неделя, 25 февруари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  454 прочитания

  Пазарът на луксозни имоти през 2017: Оживление и ръст на сделките над 1 млн. евро

  Цените на луксозните къщи отбелязаха 13% ръст през 2017, отчитат от Unique Estates
  25 януари 2018, 12:02 a+ a- a

  2017 г. премина под знака на активен пазар на луксозни имоти, като отбеляза 9% ръст на наемните сделки и 6% повече продажби, показват данните на Unique Estates.

  Значителен ръст има при сделките в най-високия ценови сегмент – над 800 000 евро. В тази категория попадат основно еднофамилни къщи и резиденции, които през изминалата година отчитат нарастващ интерес. 

  „Това са имоти, които са търсили купувач дълго време, и в момента пазарът е догонил цената им. От друга страна наблюдаваме ръст на клиентите, които се интересуват от много висок клас имоти, а предлагането не е нараснало. Това търсене доведе до ръст на сделките над 1 млн. евро, като включително реализирахме единични продажби и над 2 млн. евро“, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

  Активен интерес през годината регистрира и по-ниският сегмент на пазара на луксозни имоти – до 300 000 – 350 000 евро. Основните покупки в този ценови клас се реализират от хора, търсещи апартаменти в централната част на София и къщи с инвестиционна цел. Те купуват имоти в престижни райони, които лесно се реализират на наемния пазар. При старото строителство в този ценови клас се наблюдава и силно търсене на жилища за цялостно обновяване и препродажба.

  Според Unique Estates този тренд все повече се превръща в бизнес за хората със свободни средства. Възможността за отдаване под наем на такива имоти през Airbnb и напливът на чужди туристи през последните години още повече увеличават атрактивността им.

  За сметка на оживлението във високия и ниския сегмент на луксозния пазар, имотите в средния ценови клас трудно намират реализация. Става въпрос основно за къщи в диапазона между 350 000 и 600 000 евро. Най-често това са имоти с добри локации, но строени преди повече от 10 години, с относително малки дворове от 500 – 600 кв. м, липса на достатъчно бани, на гаражи, с недостатъчна височина на таваните. Купувачите с по-високи финансови възможности мигрират към горния ценови клас, а тези с по-ограничени бюджети – към долния, което ще наложи корекция в цените на къщите от средния сегмент. 

  Увеличиха ли се цените през 2017? 

  През 2017 г. цените на луксозните апартаменти не реализираха значителен ръст. В повечето квартали бе регистрирано задържане или леко покачване, а средно за пазара цените запазиха нивата си от предходната година, показва статистиката на Unique Estates. 

  Подобна е картината на масовия жилищен пазар, където цените през 2017 г. са нараснали средно с 6.3%. Задържането им в луксозния сегмент е обяснимо с по-малкия обем на този пазар и по-високия клас имоти, което ги прави по-слабо податливи на големи ценови колебания. 

  По-забележимо поскъпване през 2017 г. е регистрирано при къщите по Витошката яка, където средните цени през 2017 г. достигнаха 1500 евро/кв. м. В сравнение с година по-рано ръстът е приблизително 13%. Поскъпването отчасти се дължи на посоченото по-горе преориентиране на купувачите към най-високия сегмент на луксозния пазар за сметка на средния клас имоти.

  Прогнозите? 

  Очакванията на Unique Estates са, че и през 2018 г. няма да липсват изненади при най-търсените локации и цените на уникалните имоти ще растат.

  При стандартното луксозно строителство обаче прогнозата е по-скоро за задържане на цените предвид нарастващото предлагане. Подобна тенденция вече се наблюдава в райони като квартал Лозенец, където през последните месеци на пазара излязоха знакови проекти. В момента там се наблюдава леко задържане на продажбите, тъй като купувачите се нуждаят от повече време, за да се ориентират в пазара и да вземат решение. 

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 1 ден
  Външно министерство съветва да не пътуваме из Балканите
  Причината са прогнози за влошаване на метеорологичните условия
  23 февруари 2018, 12:58
  Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка
  Тя ще депозира оставката си, за да няма повод за съмнение за сделката за ЧЕЗ в България
  23 февруари 2018, 12:43
  ИКТ секторът у нас с годишен оборот от около 2,5 млрд. евро
  Онлайн продажбите се оценяват на около половин милиард лева
  23 февруари 2018, 11:02
  България на 47-о място в света по привличане на таланти
  София заема 63-а позиция в Индекса на глобалната конкурентоспособност на талантите