вторник, 17 юли 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4034 прочитания

  Търсенето на парцели за жилищно строителство продължава да расте

  Ще продължат ли да се покачват цените на терените през 2018?
  08 март 2018, 10:27 a+ a- a

  Изминалата 2017 година приключи като една от най-силните за пазара на парцели в София и страната, твърдят водещи брокери.

  Прогнозите на Arco Real Estate са, че и през 2018 година, въпреки лекото покачване на цените, търсенето на парцели за жилищно строителство ще продължи да се увеличава.

  Факторите, които влияят на повишаването на цените на терените в София и големите градове са няколко, но като основен фактор брокерите определят по-голямото търсене на жилища от страна на купувачите и по-малкото предлагане от страна на брокерите поради дефицит на нови жилищни имоти.

  Ще продължат ли да се покачват цените на терените през 2018?

  Брокерите от Arco Real Estate са на мнение, че темпът на нарастване на цените постепенно ще се успокои, но ще запази по-високите си нива през цялата година.

  Въпреки това обаче търсенето на парцели за строителството на жилищни сгради в София ще продължи да се увеличава, тъй като инвеститорите следват желанията на хората, които искат да се сдобият с нов жилищен имот.

  Основен приоритет на инвеститорите и през тази година остава откриването на достатъчно големи по площ терени на атрактивни локации, които да задоволят нуждите на купувачите и да намалят дефицита на жилища.

  Какво е идеалното жилище за българина?

  Днес, за разлика от преди няколко години родният купувач е достатъчно добре информиран и търси да закупи жилище ново строителство, с по-голяма площ (двустайно, тристайно, многостайно или еднофамилна къща), със собствено паркомясто, на комуникативно място (в близост до метростанция, болници, училища, детски градини, зелени паркови площи, магазини), с бърза връзка до центъра на града.

  Кои са най-предпочитаните квартали в столицата?

  Най-висок остава интересът към покупка на жилища в централните части на София и източните квартали, като най-търсените райони за изминалата 2017 година са Лозенец, Зона Б - 18, Зона Б - 5, Кръстова Вада, Манастирски ливади - Изток, кв. Изгрев. Не липсва интерес и към по-нискобюджетните локации като Надежда, Люлин, Младост, Овча купел.

  Наред с повишеното търсене на терени за жилищни сгради ще продължи да се увеличава и търсенето на парцели за изграждането на бизнес и офис сгради в големите градове на страната, прогнозират от Arco Real Estate.

  Търсенето на парцели за изграждане на бизнес сгради е съсредоточено основно в градове като Пловдив, София, Варна и Бургас, където икономическото развитие и аутсорсинг секторът бележат бум през последните години.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕС и Япония подписаха споразумение за свободна търговия
  То ще премахне мита, възлизащи на 1 млрд. евро, заплащани всяка година от фирмите от ЕС, които изнасят за Япония
  преди 2 часа
  Ще можем да оставаме без виза до 30 дни на китайския остров Хайнан
  Островът е известен като китайските Хаваи
  преди 5 часа
  преди 7 часа
  Турските туристи в България са нараснали двойно за последните 5 години
  Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за страната ни