вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    44608 прочитания

    Още една причина да се наспите добре през нощта

    Какъв е смисълът от съня и защо има свойството да освежава и прояснява съзнанието?
    23 август 2016, 15:56 a+ a- a

    Прекарваме около една трета от живота си в сън, но осъзнаваме ли защо го правим? Защо точно сънят притежава тази невероятна възстановителна сила за ума от всички човешки активности? В лекция за TED невроученият Джеф Айлиф споделя данни от някои нови проучвания на съня, които хвърлят светлина върху тези въпроси.  „Открихме, че сънят е един вид елегантно решение за някои от най-основните нужди на мозъка. Той е уникален начин, по който мозъкът се справя с големите изисквания, отличаващи го от всички останали органи в тялото“, обяснява Айлиф.

    Първият проблем, който всеки орган трябва да разреши, е непрекъснатото снабдяване с хранителни вещества за поддържане на всички клетки на тялото. За мозъка това е особено важно, тъй като неговата активност изразходва една четвърт от целия енергиен запас на тялото, въпреки че отговаря на едва 2 процента от масата му. Вторият проблем, който всеки орган трябва да разреши, е изхвърлянето на хранителните отпадъци. Както всяка клетка има нужда от хранителни вещества, за да я поддържат, така тя също произвежда отпадъци като страничен продукт. За почистването на тези отпадъци в тялото отговаря лимфната система. Мозъкът обаче не разполага с такава система. А той е интензивно работещ орган и произвежда съответно голямо количество отпадъци, които трябва ефективно да се почистват. И при все това, той няма лимфни съдове, което означава че подходът на останалите части на тялото към почистването на отпадъците не работи за мозъка.

    Как тогава мозъкът решава задачата за изхвърляне на отпадъци? Този привидно прост въпрос си задават учените и откриват, че неговият отговор на проблема с изхвърлянето на отпадъците е наистина изненадващ, находчив, а също и красив. Те откриват, че мозъкът разполага със собствена, уникална и автономна система на почистване без аналог в тялото. Но по-интересното е, че тя работи само когато мозъкът спи. Когато мозъкът е буден и е най-зает, той отлага почистването на отпадъците от пространствата между клетките си за по-късно, когато заспи и няма такава заетост. 

    „Вие и аз, всички ние заспиваме всяка нощ, но нашите мозъци никога не почиват. Докато тялото е неподвижно, а съзнанието ни се разхожда някъде из сънищата, елегантният механизъм на мозъка работи тихо и усилено, чистейки и поддържайки тази невъобразимо сложна машина“, завършва Айлиф. 

    Вижте видеото (може да заредите субтитри на български език от червения бутон долу вдясно):    

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 1 час
    преди 2 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 4 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 5 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 6 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка