четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4661 прочитания

    Луксозните имоти в началото на 2018: ръст в цените и спад в наемите

    Висок остава интересът към покупка на ексклузивни къщи и резиденции, чиито цени обичайно надхвърлят 1–1.5 млн. евро
    10 май 2018, 11:23 a+ a- a

    Продължаващ ръст в продажните цени и спад в наемите на луксозни имоти през първо тримесечие на 2018 г. сочи новият анализ на консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates. 

    Годината започва с продължаващ ръст на цените на имотите в централните софийски райони, които вече се продават средно за 2300 евро/кв. м, като в района на Докторски паметник нивата са около 2700 евро/кв. м. 

    Обратно, засиленото предлагане на имоти под наем е довело до спад на цените спрямо миналата година, отчитат от компанията. Тогава се наблюдаваше засилен интерес, особено към апартаменти в центъра на София, заради Председателството на ЕС. Много от жилищата се наемаха предварително и това доведе до висока активност на пазара, която продължи до есента на 2017 г. През последните месеци обаче по данни на Unique Estates търсенето е намаляло до обичайните си нива. В същото време пикът на покупките с инвестиционна цел доведе до последващо пренасищане на пазара с оферти за наеми и така цените в много райони тръгнаха надолу, се посочва още в анализа.

    Интересът за луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция, но предлагането продължава да изостава, отчитат още от агенцията за луксозни имоти. Оттам обясняват това с липсата на качествено ново строителство, което отговаря на нуждите на купувачите, както и ограниченият избор от жилища в централните райони на София, които са търсени най-вече с инвестиционна цел. 

    Тези фактори се очаква да доведат до продължаващ лек ръст на цените в луксозния сегмент, докато броят на сделките ще се запази около нивата от предходната година, прогнозират от  Unique Estates. 

    През първото тримесечие на 2018 г. пазарът на луксозни апартаменти е активен основно в по-ниския ценови сегмент – до 300–350 000 евро. Сделки се сключват основно в централните райони на София и около Докторски паметник, като голяма част от търсенето е с инвестиционна цел. Основното търсене в тези райони е на апартаменти в стари аристократични кооперации. Купувачите са основно хора със свободни капитали, които се интересуват от жилища за ремонт, в чието обновяване да инвестират и да ги препродадат впоследствие на по-висока цена. 

    „През последните години този тип покупки придобиха популярност сред хората, които търсят доходоносна инвестиция. Напоследък обаче изгодни предложения за продажба в тази ниша на пазара се появяват все по-рядко и това ограничава потенциала за сделки“, коментира Галина Грудова, старши партньор в Unique Estates.

    Другият тип търсене на апартаменти в централната част на София е отново с инвестиционна цел, главно за отдаване под наем в придобилите през последните години популярност платформи от типа на Airbnb. Не липсват и покупки за жилищни нужди.

    Относително активни като сделки в по-ниския сегмент на луксозния пазар през първото тримесечие са и южните райони на София, около бул. „България“, както и кварталите по Витошката яка.

    В средния ценови сегмент на луксозния пазар – 500–800 000 евро, сделките през първото тримесечие са значително по-малко. Причината е слабото предлагане на къщи и апартаменти, които отговарят на търсенето на купувачите.

    Според брокерите от Unique Estates изискванията към апартаментите в този ценови сегмент са да са с голяма квадратура – поне 200 кв. м, най-малко три спални с баня към всяка от тях, гардеробни, поне две паркоместа и хубава гледка. При къщите изискването е за модерна архитектура, голям двор и „умно“ управление на имота. 

    За разлика от апартаментите обаче при къщите в този ценови клас се очаква по-балансиран пазар с излизането на няколко проекта за затворени комплекси в близките месеци. Те ще предложат както редови, така и самостоятелни къщи в кварталите по т.нар. Витошка яка – Бояна, Драгалевци, Симеоново и местността Камбаните.

    Висок остава и интересът към покупка на ексклузивни къщи и резиденции, чиито цени обичайно надхвърлят 1–1.5 млн. евро. След силните сделки в този сегмент през миналата година обаче в момента предлагането е ограничено. 

    Прогнозата на Unique Estates за 2018 г. е ограниченото предлагане да повиши леко продажните цени на пазара на луксозни имоти, докато наемите ще се запазят на сегашните нива или ще отбележат спад.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк