петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    28078 прочитания

    Как COVID-19 се отразява на пазара на имоти в България?

    Мениджъри от водещи компании за имоти в страната коментират пред Economy.bg
    25 март 2020, 15:56 a+ a- a

    Как COVID-19 се отразява на пазара на имоти в България? Намаля ли търсенето и предлагането, правят ли се в момента огледи и по какъв начин, има ли корекции в цените, кои са най-засегнатите сегменти? Какви ще са последиците?

    Вижте как мениджъри от водещи компании за имоти в България коментираха пред Economy.bg ситуацията на пазара на имоти в момента:

    Ралица Ценова, директор „Продажби“, Home2U

    Пазарът работи, макар и само на около 15% от потенциала

    Пандемията COVID-19 засегна целия свят за броени седмици. Това неминуемо се отрази и на пазара на недвижими имоти у нас. Физическото отражение са отказани огледи, провокирани от страха на хората да напускат домовете си. Икономическото отражение е всеобщата паника и страхът от неизвестното - ще се срине ли пазарът, ще продължат ли банките да отпускат кредити, ще имам ли работа утре. Но въпреки параноичните настроения мотивираните купувачи продължават да купуват. Добрите банки продължават да одобряват ипотечни кредити, службите работят, нотариусите изповядват сделки-макар и в намален състав и при строги мерки за безопасност. Пазарът работи, макар и само на около 15% от потенциала, който демонстрираше през последните месеци преди пандемията.

    Спад в търсенето безспорно има, за щастие, голяма част от българите спазват предписанията на щаба и не напускат домовете си, но в никакъв случай търсенето не е преустановено напълно. При силната и непредвидима волатилност на стоковите пазари и спада на цената на основни инвестиционни инструменти, считани иначе за „сигурни” като златото и петрола, тези, които искат да съхранят капитала си, се насочват към най-сигурната и доходоносна в дългосрочен план инвестиции - покупката на недвижим имот. Другите участници на пазара са хора, търсещи собствен дом за себе си и семействата си. Това е екзистенциално наложена покупка и необходимостта от жилище дори се обостря по време на предполагаема криза - тя носи повече спокойствие от живота под наем. 

    Огледи продължават да се провеждат, но не със същата интензивност и при популярните мерки за безопасност - използвайки лични предпазни средства - маски, ръкавици, дезинфектанти, като се избягва струпването на много хора на едно място. 

    Ако изобщо можем да говорим за корекция в цените, то тя е неосезаемо малка - между 5% и 10% и то заради продавачите, които искат да затворят в кратък срок сделката с имота си, останалите предпочитат да изчакат подобряването на икономическата обстановка и възвръщането на стабилността. Последните сделки сключваме на цени, максимално приближени до цените отпреди COVID-19.

    Всичко зависи от това колко време продължи извънредното положение. Ако рестрикциите приключат по-скоро и икономиката започне да се възвръща към досегашния си ритъм, неминуемо през 2020 г. ще има спад на броя на сделките с имоти, но няма да отчетем по-голям спад в цените. В случай че се проточи повече във времето, последствията биха били по-трайни. Много анализатори разпознават в моментната обстановка началото на кризата от 2008 г., но една от основните разлики е политиката на банките - в САЩ лихвите по ипотечните кредити бележат рязък спад, което стимулира купувачите да действат сега, докато през 2008 г. се случи обратното. И все пак ние сме оптимисти! 

    Цветослав Христов, управляващ партньор, Antre

    Активни са малцина, които са в процес на сделка, при наемния пазар също има забавяне и поевтиняване на наемите

    Вирусът е едно цунами, което постепенно ни залива. Голяма част от населението е в неведение и страх от случващото се. Това парализира хората, много бизнеси, сред които и имотният.

    В момента купувачите изчакват да видят какво ще се случи с работата им, кредитната политика и цените на имотите. Активни са малцина, които вече са в процес на сделка, имат ясна стратегия или неотложна нужда.

    Продавачите намаляха, но не изчезнаха. Цените се задържат на нивата отпреди месец, но собствениците са по-отворени за коментари.

    Строителите продължават по план, но и те са по-гъвкави. Има и такива, които изчакват да отмине пандемията, за да вземат по-адекватни решения.

    При наемния пазар също има забавяне, както и спад в цените с около 70 лева. Това е естествено, тъй като наемателите не бързат да се местят в такива моменти, а наемодателите искат да минимизират евентуални загуби и са склонни да намалят наема в разумни граници.

    Като цяло огледите намаляха, хората се опитват да спазват извънредното положение доколкото може. Вижда се ясен тренд към виртуалните огледи или огледи с live stream от апартамента, което е сигнал за развитие на пазара.

    Последиците за пазара са очевидни, колкото повече продължи пандемията и най-вече извънредното положение, толкова повече ще е спадът в бранша. Това е естествено, тъй като имотният пазар е зависим от икономиката, безработицата, миграцията и банковите политики, а всичко в момента е в застой, което дългосрочно е спад.

    Полина Стойкова, изпълнителен директор, Bulgarian Properties 

    В момента пазарът е стопирал, хората все по-сериозно се замислят за къщи на село

    Няма сфера в живота, която да не е засегната от настоящото извънредно положение и недвижимите имоти не правят изключение. В момента пазарът е стопирал, намаляха запитванията и разбира се, огледите. Затруднено е обявяването на нови имоти, изобщо всички агенти на пазара превключиха в режим на изчакване до отминаване на кризата или поне до първи положителни новини.

    Ние работехме много активно буквално до обявяването на извънредното положение, а и седмицата след това също все още се сключваха сделки. Но през тази седмица в резултат и на снега и студеното време, и на спирането на работата на нотариусите, както и затягането на мерките, вече активността клони към нула. И така е редно да бъде.

    Редно е да се подчертае, че строителството на сградите продължава на фона на тази пауза на пазара. Всички наши партньори строителни компании и инвеститори потвърдиха, че разполагат със средства и материали и са подсигурили строителния процес.

    Нашият призив от ден 1 е хората да си останат у дома, като, за да спомогнем търсенето на имот, ние веднага превключихме на онлайн режим на работа. Пренесохме основната част от бизнеса си онлайн: https://www.bulgarianproperties.bg/novini-za-imoti/online-uslugi-za-imoti-8695.html.

    Така направихме възможно огледи да се провеждат онлайн чрез дигитални технологии като 360-градусови огледи, видео клипове, които активно заснемаме от 10 години насам, отдалечено чрез видео връзка, снимки и видео с дрон и т.н.

    Относно последиците трудно е още да се каже какви ще са те. Промени в цените не можем да очакваме поне докато не се възобнови пазарната активност, защото в момента на практика липсват пазарни наблюдения. Това означава, че резултати ще имаме не по-рано от 3 до 6 месеца. Вероятно е да има корекция, особено в офертни цени, които така или иначе са били завишени.

    Интересното в момента е това, че като че ли хората започват все по-сериозно да се замислят за къщи на село или ваканционни апартаменти, където да могат да си почиват, изолирайки се.

    Освен бързата дигитализация на редица услуги, която наблюдаваме, положителен принос на кризата ще видим и по отношение на нарастване на интереса към български продукти и услуги, български курорти и места за отдих и съответно и към българските имоти в цялата страна. И хората с изненада ще установят, че има прекрасни места и то на много изгодни цени извън големите градове, които съсредоточаваха интереса и където цените нарастваха на фона на стагнация или дори спад в страната. 

    Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти

    Клиентите са по-скоро с нагласа, че този период ще отмине

    В рамките на една седмица отчитаме просто замръзване по отношение на нови клиенти и сделки, което е съвсем разбираемо – извънредното положение е за срок от един месец, а сделката с имот не е като покупка на бързооборотни стоки. Тя е важно дългосрочно решение. Сделките, които обявяването на извънредно положение завари на различен етап - депозит, предварителен договор, се довършиха или предстои да се довършат. 

    Следим внимателно кой как се държи и как се адаптират различните участници. Ние сме посредници, около нас са продавачи, предприемачи, банки, купувачи, тепърва ще е важно какви ще са решенията на държавата, на Националния оперативен щаб, на банките, процесът е изключително динамичен. 

    Хората, които са в процес на сделка, не отлагат. Тези, които са имали интерес, правели са огледи, но нищо не ги е притискало да вземат решение, сега изчакват. Клиентите са по-скоро с нагласа, че този период ще отмине, ще се върнем към нормален ритъм на живот и тогава ще продължат с избора. Много от хората, които се прибраха от чужбина, нямат имоти и няма къде да отидат. Мисля, че ще се появят движения в тази посока.  

    В АДРЕС въвеждаме провеждането на онлайн срещи с клиентите, като им предлагаме също видео, за да се запознаят с имота. При необходимост от среща на живо или оглед на място осигуряваме всички възможни средства за предотвратяване на евентуална опасност и безопасна среда за участниците.

    По отношение на цените, за една седмица не може да правим заключения. В момента сме във фаза на замръзване и изчакване.

    Деница Георгиева, административен директор, „Явлена“

    Пазарът на наеми е активен и има търсене и сделки, за разлика от пазара на продажби

    Пазарът на имоти, както и целият свят, беше принуден да направи рязък завой. 

    От спокойното плато, в което се намираше допреди един месец до днес настъпиха осезаеми промени. В момента комуникацията се случва почти изцяло онлайн – правим видео разговори, видео огледи (през вайбър, скайп) или огледи през 360-градусови панорами и видео заснемане. Който не е подготвен за това, трябва бързо да се приспособява. Някои клиенти отказват огледи, защото не искат да се срещат помежду си, поради което ние насочваме активните купувачи към ново строителство, където няма срещи с хора. 

    Пазарът на наеми е активен и има търсене и сделки, за разлика от пазара на продажби, където търсенето много намаля през последните 2 седмици, а и условията за сключване и изповядване на сделки в момента са ограничени до най-„неотложните“, съгласно новия Закон за мерките и действията по време на извънредно положение. Затруднени са и пътуванията както междуградски, така и международни, така че активно търсещите и предлагащи имоти за продажба клиенти в момента изчакват края на извънредното положение.

    Мерките, взети от държавата според нас са достатъчно ограничаващи, за да предотвратят сериозна здравна криза, поради което се надяваме съвземането на икономиката да започне до месец-два. Всичко в настоящата ситуация, с която светът се сблъсква за пръв път в модерните времена, зависи и от фактори, върху които никой човек не може да влияе. 

    Как ще излязат агенциите за имоти от тази криза зависи от това доколко са подготвени, доколко заемат отговорна позиция към клиентите и партньорите си и дали могат да бъдат достатъчно гъвкави.

    Николай Башев,  консултант и партньор, "Примо плюс" 

    Най-голям е спадът при търсенето на бизнес имоти

    Настоящата криза е безпрецедентна и с много неизвестни, които правят прогнозите невъзможни за всяка икономическа дейност. 

    Две неща на имотния правят силно впечатление – домът е стока от първа необходимост и носи със себе си чувство на защита и сигурност на хората. Втората е, че пазарът на недвижими имоти в България има нужда от огромна адаптация и промяна. 

    В момента пазарът е възпрепятстван от ограниченията за движение на хората. Въпреки това планираните сделки се довършват, макар и малко по-трудно. Във всеки град има дежурни нотариуси, които финализират неотложните сделки. Участниците, които тепърва навлизат в процес на покупко-продажба, най-често стигат до етап на предварителен договор. Заложеният в него срок за изповядване е по-дълъг от стандартния, като се добавят и допълните клаузи, защитаващи страните от форсмажорни обстоятелства. Една немалка част от професионалните брокери предоставят възможност за виртуални огледи. Най-голям е спадът при търсенето на бизнес имоти. 

    Активността при наемането на имот е засегната най-малко. Това се дължи и на възрастовата група, в която попадат най-често наемателите, както и от моментните им нужни, които не търпят отлагане. Голяма част от наемодателите сами предлагат на настоящите си наематели корекция на месечния наем, докато трае извънредното положение.

    Наблюдават се и фалшиви кампании за големи отстъпки в цените. Намалението е подвеждащо, тъй като това са застоели имоти, които са на пазара от няколко месеца и цените им са били завишени, точно преди да достигнат по-атрактивни нива. Съветвам купувачите да се обръщат към доверен брокер, за да избегнат тези капани. 

    Позитивните промени, които са нужни: 

    - Масово навлизане на 3D виртуални огледи; 

    - Дигитализиране на цялостния процес и възможност за подготвка на цялата документация онлайн; 

    - Прекратяване на консервативните практики на банки и участници и въвеждането на онлайн разплащания изцяло. 

    Това ще направи пазара по-прозрачен и ще донесе по-голяма сигурност. За да се адаптират към промените, брокерите ще трябва да споделят максимално повече детайли предварително, което ще пести време и усилия. Това ще направи и услугата ни много по-стойностна. Надявам се и технологичните промени да спрат подвеждането на клиентите чрез фалшиви оферти и да ограничи броя на некоректните брокери. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 47 минути
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 17 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 19 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 24 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 1 ден
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации