четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11666 прочитания

    Рисковете от вируса Зика за България?

    Кои комари го пренасят, в кои области у нас има такива комари и какви са препоръките на специалистите, разговаряхме с професор д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести
    29 януари 2016, 13:59 a+ a- a

    Професор д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести

    През последните месеци на 2015 Центърът за контрол на заболяванията - САЩ и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията - Стокхолм съобщават за увеличаване броя на случаите на микроцефалия и вродени аномалии на централната нервна система (ЦНС), за които се счита, че са усложнения, свързани със зика (Zika) вирусна инфекция в различни държави в Южна Америка и Карибския басейн. 

    Зика- вирусната инфекция (ЗВИ) се причинява от РНК вирус (Zika вирус), който се пренася от комари от семейство Aedes, най – често от вида Aedes Aegypti.

    В момента се наблюдава интензивен епидемичен подем с увеличаващо се разпространение на болестта в Ел Салвадор, Венецуела, Колумбия, Бразилия, Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама и Мартиниците. Спорадично е разпространението в Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, Сейнт Мартин и Хаити.

    Лабораторното потвърждение на (ЗВИ) се осъществява чрез директно откриване на Zika-вирусна РНК или специфични вирусни антигени в клинични проби.  Не съществува специфична имунопрофилактика на ЗВИ.   Лечението на по-тежко протичащите случаи и усложненията е симптоматично. Не съществува специфична антивирусна терапия на ЗВИ.  

    Какво трябва да знаем за вируса зика и каква е опасността за България, разговаряхме с професор д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

    Какво представяла вирусът зика, как се пренася и какви са рисковете?

    Проф. Кантарджиев, какво представлява вирусът Зика?
    Зика е един флавивирус (flavivirus). Открит е през 1947, но тъй като много рядко причиняваше инфекции, не беше добре проучен. Проблемът настъпи миналата година, когато се получи епидемично разпространение в Латинска Америка. Вирусът се пренася чрез комарите, които живеят там. Първо се смяташе, че вирусът причинява заболяване, подобно на другите арбовируси и главно флавивирусите, които са от тази група. 

    Какви са симптомите?
    Причиняват заболяване, което се проявява много рядко у заболелите хора. Знае се, че около 20 процента от хората, ухапани от заразен комар, развиват едно температурно състояние с обрив по кожата, което минава обикновено без последствия. Преди около 4-5 години се заговори, че този вирус може би засяга централната нервна система  у хората, които са го преболедували видимо. Свързваха го с някои неврологични заболявания, като  Гилен-Баре  – пареза на периферната мускулатура. Това, което обаче се наблюдава миналата година, е, че при жени, които са бременни и заболеят от този вирус, настъпват малформации при децата. Плодът се развива със засягане на нервната система, не се развива главният мозък. Раждат се дечица, много сериозно увредени, без развит главен мозък – т.нар. микроцефалия  - бебенца с малки глави. Това, разбира се, притесни световната научна общественост и заболяването започна да се проследява. Първият случай в САЩ беше докладван миналата седмица. Съобщенията в сериозни научни издания са от януари месец тази година. Може да се каже, че вчера Центърът по контрол на заболяванията в Атланта, САЩ издаде препоръки и инструкции към пътуващите в Латинска Америка. Разбира се, ние от Националния център по заразни и паразитни болести издадохме също препоръки, които са на уеб страницата на центъра и всеки може да се запознае с тях. Особено лекарите от областите в България, където от няколко години наблюдаваме циркулация на именно тези комари, които могат да причиняват това заболяване. 

    Каква е опасността за България и как преди 50 години сме решили проблемът с маларията?

    В Европа вече има първите случаи на зика вирус. Каква е опасността за България?
    Опасностите са две. Бременна жена, българка, да отиде в Латинска Америка и да бъде ухапа от комар, който е заразен. Ако развие заболяването по време на бременността, може да увреди сериозно централната нервна система – главния мозък, на бъдещото си дете.  Вторият голям проблем за нас, е, ако хора от нашата страна, били по някакъв повод в Карибския басейн и Латинска Америка, се върнат с това заболяване и бъдат ухапани от комари тук. Така те могат да започнат разпространяването на заболяването у нас. На сайта на центъра сме дали областите в България, където има такива комари и обръщаме внимание както на медицинските власти, които ще се срещнат с пациенти били в Латинска Америка, така и на хората, пътуващи в Латинска Америка.

    Кои са тези области? 
    Към януари 2016  има данни за разпространението им  в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора. Не е изключено разширяване на територията и в други селища в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долините на реките Струма и Места. Разпространението на комара, който причинява пренасянето на зика вирус, се развива в места с надморска височина до 200 метра. Много разчитам тази зима, която беше студена и температурите паднаха до минус 15-20, да не са преживели, но може би ще преживеят. 

    Кои комари пренасят вируса зика и в кои области в България ги има?

    Кои са тези комари? 
    Те са два вида, които пренасят този вирус и тропическите трески чикунгуня и денга. Един от комарите е т. нар. азиатски тигров комар.

    Визуално можем ли да ги различим? Как изглеждат, по-малки ли са, или големи?
    Това са комарите, които агресивно хапят през деня. Нашенските комари обикновено хапят след 18 часа и нощно време ни будят. Тези комари хапят агресивно през деня и по това се познават. Всички епитопи на такива комари трябва да бъдат навреме третирани, за да се прекрати тяхното разпространяване. Европейски държави, които допуснаха комари, като Италия например, имаха много проблеми няколко години с треската чикунгуня. 

    В България времето тепърва ще се затопля, това означава ли, че за нас опасността предстои?
    У нас пренасяните от комари инфекции винаги са били проблем. Само преди 60 години в България една трета от населението в Южните територии е било болно от малария. През 50-те години, когато сме имали една силна държава, е създадена Противоепидемичната служба. Сред първите успехи на тази служба беше ликвидирането на маларията. Ликвидирането на комарите, които пренасят малария. Оттогава, 50 години, България е страна, свободна от малария, разпространявана на територията й. В България всяка година имаме 50 случая на малария. Това са хора, които са се разболели в различни страни по света. Същото е със Западния Нил и зика вируса. Засега рискът от разпространение в нашата страна е много малък. 

    Някои от засегнати държави от Латинския регион и Карибския басейн са много популярни туристически дестинации и за българи. Хора, които са пътували, трябва ли да се изследват в България и къде?

    Някои от засегнати държави от Латинския регион и Карибския басейн са много популярни туристически дестинации и за българи. Хора, които са пътували, трябва ли да се изследват в България и къде?
    Хора, които са пътували, могат да се изследват в България, ако имат прояви на заболяването. Всички арбовирусни инфекции се изследват и дават положителни резултати само ако заболяването се прояви. По същия начин, както беше еболата преди една година и четири месеца. Не може граждани, които ходят по улиците и им няма нищо, да ги изследваш, защото дори и да са заразени и след седмица - две да заболеят, резултат ще е отрицателен. При арбовирусните инфекции резултатът на вирусологичното изследване е позитивно само ако има проява на заболяването. Повишената температура, обриви по кожата. 

    Вие в Центъра по заразни и паразитни болести имате готовност?
    Националният център по заразни и паразитни болести, въпреки намалените средства и постоянно намаляващи се заплати и постоянно бягащи оттук работещи, има потенциал да изследва всички потенциални инфекции. За съжаление това е единствената институция в държавата, в която въпреки че е пряко свързана с националната сигурност, постоянно се намаляват заплатите. Тук младите хора получават едни от най-ниските заплати в здравеопазването. Хората, които работят в лабораториите за СПИН и туберкулоза, получават 380 лева. И искам да съм ясен. Не може ние да изследваме всичко, без държавата да обърне внимание и да даде необходимите средства. 

    Какво се случва с вируса след двете седмици, в които трябва да се проявят или не симптомите? И проблем ли е заразена жена да забременее след време?

    Бихте ли обяснили какво следва, ако бременна жена е заразена с вируса?
    Ако жената е бременна, трябва да се проследи развитието на детето, на централната му нервна система. Трябва по медицински показания да се реши проблемът. Другият начин, ако е в напреднала бременност,  е да се направи амниоцентеза  - изследване на околоплодните течности, за да се докаже вирусът с микробиологично изследване.  

    Какво се случва с вируса след тези две седмици, в които трябва да се проявят или не симптомите? И проблем ли е например жена, която е била заразена, след време да забременее?
    Обикновено след преминаване на заболяването вирусът не остава в организма и по-нататъшни бременности, които са извън периода на заболяването зика, са безопасни по повод развитието на бъдещето дете. 

    Изгражда ли се имунитет? Или жените в Латинска Америка е препоръчително да не забременяват, докато не се реши въпросът с комарите?
    Препоръчително е бременните да се пазят от ухапване от комар. Да се използват репеленти за отблъскване на комарите и да се използва подходящо облекло, за да се предпазват от хапане от комари. И най-вече да се вземат мерки за замрежване на прозорците и използване на отблъскващи репеленти.

    Олимпиадата в Бразилия през лятото ще разрасне ли проблема?

    Бразилия е най-засегнатата страна, а там предстоят тази година Олимпийските игри, т.е. очаква се страшно много хора от целия свят да посетят страната. Считате ли, че това може да доведе до по-голяма, глобална заплаха?
    Световната здравна общественост, Световната здравна организация и най-вече Центърът по контрол на заболяванията в Атланта, САЩ, много добре ще преценят мерките, за да не бъде разпространено това заболяване. Това ви го гарантирам. 
    Процесът ще бъде контролиран, защото когато силни държави, със силно здравеопазване и силни традиции в контрола на инфекциите се заемат, обикновено инфекциите се контролират, намаляват, изчезват и радикират. Докато ако има държави, където могат да си правят каквото си искат и да имат несериозно отношение към инфекциозните заболявания, особено тези, които са свързани с националната сигурност, можем да очакваме всичко.      

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 5 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 22 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място