вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3520 прочитания

    Генетичните тестове като част от превантивната медицина

    Все повече български компании използват генетичните тестове като част от здравните пакети за своите служители
    29 декември 2015, 13:21 a+ a- a

    Освен стандартните профилактични прегледи при специалисти, като част от превантивната медицина в България вече стават все по-популярни генетичните тестове, насочени към оптимизиране на хранителния и тренировъчен режим. Те спомагат за дългосрочната грижа за здравето и съдействат за подобряването на качеството на живот, като дават задълбочена и персонализирана информация относно генетично заложеното здравословно състояние при всеки човек.

    Тази информация е необходима за провеждането на ефективна превенция, профилактика и лечение, обясниха от българската компания NutriGen, която се занимава с ново направление в персоналната медицина - нутригеномика*, за Economy.bg. Резултатите са достъпни единствено за самите пациенти, които получават и индивидуална консултация с медицински специалист върху конкретния си генетичен резултат.

    В България все повече компании предлагат допълнителни социални придобивки под формата на здравни пакети, като някои осигуряват и превенция.

    Българската компания предлага четири вида генетични тестове - диетен (NGDiet), спортен (NGSport), здравен (NGSport) и естрогенен (NGEstrogen). Те могат да помогнат за подобряване на физическото състояние, както и да предпазят от някои широкоразпространени и трудно лечими заболявания, към които съществува генетична предразположеност. В това число затлъстяване, диабет тип 2, проблеми с костната плътност, сърдечносъдови заболявания, както и някои видове онкологични заболявания.

    ДНК тестовете се правят еднократно, съответно и разходът за тях е еднократен, защото резултатите са валидни за цял живот. Те анализират генни вариации, които не подлежат на съществена промяна и очертават индивидуален генетичен профил, на базата на който специалистите могат да изготвят персонализирани хранителни режими, методи на лечение и насоки за по-здравословен начин на живот.

    Направени навреме, генетичните тестове могат да бъдат високоефективен инструмент за превенция и лечение на здравословни проблеми, причинени от генетична предразположеност или грешки в начина на живот.

    С помощта на ДНК тестовете е възможен детайлен анализ на индивидуалните нужди на организма от нутриенти и неблагоприятни за него храни, неговата предразположеност към заболявания, податливост на възпаления, оптимално физическо натоварване. Възможността за предотвратяване на тежки заболявания и подобряване на цялостното физическо състояние, тонус и качество на живот, е ценна както за работодателите, така и за техните служители, тъй като те създават ползи, свързани най-вече с оптимизирането на работоспособността и удължаването продължителността на живота в добро здраве.

    *Нутригеномиката е науката за връзката между храненето и гените.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 47 минути
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 2 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 6 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 6 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд