петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3512 прочитания

    Връчиха наградите „Изобретател на годината 2014”

    Конкурсът се провежда за трета поредна година и отличава най-големите постижения на българските изобретатели
    23 януари 2015, 13:31 a+ a- a

    Изобретения, свързани със здравето на човека и природата и със сигурността и индустрията, получиха наградите на Патентното ведомство и Съюза на изобретателите на тазгодишната церемония „Изобретател на годината” – 2014.

    По традиция номинациите са в три категории: химия и биотехнологии, електротехника и електроника, машиностроене и строителство.

    За номинациите се състезаваха 66 патента, издадени през 2013.  Девет от тях – по три в категория, бяха номинирани като най-значими.

    Жури от учени от БАН, техническите университети, Съюза на изобретателите и патентното ведомство определи победителите.

    В категория Иновативна фирма на годината бе наградена КЕИТ ООД. Дружеството създава високи и нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър продукти, стоки и документи. През 2013 компанията е получила 2 патента – за „Метод за защита и проверка на оригиналността на продукти” и за „Шифрирана маркировка и метод за защита, проверка и удостоверяване на оригиналността на продукти”. Разработките на компанията се използват в редица страни като САЩ, Германия, Швейцария, Оман и Танзания.

    Останалите победители са:
    - в категория Химия и биотехнологии - Владко Панайотов и Маринела Панайотова за 3 техни изобретения - Методи за очистване на отработили газове от вредни емисии и Метод и устройство за третиране на металургични и флотационни отпадъци и бедни руди на цветни метали. И трите изобретения имат висок екологичен и икономически ефект. Те превръщат вредните емисии в нетоксични продукти, пестят енергия и намаляват разходи.

    - в категория Електротехника и електроника - Чавдар Руменин и Сия Лозанова за 10 патента за сензори на Хол. Изобретенията на екипа са приложими навсякъде, където има магнитно поле – от нарушенията в структурата на хемоглобина в резултат на ебола и HIV вирус, през системите за сигурност в къщата и автомобила, интелигентната пералня, климатик и печка, роботите за антитероризъм. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката.

    - в категория Машиностроене и строителство - 3 изобретения на Лъчезар Стоев и Стоян Христов. Те са за Метод и машина за шлифоване на стъпални валове, Метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини, Люнет за надлъжно шлифоване. С тях се постига висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.

    Златната книга е летопис на постиженията на българските откриватели във всички области на техническите и естествените науки. Създадена е преди 33 г. и до днес в нея са вписани авторите на 17 български открития, 120 български изобретатели и 8 селекционери.

    В Златната книга на българските откриватели и изобретатели тази година бяха вписани проф.  д-р Драгомир Вълчев и проф.  д-р инж. Георги Тодоров.

    Проф. д-р Драгомир Вълчев работи в областта на генетиката, селекцията, биологията и физиологията на ечемика и овеса. Той е автор и съавтор на 20 сорта зимен пивоварен и фуражен ечемик и 2 сорта зимен овес.

    Проф. д-р инж. Георги Тодоров работи в областта на инженерните изследвания и инженерната практика. Има 9 патента и полезни модели с висок икономически ефект, успешно внедрени в български и чуждестранни фирми. Водещ автор е в 31 изобретения, 6 от тях в международен екип. Ръководи множество международни и български изследователски проекти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 24 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство