петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7287 прочитания

    Поскъпването на имотите в София се забавя

    Вижте какви са средните цени на жилищата в столицата и най-търсените квартали по данни на Bulgarian Properties
    30 април 2018, 09:34 a+ a- a

    След най-добрата година за имотния пазар през последното десетилетие, 2018 г. започва по-умерено и по-зряло за жилищния пазар в София. Отново се наблюдават ръстове по всички показатели, но вече по-плавни, коментират от агенцията за имоти Bulgarian Properties.

    Купувачите продължават да обмислят добре покупките си, да оглеждат максимално много от имотите на пазара и да не купуват на всяка цена. Това очаквано забави нарастването на цените на жилищните имоти в София. В началото на тази година то е малко под 11% на годишна база, а средните цените остават под бариерата от 1 100 евро/кв.м.

    Очакваният растеж на БВП и доходите на населението, ниската безработица и все още ниските лихви по ипотечните кредити през 2018 г. ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар, но вече с по-малка доза ентусиазъм и стихийност от тези, които наблюдавахме през последните 2 години, коментира още в анализа си от Bulgarian Properties.

    Средни цени 

    Данните на компанията сочат, че през 1-вото тримесечие на 2018 г. цените в София задържат достигнатите в края на миналата година нива, а растежът им на годишна база се забавя.

    Средната цена на жилищата в София през първите месеци на годината е била 1 092 евро/кв.м. при 1 095 евро/кв.м. в края на 2017 г. Изглежда, че след скоростното преминаване на границите от 900 и 1000 евро/кв.м., цените като че ли стават по-неуверени в преминаването на следващата бариера от 1 100 евро.

    Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро.

    Годишното увеличение на цените през изминалото тримесечие е 10.86% при измерено от Bulgarian Properties годишно нарастване за 2017 г. в размер на 16%.

    На графиката се вижда годишният растеж на цените по тримесечия. Той се ускорява значително в края на 2016 и началото на 2017 г., а през последните три тримесечия се забавя. Така очакванията от миналата година за забавяне на темпа на нарастване до около 10% и постепенно уравновесяване на пазара за момента се оправдават.

    Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

    Наблюденията на Bulgarian Properties сочат, че най-много закупени жилища в началото на 2018 г. има в Студентски град, където цените са най-изгодни в сравнение с останалите южни квартали, особено в комплекс Академика.

    Останалите най-популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Витоша и Младост 4. Към тях добавяме кв. Връбница 2 с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство в комплекс Sofia North Park, близо до Северния парк и метростанция.

    Средните цени на имотите тези квартали, са както следва:

    • Студентски град – 956 евро/кв.м.

    • Витоша – 1 045 евро/кв.м.

    • Кръстова вада – 1 130 евро/кв.м.

    • Младост 4 – 1 080 евро/кв.м.

    • Връбница 2 – 960 евро/кв.м.

    Най-скъпо продавани са жилищата в Лозенец, който остава и най-желаният от купувачите квартал в София. Средните цени за изминалото тримесечие там са 1 675 евро/кв.м.

    Дървеница напоследък привлича внимание като квартал с увеличаващо се предлагане на ново строителство на цени около 1 050 евро/кв.м. Това е квартал, който разполага с удобства, транспорт и потенциал за отдаване под наем поради близост до университетски и офис центрове.

    Интерес привлича и широкият център в района около метростанция Опълченска и бул. Тодор Александров, където има предлагане на ново строителство на цени от около 1000 евро/кв.м., които са атрактивни за централната градска част, каквато е тази зона.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам