петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3353 прочитания

    Добромир Ганев: Инвеститорите трябва да бъдат гъвкави, а купувачите - внимателни

    За покупката на имоти „на зелено“ вижте какво сподели председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ пред Economy.bg
    19 ноември 2018, 08:51 a+ a- a

    Пазарът на имоти навлиза в нов стадий и като че ли търсенето и предлагането се уравновесяват. Инвеститорите трябва да бъдат гъвкави, а купувачите - внимателни. Това заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ в коментар за Economy.bg по повод отбелязването на националния празник на брокерите на имоти в България.

    По думите му съществено внимание трябва да се обърне на последните статистически данни, свързани с новото строителство. „Само за София за първото деветмесечие разгънатата застроена площ, която се формира от разрешенията за строеж, е над 1300 хил. кв. м. В същото време започнатото ново строителство за същия период е около 700 хил кв. м. Това са и в двата случая около 60% ръст спрямо предходната година и първото деветмесечие“, посочи Ганев. „Последните 4 години постоянно има ръст, но последните 1-2, като че ли инерцията на пазара, многото на брой сделки, добрата конюктура дават възможност на инвеститорите да бъдат по-активни“, добави той.

    Издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София по данни на НСИ

    „Купувачите, като че ли, са активни. Все още има достатъчно голям интерес, все още интересът на банките по отношение на кредитните им продукти в този сектор е доста сериозен“, коментира председателят на НСНИ. По негови думи не се очаква лихвите да се покачат преди края на следващата година, но прави впечатление ръстът в инфлацията.

    „Всичко допринася за продължаващ интерес от страна на купувачите. Но като че ли забелязваме спиране от тяхна страна на желание за покупка вече на някои стойности, които малко надвишават платежоспособното търсене“, посочи Ганев. Според него хората са станали много по-внимателни и търсят повече информация.

    „Трябва да предупредим, че вероятно не е най-добрият момент да се купува имот на много зелено. Ако го правите, бъдете много внимателни с компаниите, с които сключвате договор, бъдете внимателни по отношение на самите договори и клаузите в тях“, отбеляза Ганев. По думите му на пазара се предлагат имоти, за които все още няма издадено разрешение за строеж. „Подобни практики носят много сериозен риск“, подчерта той.

    „Цената би трябвало да е много по-ниска отколкото на готовия продукт, но съответно рискът е много голям. Така че, от една страна, инвеститорите трябва да бъдат гъвкави, а от друга страна, купувачите - да бъдат много внимателни, що се отнася до новото строителство, новите проекти. Може да купувате и на съвсем ранен етап, но трябва да го правите много информирано и вероятно да използвате много сериозна експертиза – юридическа, посредническа, консултантска, която да намали до минимум рисковете. Така че не е лош вариант да купите и в много ранен стадий, вероятно ще спечелите добра разлика. Най-малкият риск води до най-висока цена. Така че изборът е на клиента и няма кой да се погрижи освен самият клиент, потребител, гражданин за своите интереси“, обясни още председателят на НСНИ.

    Вижте
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 13 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство