петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3949 прочитания

    Данъчни стимули за отдаване на жилища под наем

    Вижте още какви мерки предвижда предложената за обществено обсъждане Национална жилищна стратегия
    02 юли 2018, 15:34 a+ a- a

    Средностатистически на 1000 души в България се падат 550 жилища. Въпреки това от финансова гледна точка придобиването на собствен недвижим имот става все по-трудно, посочват авторите на Националната жилищна стратегия 2018-2030 (НСЖ), предложена за обществено обсъждане днес.

    Рамковият документ за развитието на жилищния сектор съдържа пакет от цели на държавната жилищна политика и средствата за постигането им. Сред мерките, предложени в него, са повишаване на данъците за необитавани жилища, така че да се стимулира тяхното отдаване под наем; провеждане на реформа в областта на етажната собственост и създаване на фонд, който да да отпуска субсидии за придобиване на жилище и осигуряване на банкови гаранции. 

    Националната статистика отчита постоянно нарастване на общия брой жилища. За периода 2011 – 2015 г. това нарастване е с 48 000 жилища. Още през 2011 г. броят на жилищата надхвърля броя на домакинствата, а жилищното потребление е сравнимо с това в ЕС (550 жилища/1000 обитатели). Очаква се в периода до 2020 г. да бъдат достигнати и надминати темповете на развитие от периода 2007-2009 г. с изграждане на около 20 хиляди жилища на година. Сегашните темпове на ново жилищно строителство гарантират нормално възпроизводство на жилищния фонд от средно над 2 жилища на 1000 жители.

    Наличните жилища са много повече от домакинствата, а дялът на частните жилища е близо 98%. Въпреки това  възможността на частния пазар да осигури масовото жилище е принципно ограничена, смятат авторите на Стратегията. По техни думи това показва и практиката на другите европейски страни.

    Над 91% от фонда е с надеждна конструкция – масивна стоманобетонна, панелна или масивна; само 8,8% от фонда е паянтов (в градовете 2,2%, в селата – 21,5%), но близо 27% от жилищата (698 хил. бр.) са в панелни сгради, които се амортизират ускорено поради лошо управление и поддържане, но все още подлежат на саниране. Голяма част и от масивния фонд е амортизиран. Повече от три четвърти от апартаментите в страната са в сгради, които са на възраст над 30 години. Липсата на поддръжка на тези сгради води до бързото влошаване на състоянието им.

    Броят на необитаваните жилища непрекъснато се увеличава: до 1 220 416 или над 31% през 2011 г. Необитаваните жилища, разположени в многофамилни сгради, затрудняват изпълнението на програмите за енергийно обновяване и конструктивно укрепване, отчитат авторите на Стратегията. Жилищните пазари в средните и малки градове, с изключение на тези с туристически потенциал, са слабо развити, поради ограниченото търсене при намаляващото население. Жилищната мобилност остава ниска. Обитателите са привързани към своята собственост и не реагират на мобилността на трудовия пазар чрез смяна на жилището си. 

    Общественият жилищен фонд е сведен до символичен дял от 2,4%, при това постоянно намалява. Той трудно се управлява, поради разпръснатостта му сред частни жилища в етажна собственост. Общините разполагат с ограничени ресурси за неговото поддържане, се посочва в Стратегията.

    Повечето млади семейства и уязвимите групи нямат шанс да станат собственици на жилища и дори наематели в частен или обществен жилищен фонд, посочва се още в Стратегията. Според цитирани данни от проучване платежоспособното търсене не надвишава 25% от потенциалното търсене за придобиване на собствено жилище и не повече от 30% в случаите на търсене на частно наемно жилище.

    Не съществуват механизми за жилищно подпомагане, насочени към най-нуждаещите се и уязвими групи от населението и младите хора, които желаят да стартират професионалната си кариера и да създадат семейство в България, подчертават авторите на Стратегията.

    Обобщената оценка на актуалния контекст в жилищния сектор на България е, че не е необходимо ново масово жилищно строителство. Съществува обаче остра потребност от: масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост. Също е необходимо повишаване на финансовата достъпност в жилищния пазар и осигуряване на социални жилища за уязвимите групи чрез ново строителство или чрез адаптиране на съществуващ фонд, се посочва в Стратегията.

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години