петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6360 прочитания

    Сделките с луксозни имоти отнемат близо година

    За понятието "луксозен имот" и интереса от страна на потенциалните купувачи, вижте какво сподели пред Economy.bg Диана Иванова, член на УС на НСНИ
    14 август 2013, 15:14 a+ a- a

    Диана Иванова работи в сферата на недвижимите имоти от 1996. За периода 2009-2011 е председател на регионалната структура на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) в гр. Бургас, а понастоящем е член на управителния съвет на сдружението. Тя е съдружник в агенция за недвижими имоти „ОМЕГА” и има магистърска степен по Икономика на недвижимата собственост. Завършила е успешно курс за международен брокер CIPS, както и Управление на имоти към Американския институт IREM. Свързахме се с Диана, за да ни разкаже повече за пазара на луксозни имоти по Южното Черноморие.

    Г-жо Иванова, какво се има предвид под „луксозен имот” в България?
    За България понятието „луксозен имот” е доста неопределено. Има собственици и брокери, които наричат даден имот „луксозен” само защото той има съвременно обзавеждане или е на атрактивно място. Факторите, определящи един имот като луксозен, са много. Като започнем от местоположението, района, инфраструктурата около имота, нещо на което в България не се отделя много внимание. Други фактори са материалите, с които е построена сградата, архитектурното решение на имота, разбира се, и не на последно място вътрешният дизайн и обзавеждането.

    Каква част от предлаганите на пазара имоти по Южното Черноморие са луксозен клас?
    Това е въпрос, на който трудно може да се даде отговор отново поради широкото понятие „луксозен имот”. Има доста предложения, както отделни къщи, така и апартаменти в комплекси за сезонно ползване. Но ако трябва да бъдем по-конкретни - дали има достатъчно предложения на имоти, представляващи самостоятелни къщи, та дори и имения с обявени цени над 500 000 евро, така че да задоволят търсенето на богати клиенти от Русия - то тогава говорим за единици предложения. Има няколко имота за продажба, които са действително уникални, разбира се и продажната цена е уникална -  например имения на площ от около 7-15 дка земя на първа линия море с много екстри в имота.

    Колко време типично такъв имот остава на пазара?
    Такива имоти са ексклузивни и се предлагат различно от обичайните практики. Сключването на сделка отнема доста по-дълго време, може да продължи и повече от година. През последните години интерес към този тип имоти има основно от руски купувачи, т.н. „руски олигарси”. В повечето случаи огледите с такива клиенти са единици, решението за покупка се взема бързо, но предстоят преговорите в цената, начините на плащане, документите, необходими за сключване на сделката.  Не са изключения и покупките на скъпи имоти от български купувачи.

    При подобни имоти допуска ли се смъкване на първоначално обявената цена?
    В повечето случаи сделката се сключва на цена, различна от обявената. Обикновено тя е 10% по-ниска. Преговорите също са продължителни.

    Кога пазарът на луксозни имоти в региона е най-активен?
    Повечето от закупените луксозни имоти по Южното Черноморие не са за постоянно ползване, а по-скоро за сезонно, през летния период. Когато говорим за имоти за ваканционно ползване, за българските купувачи периодът, през който купуват недвижим имот по Южното Черноморие, е  лятото. Купувачите, интересуващи се от имот за постоянно ползване в гр. Бургас например, са по-активни след приключване на туристическия сезон. Тогава разполагат както с повече време, така и с повече средства. Голяма част от руските туристи през лятото се ориентират в пазара на недвижими имоти и пристъпват към покупка през есента. Също така интересът им към покупка на имот в България се засилва и през периода след традиционните изложения в Русия. Според последни данни България е на едно от водещите места като най-предпочитана дестинация за покупка на недвижим имот.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 20 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство