четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12456 прочитания

    Кои са най-предпочитаните софийски квартали?

    Вижте къде търсенето на жилища е най-голямо и какви са средните цени
    16 януари 2018, 15:24 a+ a- a

    Редута, Гео Милев, Оборище, Дианабад и Слатина – това са най-търсените райони в столицата за покупка на жилище, показват данни на Arco Real Estate за последното тримесечие на 2017. Близо една трета (31%) от клиентите на компанията търсят жилище в тези квартали. Среден интерес за покупка има към Банишора, Витоша, Младост 2, Бояна, Център, Студентски град, Зона Б-19, Малинова долина и Лагера (27%). Нисък интерес от агенцията отчитат към В.з. Косанин дол, Гоце Делчев, Дървеница, Лозенец, Младост 1, Овча Купел, Стрелбище, Сухата река, Хаджи Димитър, Дружба 1, Кръстова Вада, Левски Г и Надежда 1  (23%).

    Водещо остава търсенето на апартамент за покупка – около 84% от клиентите търсят такъв, но интересът към къщи на територията на столицата прогресивно се повишава и момента възлиза на 13% от общото търсене на жилища за периода. 

    Анализът от регистрираното в агенцията търсене показва, че в края на 2017 г. най-предпочитаните за покупка апартаменти са 2-стайните с 41 % от общото търсене и средна цена от 62 300 евро, а 3-стайните жилища откликват на нуждите на 33% от купувачите и са със средна цена от около 103 300 евро. Най-общо клиентите се спират предимно на обекти за покупка с площ 70-100 кв.м. с крайна продажна от 75 000 – 115 000 евро.

    През 2017 г. се завръща тенденцията на доверие в инвеститорите и подобно на периода преди 2007-2008 г. отново основна част от сделките с жилищни имоти се извършват преди въвеждането на сградата в експлоатация (Акт 16), се посочва още в анализа на агенцията.  Към края на годината около 90% от сключените сделки са „на зелено“, а едва около 10% от купувачите изчакват финализирането на сградата преди да направят постъпления за покупка. 

    Междувременно българското председателството на ЕС е довело до скок на наемите на лукс жилищата в центъра на София и до повишаване на цялостния интереса към България. Още от средата на 2017 г. предстоящото събитие се отрази стимулиращо на пазара на имоти и много хора започнаха да инвестират в жилища с цел отдаването им под наем, основно в центъра на столицата и околните престижни квартали, намиращи се близо до НДК, посочват от  Arco Real Estate. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 7 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 11 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 12 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 13 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам