петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4726 прочитания

    Нобеловата награда за медицина се присъжда на трима учени

    Те са отличени заради забележителния им принос в борбата с паразитните заболявания, включително маларията
    05 октомври 2015, 14:26 a+ a- a

    Нобеловата награда за медицина или физиология за 2015 се присъжда на трима учени. Половината се дава на Уилям Кампбел и Сатоши Омура, заради създадената от тях иновативна терапия против инфекции, причинени от паразити. Другата половина отива при Юю Ту за откритията ѝ, касаещи ново лечение за малария, съобщиха от Нобеловия комитет.

    Заболяванията, причинени от паразити, тормозят човечеството вече хиляди години и представляват огромна заплаха за здравето на хората в глобален аспект. Паразитните заболявания засягат основно най-бедните нации в света и са огромно препятствие пред подобряването на тяхното здраве и благоденствие, уточняват от Нобеловия комитет. Носителите на тазгодишната нобелова награда за медицина или физиология са създали терапии, които са истинска революция в лечението на някои от най-опустошителните паразитни заболявания.

    Уилям Кампбел и Сатоши Омура откриват лекарството Avermectin. То значително намалява заболеваемостта от слонска болест (заболяване, причинено от паразит, което се характеризира с удебеляване на кожата и тъканите под нея, особено в областта на гениталиите и краката) и онкокерциазата (известна още като „речна слепота“, също причинена от паразити, която причинява кожни тумори и уврежда зрението). Лекарството също така показва висока ефикасност при голям брой други заболявания, причинени от паразити.

    Юю Ту открива лекарството Artemisinin, което значително намалява смъртните случаи при пациенти, страдащи от малария.

    Според Нобеловия комитет последствията от тези две открития по отношение на човешкото здраве и намаляването на страданието на пациентите са неизмерими.

    Уилям Кампбел (William C. Campbell) е роден през 1930 в Рамелтън, Ирландия. Получава бакалавърска степен от университета „Тринити“ в Дъблин през 1952, през 1957 получава степен „доктор“ от университета в Уисконсин. В периода 1957-1990 работи в института Merck за терапевтични изследвания. В периода 1984-1990 е старши научен сътрудник и директор, отговарящ за анализи, проучвания и развитие. В момента Кемпбъл е научен сътрудник в университета „Дрю“, Мадисън, Ню Джърси.
    Сатоши Омура (Satoshi Ōmura) е роден през 1935 в префектура Яманаши, Япония. Получава докторска степен в сферата на фармацевтиката от токийския университет през 1968 и докторска степен по химия през 1970 от Научния университет в Токио. В периода 1965-1971 е изследовател в институт „Китасато“ и преподавател в Университета „Китасато“ в Япония от 1975 до 2007. От 2007 Сатоши Омура е професор емерит (навършил пенсионна възраст но продължава да преподава и/или да извършва научна дейност) в университета „Китасато“.



    Юю Ту (Youyou Tu) е родена през 1930 в Китай. Тя завършва факултета по фармацевтика на медицинския университет в Пекин през 1955. От 1965 до 1978 е асистент в Китайската академия по традиционна китайска медицина. В периода 1979-1984 е сътрудник, а от 1985 е професор в същия институт. От 2000 насам Ту е „главен професор“ в същото учебно заведение.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове