петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    49576 прочитания

    Най-лесният начин да се избавим от лош навик?

    Вижте какво препоръчва психологът Джъдсън Брюър
    04 февруари 2016, 14:18 a+ a- a

    Стресът е един от най-големите проблеми на съвременния човек. Той е и една от водещите причини за формиране на редица вредни навици. Много от нас палят цигара, когато са стресирани или посягат към парче торта, шоколад и други подобни калорични изкушения, за да се почувстват по-добре. Проучванията показват, че затлъстяването и тютюнопушенето са едни от основните причинители на заболявания и смъртност по света. Много хора по света се опитват да се избавят от тези лоши навици, но безуспешно. Навикът е нещо, което правим автоматично и затова е много трудно да се откажем от него.

    Лесен и различен подход за освобождаването от лош навик предлага Джъдсън Брюър, психолог и експерт по пристрастявания. В презентация за TED той припомня как работи мозъкът, как се формира един навик и кой е най-лесният и естественият начин да се избавим от него. 

    Виждаме някаква апетитна храна, например парче торта, и мозъкът ни си казва – „калории, оцеляване“. Изяждаме я, вкусна ни е и вече се чувстваме по-добре. Храна, консумация, удовлетворение или стимул, поведение, възнаграждение. Когато това се повтаря отново и отново се превръща в навик. Когато сме под стрес, обикновено правим следното - палим цигара или хапваме нещо сладко, успокояваме се и се чувстваме по-добре. Правим това отново и отново и го превръщаме в навик. Лош и вреден за нас навик... Въпросът е как можем да се освободим от него? 

    Така както при медитация се опитваме да задържим вниманието си върху дъха, така можем да се опитаме да го фокусираме и върху упражняването на самите навици.  В основата на този метод стои любопитството. Той не изисква човек да се откаже от нещо насилствено или чрез забрана, а само да наблюдава и да бъде истински любопитен към това, което прави. Брюър казва, че при работата с пушачи, които искат да откажат цигарите, дори ги стимулират да пушат. Изискването е да бъдат истински любопитни, да изследват поведението си или т.нар. съзнателно тютюнопушене.  

    До какво води това? Ученият цитира едно от „откритията“ на жена, приложила метода: „Мирише на развалено сирене и има вкус на химия“. Това е преминаване от знание към мъдрост, казва Брюър и добавя, че това е ключът към промяна в поведението и освобождаване от лошия навик. 

    Ние не трябва да се насилваме или да си нареждаме да спрем нещо. Трябва да започнем с изследването му, да го наблюдаваме, проучим, осъзнаем. Виждайки много ясно какво получаваме, когато имаме някакво поведение, ние постигаме вътрешно освобождение и така се отказваме от навика по естествен начин. 

    Съзнателността изисква да бъдеш истински заинтересован от това, което се случва с тялото и ума ти във всеки един момент. Това изисква да наблюдаваш, вместо да се опитваш да се отървеш възможно най-бързо от неприятен подтик или желание. Когато проявяваме внимание и любопитство, ние отстъпваме от старите, базирани на страх и реактивни модели и преминаваме към осъзнаване. Ставаме вътрешни изследователи.  А да проявим любопитство не е трудно, защото то е в нашата природа, казва Брюър.   

    Това може да звучи прекалено опростено, за да повлияе и промени поведение. Но проучванията показват, че обученията по съзнателност са два пъти по-ефективни от популярните методи за отказване от цигарите. Което доказва, че работят.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 24 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 24 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство