сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7019 прочитания

    Българският олимпийски отбор по информатика се завърна у нас с един златен и два сребърни медала

    Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първото състезание е проведено у нас през 1989 в Правец
    03 август 2015, 10:03 a+ a- a

    Българският олимпийски отбор по информатика се завърна у нас с един златен и два сребърни медала от тазгодишната Международната олимпиада, която се проведе от 26 юли до 2 август в Алмати, Казахстан. Регистрираните държави за участие са 84 на брой, а състезателите – 324.

    В състава на българския отбор са: 
    1.Христо Венев, СМГ, 12 клас – златен медал
    2.Енчо Мишинев, МГ Ямбол, 10 клас – сребърен медал
    3.Даниел Атанасов, СМГ, 11 клас – сребърен медал
    4.Кристиян Цъклев, СМГ, 12 клас

    Всички състезатели в отбора са се състезавали на международни олимпиади и предишни години. Христо Венев вече има 11 участия на международни олимпиади, на всички от които печели златен или сребърен медал. Енчо Мишинев има 7 участия отново само със златни и сребърни медали. Те са двамата първенци на отборите през последните няколко години. На Балканската олимпиада по информатика през 2015 двамата са носители на два от трите златни медала на състезанието.

    Ръководител на отбора е Емил Келеведжиев – главен асистент в Института по математика и информатика на БАН. Ръководител на националния отбор по информатика от 2009, и председател на националната комисия по информатика.

    Заместник ръководител е Младен Манев – главен асистент в Технически университет – Габрово и член на националната комисия по информатика.

    Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първото състезание е проведено у нас през 1989 в Правец. Днес събира участници от над 80 държави, като всеки отбор е представен от четирима състезатели. Според обобщената класация по медали за всички времена сме завоювали общо 92 медала, от които 22 златни, 33 сребърни и 37 бронзови. В резултат на това България се нарежда на 5 място в отборната ранглиста за всички времена след Китай, Русия, Полша и Румъния. Най-добрият ни състезател досега е Румен Христов с общо 3 златни и 2 бронзови медала, което го нарежда на трето място в света. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 51 минути
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 1 час
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 2 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 3 часа
    преди 6 часа