четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13746 прочитания

    Няма причина да се страхуваме от изкуствения интелект

    Светлин Пенков, докторант в Единбургския университет, пред Economy.bg
    27 май 2015, 09:36 a+ a- a

    „Изкуственият интелект ще изпревари човешкия разум в следващите 100 години. Когато това се случи, ние трябва да гарантираме, че целите на компютрите съвпадат с нашите цели”, предупреди преди дни известният учен и физик Стивън Хокинг. Илон Мъск, който стои зад частната космическа компания SpaceX и производителя на електромобили Tesla, също изрази опасенията си, че изкуственият интелект е най-голямата заплаха, пред която се е изправяло човечеството. Обезпокоен от развитието на изкуствения интелект е и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, който призова за повишено внимание. Съоснователят на Apple Стив Возняк също обяви, че развитието на изкуствения интелект не трябва да се подценява. „Компютрите ще ни завладеят, няма съмнение”, алармира неотдавна той.
    Реална ли е опасността и колко близо сме до създаването на изкуствен интелект, попитахме българския учен Светлин Пенков от Единбургския университет във Великобритания.
    Светлин е завършил Софийската математическата гимназия. Продължава образованието си в университета в Рединг, Великобритания, със специалност „Роботика”. В момента е докторант в Единбург със специалност „Невроинформатика”.

    Economy.bg разговаря със Светлин в рамките на Софийския фестивал на науката, организиран от Британския съвет в София. Там той изнесе лекция за изкуствения интелект и направи презентация на робо-футболистите на Единбургския университет.

    Трябва ли да се страхуваме от роботите и изкуствения интелект?

    Светлин, имаме ли основания да се страхуваме от роботите и изкуствения интелект днес? Много известни учени и предприемачи, като Стивън Хокинг и Елън Мъск, напоследък постоянно предупреждават за опасността, която те представляват за нас. Реална ли е тази опасност?
    В момента технологиите, свързани с изкуствения интелект, са навлезли много повече в нашето ежедневие, отколкото хората предполагат. Когато отворим Google и напишем нещо, има страшно много алгоритми, които анализират това, което сме написали, за да намерят това, което ни трябва. Не бих казал, че има причина да се страхуваме. Все още сме много далеч чисто технологично погледнато от сценария да се развие един терминатор, както много хора се страхуват.

    Свързани новини

    Защо тогава технологични ентусиасти като Хокинг и Мъск отправят такива предупреждения? По думите на Хокинг до 100 години роботите ще ни надминат.
    Да, те са хора с много голяма репутация, но единият е физик, а другият е предприемач, т.е. те не са хора, които реално се занимават с изкуствен интелект. Освен това както всяка нова технология, тя може да бъде използвана за много различни цели. Не трябва да се страхуваме от това, какво може да направи изкуственият интелект, а от това, как човечеството ще използва технологията. Трябва да бъдем много внимателни за какви цели ще се използва тя. Но от самата технология не мисля, че имаме основание да се страхуваме.

    Хокинг и Мъск предупреждават, че не трябва да допускаме развитието на роботите да достигне такова ниво, че те да могат да вземат решения сами.
    Това е т.нар. тема за „суперинтелекта”.

    Колко далеч сме от това ниво?
    В средата на миналия век, когато започва да се говори за изкуствен интелект, всички казват, че са нужни 20 години, за да се стигне до изкуствен интелект. В момента имаме трудности дори да накараме един робот да се движи и да пази равновесие. Може върху маса или върху под, но ако го накараме да ходи по тревата в градинката, ще са нужни няколко докторанти и няколко години, които да направят нещо стабилно, т.е. технологично сме още доста далеч от такова нещо.
    Ако се върнем на темата за „суперинтелект”, дори и да стигнем до ниво, при което той започва да се саморазвива и ние нямаме представа какво точно се случва, не мисля, че имаме основание да се страхуваме. Като „суперинтелект” той би трябвало да взема много по-правилни решения от нас. Решения, които са рационално и морално по-правилни.

    Дали наистина един робот ще може да прецени кое е правилно от етична гледна точка?
    Проблемът е, че начините да повлияем на една такава система са твърде малко. Затова трябва да се постараем, ако бъде разработена подобна система, тя да бъде разработена от целия свят едновременно, за да не е един монополистът на тази технология, тъй като тогава тя няма да бъде използвана само за добри цели.

    Ще ни изместят ли роботите от работните ни места?

    Само преди дни китайски медии писаха за местна компания, която изгражда първата фабрика „с нулев брой” работници. Това ли е бъдещето и какво ще стане с хората? Какво ще работим ние?
    Идеята на един от най-популярните роботи с две ръце в момента е да се прилага в средния и малък бизнес. Ще се случи това, което е станало след появата на компютрите. Компютрите са изместили много хора от работните им места, но в момента е немислимо да си представим ежедневието ни без компютри. Работата ни може да бъде улеснена и да станем по-продуктивни, ако имаме робо-помощник. Да, ще има пренареждане на работните слоеве, но не мисля, че ще бъде толкова фатално. Минали сме вече през такива периоди.

    За кои сектори има най-голям риск?
    Очевидно първоначално ще бъде засегнати професиите, при които има механична, повторяема, трудна или скучна работа. Един робот ще се справи много по-добре, защото той не се изморява, много по-прецизен е и не му доскучава. За по-високите нива не мисля, че само един робот би могъл да свърши нещо по-добре от човек.
    Да вземем за пример хирурзите. Да, има роботи, които се използват за операции. Един от тях е „Да Винчи”. Много хора, като чуят за робот хирург, си мислят, че той прави цялата операция. Това не е вярно. Всъщност роботът изпълнява командите на хирурга. Тъй като той има много по-фина моторика от ръцете на един човек, той може да изпълни много сложни операции, но заедно с хирурга.
    В една професия като репортерството пък има много голяма доза креативност, която роботът трудно би възпроизвел. Така че засега робот, който да замести репортер или хирург, все още няма.

    Ще създаде ли изкуственият интелект нови професии? Какви биха могли да бъдат те?
    Със сигурност ще роди нови професии. Една от добрите идеи, за която съм чел при Азимов, е професията робо-психолог. В един момент ще трябва да се грижим за психичното здраве на нашите роботи, тъй като те ще бъдат толкова живи същества, колкото сме и ние. Когато създадем наистина интелигенти роботи, те ще могат да носят отговорност за действията си и ще бъдат абсолютно автономни.

    Какво могат да направят хората, за да се адаптират за масовото навлизане на роботите в живота ни? Какво е добре да учат младите хора?
    Моят съвет към младите хора е да бъдат любопитни. Когато видят нещо, което не знаят как работи, е по-добре да се поинтересуват и да полюбопитстват. Това е една от основите на науката – за да я развиваме, трябва да бъдем любопитни.

    Ще се превърнат ли хората в киборги?

    Ще се превърнат ли хората в машини? Киборги?
    В университета в Рединг, в който учех преди, преподаваше първият според Книгата на Гинес киборг в света – проф. Кевин Уорвик. Един от по-известните експерименти, които той направи, беше имплантиране на чип в ръката му. Така бяха направени много интересни изследвания, като първия запис на нервната система на човек. Освен това за първи път бяха вкарани изкуствени електрически импулси в нервната система на човек. Това не беше с медицинска цел, а по-скоро за да видят на какво може мозъкът да се научи и на какво - не. Мозъкът се научава да интерпретира сигнали, които досега природата не е срещала.
    Дали хората ще се трансформират в машини? Вече има носими устройства с интернет, сензори, които да лепите по тялото си, и това ще навлиза все повече. Една от тенденциите в медицината, които наблюдаваме напоследък, е хората да могат да правят много тестове сами, т.е. слагат сензор върху себе си, който изпраща информацията на лекаря.

    Запознайте се с робо футболиста Нао!

    Разкажи ни за роботите, които си донесъл от университета. Знаем, че те участват в Световното първенстно по робо футбол.
    Този робот се казва Нао. Той е хуманоиден робот и тялото му наподобява човешкото. Например бедрото има същите движения като на човек. Нео участва в Световното първенство по робо футбол. Това е инциатива за развитие на изкуствения интелект. След като през 1997 компютър победи Гари Каспаров на шах, учените решиха, че има нужда от развитие на изкуствен интелект, който да взаимодейства с околната среда.
    Основната цел на световното първенство по робо футбол е през 2050 отбор от роботи да се изправи срещу официалния шампион на световното първенство при хората и евентуално да победи.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 59 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк