сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2768 прочитания

    В Европа има съществени разлики при финансирането на висшето образование

    Трябва да има мерки за равен достъп до образование на всички, коментира еврокомисар Андрула Василиу
    17 октомври 2014, 15:11 a+ a- a

    Наблюдават се силно изразени различия в размера на таксите, стипендиите и заемите за студенти в Европа. Това показва доклад от мрежата Евридика на Европейската комисия /ЕК/, озаглавен "Национални системи за такси и подпомагане на студентите в европейското висше образование (2014/2015)". Докладът обхваща 33 европейски държави. Германия е единствената държава, която наскоро премахна таксите, въпреки тяхното въвеждане през 2007.

    През 2014 Естония променя значително своята система на финансиране, като обвързва таксите с учебните резултати — такси плащат само студентите, чието следване не е успешно (т.е. не са събрали задължителните кредити за учебна година).
    Подобна зависимост между таксите и лошите резултати има и в други страни като Чехия, Испания, Хърватия, Унгария, Австрия, Полша и Словакия.

    По отношение на българското висше образование се отбелязва, че всяко учебно заведение само определя размера на таксата, но държавата слага таван. Таксите зависят от специалността и научната област. Най-ниски са таксите за специалностите педагогика, икономика, администрация и мениджмънт. Определени категории студенти не плащат такси, включително сираци, хора с увреждания, инвалиди от войната и старши кадети във военните училища. Таксите на международните студенти се определят по различни правила и са доста по-високи от общите, отбелязва още ЕК. По отношение на стипендиите, докладът отбелязва, че се полагат само на учещите редовно. Отпускат се от учебните заведения и се влияят от материалното и семейно положение на студентите. Размерът им е между 50 и 120 лв. на месец. Студентски кредити могат да получават само учещите редовно студенти под 35 години. Държавата не осигурява данъчни облекчения или семейни надбавки за родителите на студенти.

    Най-високите учебни такси в Европа са в Обединеното кралство (Англия), където през 2012 бе извършено значително преструктуриране на системата за висше образование. Таксите не се заплащат веднага, а след дипломирането на студентите, когато доходите им надхвърлят определен праг — уникален модел в Европа.

    Относително високи такси се плащат предварително от студентите в Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Унгария, Нидерландия и Словения.

    Държавно субсидираните заеми за студенти играят съществена роля за подпомагането на студентите в приблизително половината от обхванатите страни. По подобен начин, също в приблизително половината от страните, при подпомагането се отчитат семейните обстоятелства като цяло и помощта не се изплаща пряко на студентите, а под формата на данъчни облекчения за родителите или семейни надбавки.

    Лесният достъп до висше образование е крайно необходим за Европа, тъй като ще осигури заетост на младежите и ще допринесе за икономиката, коментира Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта. В случай, че държава-членка на ЕС реши да въвежда такси за висше образование, тя вече трябва да е предприела мерки за осигуряване на равен достъп на всички до висше образование, особено на студентите в неравностойно положение.

    Основни характеристики на българското висше образование /Източник: ЕК/
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 12 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 13 часа
    преди 14 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 16 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 16 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд