четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3215 прочитания

    15% ръст в цените на луксозните имоти в София

    Засиленото предлагане на жилища доведе до спад в цените на наемния пазар, отчитат от Unique Estates
    10 юли 2018, 16:06 a+ a- a

    Първата половина на 2018 г. бележи 15% ръст в цените на луксозните имоти в София спрямо същия период миналата година. Най-високи са нивата в района на Докторски паметник и централната част на София, става ясно от анализ на консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates за първата половина на 2018 г. 

    През последните месеци средните цени за продажба на имот в посочените зони трайно варират между 2000 и 2400 евро/кв.м. Тези райони се характеризират с най-активен инвестиционен пазар, заради многобройните сделки със стари апартаменти, които, след цялостно обновяване, отново са на пазара за наем или препродажба.

    В разрез с тенденцията за ръст в цените при продажбите на луксозни имоти, засиленото предлагане на жилища е довело до спад в цените на наемния пазар в някои райони като „Драгалевци“, „Изток“ и „Младост“, се посочва още в анализа на Unique Estates. Тази тенденция се дължи на ръста в инвестиционни покупки през последните години, който е довел до превес на предлагането над търсенето.

    Ключова роля за развитието на наемния пазар в София също така изигра сегментът на кратките наеми. През първото полугодие на 2018 г. се наблюдаваше засилен интерес към Airbnb услугите у нас, дължащ се на все по-голям избор от нискотарифни полети, както и увеличено търсене на луксозни апартаменти покрай председателството на ЕС в България. През последните месеци обаче наемният пазар изконсумира тези ефекти, като много собственици започнаха да се връщат към по-дългосрочното отдаване на имоти, показват още наблюденията на Unique Estates.

    Въпреки засилената активност в някои столични квартали, наемният пазар също страда от надценени оферти през последните месеци, като горната граница за наем на луксозен апартамент с една спалня е 600 – 650 евро, а за такъв с две спални – 1200 евро. В подобни случаи, специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени за наеми, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара. 

    Търсене и предлагане

    През второто тримесечие на 2018 г. активността на пазара на луксозни жилища остава слаба, заради високите цени на имотите. Тази тенденция се наблюдава главно при сделките с инвестиционна цел, които търпят своеобразен бум в София. В резултат на засиленото търсене на имоти за инвестиция, често се случва жилища да се препродават няколко пъти на все по-високи цени. Това влияе и на ценовите нива на наемния пазар, които продължават да растат, за да могат да осигурят възвращаемост на средствата, вложени в препродадените имоти.

    Заради високите цени на пазара, активността при имотите в ниския ценови клас – между 150 000 и 300 000 евро – бележи спад. Към тази категория се отнасят предимно апартаменти извън централните столични райони или по-малки жилища в центъра на София. Статистиката показва, че офертните цени на подобен тип жилища често достигат 2300 – 3000 евро/кв.м през последните месеци, което значително пречи на сключването на сделки. 

    „Подобни цени категорично не се приемат от купувачите и консултантите на недвижими имоти. Жилища за ремонт в центъра на София, които през 2017 г. не надхвърляха 1500 евро, вече се предлагат за 2000 евро/кв.м. Осъществяването на подобни сделки е трудно, най-вече поради липсата на качествена поддръжка на предлаганите имоти. Отделно, покачването на цените води до изчезване на нишата за инвестиции в стари жилища за ремонт, което ще афектира значително пазара“, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

    Въпреки цялостния спад в активността на пазара на луксозни имоти, през първото полугодие на 2018 г. се наблюдава лек ръст в продажбите във високия ценови сегмент – над 500 000 евро. Повишеният интерес към подобен тип жилища произлиза основно от нарастващия брой сделки с къщи. Все пак предлагането продължава да изостава спрямо търсенето, поради липсата на качествено строителство.

    Интересът към покупка на къщи в кварталите в полите на Витоша е трайно висок, но ограниченото предлагане подтиква купувачите да се ориентират към алтернативи. Тази тенденция води до засилено търсене на малки строителни парцели, подходящи за конструиране на еднофамилни къщи. Сделките, които се осъществяват в този район най-често, варират между 100 000 и 150 000 евро, като най-голям интерес представляват имоти в кварталите по южната дъга на Околовръстен път, „Драгалевци“, „Симеоново“ и старата част на „Бояна“. Тъй като парцелите в тази част на София са дефицитни, покупките се реализират бързо при разумни цени.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк