година на устойчив растеж на пазара на недвижимите имоти. И ако следите дългосрочно пазара на имотите и сте се питали “Кога е най-добрият момент да купя недвижим имот?”- не забравяйте, че отговорът винаги е “Сега!”!  

    Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties 

    Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази

    Очакванията ни са, че 2018 ще бъде подобна на изтичащата вече 2017 година. Основните тенденции на икономически растеж, ръст на доходите и заетостта, ниски лихвени проценти по депозитите и кредитите се очаква да се запазят, което ще даде предпоставки за продължаващ ръст на активността на имотния пазар, както и на цените на имотите.

    Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар ще бъде отново сред най-атрактивните за инвестиции пазари. 

    В София и другите големи градове, където имаме увеличаващ се обем ново строителство, ще станем свидетели на по-добро предлагане и по-голям избор от имоти – сгради в начален етап на строителството, завършени нови сгради, както и имоти на вторичен пазар.

    Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот. Те проучваха пазара през тази година и смятаме, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г. 

    Добромир Ганев, управител на „Форос - Национална компания недвижими имоти”

    Очакванията остават оптимистични поради високото ниво на платежоспособно търсене

    Очакванията на екипа на „Форос“ за 2018 г. остават оптимистични поради високото ниво на платежоспособно търсене, но и с предупреждение за повишено внимание, както към инвеститорите, така и към банките, потенциалните продавачи и купувачи на пазара. В резултат на отличното развитие на пазара през последните 3 години, бяха размразени стари проекти и стартирани съвсем нови такива. Има и сериозен обем на планирано започване на още допълнителни площи в големите градове.

    Основни очаквани тенденции за 2018 г. на екипа на Форос:

    - отличната макроикономическа среда в България, както и много доброто състояние на фирмите и предприятията, предполагат продължаване на тенденцията за повишаване на доходите на населението - факти, които се отразяват позитивно и на пазара на имоти.

    - София, Варна, Пловдив - висока активност на пазара на нови жилищни сгради, което ще окаже натиск върху предлагането.

    - подобен на 2017 г. обем от сделки в страната - около 220 000-230 000 бр. Намалящ ръст в основните няколко града.

    - очаквания за наличие на атрактивни условия по ипотечно кредитиране, но с тенденция за лека промяна на лихвените нива.

    - продължаваща тенденция на много добро развитие на пазара в основните 5-6 града на страната - София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Перник.

    - възможно задържане или лек спад на цените в някои от районите на основните активни градове.

    - поради високите нива на предлагане на ново строителство в някои райони ще се забавят продажбите „на зелено“. Купувачите трябва да бъдат по-предпазливи при желанието си за покупки чрез този метод. Етапът, в който се намира пазара, предполага внимание при този вид покупки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство