петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9557 прочитания

    Тестват лекарство за дълголетие върху хора

    В САЩ започва клиничен тест с евтино лекарство, което се очаква да удължи живота на хората до 120 години
    01 декември 2015, 13:32 a+ a- a

    Американската агенция по лекарствата и храните (Food and Drug Administration – FDA) съобщи, че започва клинично изпитание на лекарство за удължаване на живота върху хора. Става дума за широко разпространеният медикамент Метформин, който се използва за лечение на Диабет тип 2 по цял свят.

    Учените вече са установили, че метформинът удължава живота при мишките и смятат, че този на хората може да бъде удължен до 120-130 години, предадоха световните медии.

    Различни опити са установили, че метформинът удължава живота при животните. Белгийски учени са тествали препарата върху червеи, като при тях освен, че продължителността на живота се е увеличила, били са по-здрави, не са забавили движенията си и не са се набръчкали. При мишките продължителността на живота се увеличава с близо 40%, като костите им са били по-здрави. Проучване на университета в Кардиф пък е установило, че диабетици, които приемат метформин, живеят по-дълго от здрави хора, въпреки че би трябвало животът им да е (средно) с 8 години по-къс от тези на нямащите диабет.

    Ако проучването се окаже успешно, това означава, че хора на възраст 70 и повече години ще бъдат биологично здрави като тези на 50. Това може да доведе до нова ера в медицината, в която лекарите вместо да лекуват болести като деменция и рак, ще лекуват състоянието, което ги предизвиква – стареенето.

    Стареенето не е неизбежно, защото клетките съдържат ДНК матрица, която може да поддържа тялото младо завинаги. Някои организми, които живеят във водна среда не остаряват никога. При човека обаче, за да функционира тялото правилно през живота ни се случват милиарди деления на клетките. Колкото повече се дели една клетка, обаче, толкова повече дефекти се появяват в този процес. С нарастването на тези „грешки“ тялото вече не е в състояние да се самолекува.

    От FDA обясняват, че метформинът има благоприятен ефект върху глюкозния метаболизъм в организма. Тестове върху животни и ин витро показват, че освен това, препаратът може да въздейства върху метаболитните процеси на клетъчно ниво, които допринасят за развитието на болести, свързани с остаряването – възпалителни процеси; намаляване способността на клетките да се борят с патогени, както и много други, които в крайна сметка водят до деменция, развитие на ракови заболявания и др.

    Заради тези резултати учените са предложи изпитването на лекарството върху хора с цел установяване дали и при тях ефектът ще е удължаване на живота. Това, което клиничният тест трябва да установи, е дали метформинът ще възстанови генната експресия* при възрастни хора с намалена толерантност към глюкозата до състоянието, което те имат при по-младите, обясняват от FDA.

    Пациентите, които ще се включат в изпитанието на лекарството ще са мъже и жени на възраст 60 и повече навършени години с установена намалена толерантност към глюкозата, които нямат сериозни хронични или тежки заболявания

    Опитът с хора се нарича (Targeting Aging with Metformin – TAME) и ще започне през зимата на 2016, съобщава британският The Telegraph.

    *Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген (напр. ДНК секвенция) се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК. Вторичните резултати ще са свързани с чувствителността на възрастните хора към производството на инсулин.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 10 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 15 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк