понеделник, 23 април 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  457910 прочитания

  Кофас: Цените на имотите в България са надценени

  31% от строителните компании са с ниска оценка за финансова стабилност
  28 март 2018, 16:58 a+ a- a

  Цените на недвижимите имоти в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и в България са надценени. Това заяви пред журналисти управителят на международната компания за управление на кредитния риск „Кофас“ г-жа Милена Виденова.

  По нейни думи сме свидетели на рекордно увеличение на строителната продукция. През 2017 са издадени общо 11149 разрешителни за строеж. Спрямо година по-рано броят им е нараснал с 19%. Почти половината от тези разрешителни за строеж са за жилищни сгради.

  Покачването в цените на жилищата изпреварва ръста на заплатите. Затова пък жилищните ипотечни кредити на домакинствата са се увеличили с 688 млн. лв или 7.85% през 2017 спрямо 2016.

  И през 2018 търговските и офис площите ще движат пазара, посочи още Виденова. Но евентуално покачване на основните лихвени проценти би отслабило интереса на инвеститорите към сектора, подчерта тя. По нейни думи ключови ще останат големите инфраструктурни проекти - магистралите „Хемус“ и „Струма“, както и ж.п. линията „Пловдив-Бургас“.

  В България 31848 компании се занимават със строителна дейност. През 2016 десетте най-големи дружества са реализирали оборот в размер на 1.43 млрд. лв. За целия бранш тази сума възлиза на 18.7 млрд. лв. и съставлява 19.8% от брутния вътрешен продукт на страната. По данни на „Кофас“ 31% от строителните компании са с ниска оценка за финансова стабилност.

  Данните за строителството бяха представени официално днес, а повече информация за други секторни и странови рискове ще бъде дадена по време на конференцията на „Кофас“ за управление на риска, която ще се състои на 12 април в София Тех Парк. Тази година тя е на тема „Дигитализация, автоматизация и изкуствен интелект: поемаме управлението” и ще събере влиятелни представители на управлението и бизнеса.

  Пленарните лекции на конференцията ще започнат с думи от министъра на финансите Владислав Горанов, който ще разкаже за дигиталните финанси в България. Специално участие ще има и Деклан Дали, Изпълнителен директор на Кофас за ЦИЕ, който идва в страната ни специално за конференцията. Програмата включва още две пленарни презентации и три панелни дискусии, посветени на интересни теми, като рискове и перспективи по сектори, изкуствен интелект, пазарите на Китай и Индия, блокчейн и киберсигурност. Традиционно главният икономист на Кофас Грегорж Шилевич ще направи преглед и анализ на страновите рискове, а Милена Виденова, управител на Кофас България, ще даде горещи данни за рисковете по сектори и съответно за нови възможности.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  20 април 2018, 14:57
  Mercedes може да сподели двигателите си с Volvo
  Изпълнителният директор на собственика на Volvo придоби дялове в Daimler
  20 април 2018, 11:32
  Секторът на недвижимите имоти е най-атрактивен за инвеститорите
  Вижте кои са ключовите сделки за Централна и Източна Европа през 2017 според проучване на EY
  20 април 2018, 11:22
  Финансовите директори в страната очакват положително икономическо развитие
  Основен двигател за тази увереност е очакването за „здравословен“ ръст на БВП през 2018
  20 април 2018, 11:01
  Над 1.25 млн. туристи са посетили България през зимния сезон
  Приходите от международен туризъм отчитат 11% ръст